Direktlänk till inlägg 21 februari 2014

Det är lätt att hamna i underläge i diskussioner med en modersmålstalare

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 februari 2014 18:44

Den tyska tidskriften ”Focus”  berättar om vilka katastrofala konsekvenser ett diktat om användning av engelska som koncernspråk vid digital kommunikation fick.  I det konkreta fallet föregav styrelsen för det tysk-amerikanska företaget att den tyska och amerikanska sidan skulle kommunicera med varandra oftare i framtiden och sänka resekostnaderna. Därför införde företaget videokonferensteknologi med engelska som koncernspråk för kommunikationen. Efter tre månader steg de tyska medarbetarnas frånvaro i samband med dessa videokonferenser med 80 procent. De sjukskrev sig helt enkelt. När denna utveckling analyserades, upptäckte man olika emotionella "utlösare"; bland annat fungerade språkbarriären frustrerande. En medarbetare förklarade: ”Jag behärskar inte det engelska språket tillräckligt bra; jag har en känsla av att domineras av amerikanerna.” En annan berättade:” Jag har känslan att jag uttrycker mig som en åttaåring. På grund av språkövertaget sitter de helt enkelt med bättre kort.”


Det är lätt att hamna i underläge i en diskussion med en modersmålstagare. Horace Engdahl berättade vid ett tillfälle om en offentlig debatt, som han en gång hade haft med en engelsman. Det var som ”att slåss med den ena handen bakbunden”, sade han.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
ANNONS
 
Ingen bild

En fråga

21 februari 2014 21:30

Vad hände sedan man fått detta klart för sig?

Nätverket Språkförsvaret

22 februari 2014 00:09

Om man läser vidare i artikeln, erkände ledningen till sist problemets existens och att det fanns ett befogat missnöje. Man tvingades anordna en konferens på ett naturskönt beläget hotell med 18 fysiska deltagare från vardera sidan. Tydligen lyckades man rensa luften och man fortsätter att använda videokonferenser. Exakt på vilka villkor framgår inte. Egentligen fokuserar artikeln på ledningsfilosofi och konfliktlösning. Men språkbarriären fungerade som den utlösande faktorn.

Observatör

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 8 april 12:31

  Men hawaii är numera officiellt språk på Hawaii, men tydligen inte i domstolarna... Efter att USA annekterade Hawaii 1898 (tidigare en spansk koloni), inledde de nya makthavarna efter några år en systematisk politik för att tränga undan och ma...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 april 11:55

Jag blir alltid lika glad när jag hör finlandssvenska. En vacker variant av det svenska språket.   Också språkförsvarare   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 april 08:00

Det svenska medicinteknikföretaget Mölnlycke  Health Care AB har under veckan och mitt under coronakrisen haft leveransproblem. Det var skyddsutrustning som skulle levereras vidare till Italien och Spanien. Men leveransen stoppades och blockerades i ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 6 april 12:36

I Expressen vimlar det nuförtiden av videoklipp på engelska som inte har översatts till svenska, vilket förstås är förkastligt. Om Expressen inte skärper sig är Engelskpressen ett lämpligare namn på tidningen.   Se bland annat ”Sjukskötersk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 5 april 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång:   Björn Afzelius - Sång till friheten Söndagens svenskspråkiga dikt : "För tankens frihet"   I.   Trumpetarn skurar sin vita trumpet  och mästerkocken fått göra.  Han knäcker humrar och rör till sme...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se