Direktlänk till inlägg 20 februari 2014

Surf City, here we come!

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 februari 2014 17:35

Dagstidningen GP i den stora västgötametropolen torgförde härförleden en undersökning av pekplattor, även kallade datorplattor. Rubriken var High end surfplattor. För benämningen "high end" fick redaktionen välförtjänt på nöten, men beteckningen surfplatta är minst sagt daterad, för att använda ett förhoppningsvis snart daterat poputtryck.


När en yrvaken amerikansk allmänhet i början av nittiotalet noterade Internets existens genom webbläsaren Mosaic, föddes frasen "to surf the Internet". Sedan hände ingenting och ingenting innan försvenskningen "surfa på interne'tt" dök upp. Då hade man sedan länge på den andra sidan pölen greppat att Internet var något mer än att bara hoppa från webbplats till webbplats genom att klicka på länkar.


När produkten tablet computer lanserades översattes den av många till surfplatta. Det är som sagt alltför begränsande. Se Datatermgruppens webbplats datatermgruppen.se!


-cj 
ANNONS
 
Ingen bild

Avinor

20 februari 2014 22:26

Märkligt resonemang. "Vi är hopplöst efter USA" är inte direkt vad man brukar att höra från Språkförsvaret. "Surfplatta" har fastnat och jag tror inte att det går så mycket att göra åt det. Huvudsaken tycker jag är att det är ett svenskt ord som kan böjas på svenska.

 
Ingen bild

cj

24 februari 2014 22:37

Resonemang och resonemang, det var väl snarare ett försök till referat... Men vaf--, man skulle ju kunna kalla "referat" för "resonemang", som går att böja utmärkt på svenska!

Man behöver strängt taget inte kalla en spade för en spade heller, utan skulle kunna kalla en spade för en kratta.

Se'n är ju varken Svea eller Svenne Banan så väldigt rappa i svängarna, men uppvisar dock en målmedvetenhet i sina strävanden att införliva ett dåligt språkbruk på engelska i svenskan på tre till fem års sikt för varje noterad förekomst.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 13:00

Hej!   Jag har hittat er trevliga hemsida, men får bara upp den engelska versionen. Eftersom jag har svenska som modersmål(som sannolikt de flesta av era kunder)  önskar jag komma in på er hemsida med svensk text.   Bästa hälsningar Lars Gö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 08:00

"Internationella" engelska skolans och liknande skattefinansierade språkbytesskolors blotta existens i Sverige är också tecken på ett galet självskadebeteende  - se denna artikel - som måste få ett slut. Helst igår!   Ja! Varför håller vi i Sveri...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 mars 12:33

En engelsman ifrån Stoke han kände att nått var på tok. Han ville så gärna nå svenskens kärna Men på språket han ej blev så klok!   Stig Engzell   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Sven-Bertil Taube med orkester under ledning av Ulf Björlin - Beatrice Aurore av Harriet Löwenhjelm   Söndagens svenskspråkiga dikt   Tag mig. - Håll mig. - Smek mig sakta   Tag mig. – Håll ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 28 mars 15:00


    Jag har retat mig på det tilltagande användandet av det direrektinlånade uttrycket "comfort zone".Låneord som inte på något sätt alls anpassas till det svenska språket har den inverkan på mig.   Så mycket gladare jag blev när vi nu kan lä...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se