Direktlänk till inlägg 14 februari 2014

Sustainable Småland?

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 februari 2014 19:52

Vad är Sustainable Småland? Det heter på webbplatsen:


”Sustainable Småland bildades i januari 2011. Vi är ett regionalt nätverk med inriktning på kunskapsdelning och utveckling av innovativa och utmanande miljölösningar. Nätverket har sitt säte i Växjö, i en region som har som ambition att bli Europas Grönaste. Växjö har redan fått epitetet "Europas grönaste stad" av bland andra brittiska BBC Radio.”


”Sustainable” kan översättas med ”hållbar”, "godtagbar" eller "bärkraftig”. Det är garanterat ett ord som de flesta svenskar inte förstår (utan att slå upp i en ordbok). På den tiden då regeringskansliet och de olika departementen skyltade med enbart engelskspråkiga e-postadresser, använde sig miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet av adressen registrator@sustainable.ministry.se. Innan regeringskansliet införde svenskspråkiga e-postadressen, hann man dock byta ut registrator@sustainable.ministry.se med @environment.ministry.se.


Att nätverket prålar med ogenomskinlig engelska i sitt namn vittnar om mycket dåligt omdöme. Man bör nog ifrågasätta verksamheten överhuvudtaget. Avslutningsvis skriver nätverket ” Tillsammans skapar vi: - Hållbara medlemmar med miljökompetens i världsklass”. Vad är medlemmarna egentligen gjorda av? Kan de gå sönder?


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne L-A

15 februari 2014 13:07

Ordet Hållbar har börjat missbrukas intill det löjligas gräns. Jag har märkt att det som förr var miljövänligt nu är hållbart. Hållbara föremål betyder ofta numera inte att de är stabila och inte går sönder, utan att de är förment miljövänligt producerade. Men det är klart att ordet hållbar är att föredra framför den engelska motsvarigheten sustainable. Man skulle dock önska att de som skriver skulle variera sig lite, och använda andra ord. "Hållbara människor" är ju rent löjeväckande. Misstänker att man valt Sustainable, bortsett från det vanliga argumentet om internationella kontakter, för att det blir lite väl tydligt på svenska hur komiskt "Hållbara Småland" skulle bli. Det skulle inbjuda till skämt av den typen som syns i det här inlägget. Vad är det för fel på t ex Miljömevetna Småland?

 
Ingen bild

Susilull och susilo

15 februari 2014 20:34

Det är dags för mig att köpa ett nytt lika omfångsrikt engelskt lexikon, som det jag har nu. Sustain och sustained finns med men inte sustainable. Det tolkar jag som att ordet har blivit ett modeord som får stå för både det ena och det andra.

Webbsökningar ger ingen entydig förklaring, ingen tvetydig heller utan snarare mångtydig. Är det verkligen vad man vill uppnå i Växjö, undrar jag? Det är nog bara så att man tycker det låter tjusigt, fräckt, hip eller vad man nu vill kalla det.

Ett svenskt namn skulle ju tvinga nätverket att förklara för sig själva vad de håller på med. Det kanske de inte klarar av.

 
Ingen bild

Hillo

16 februari 2014 10:23

På nätet finns www.tyda.se, där man kan hitta svensk-engelska översättningar och vice versa. De förklarar "sustainable" enligt följande:

Capable of being sustained och de svenska alternativen

- hållbar
- tålig
- bärkraftig.

Alt 2 och 3 skulle man kunna resonera så här om:

"Tåligt" bör det svenska folket vara som måste stå ut med alla patetiska engelska benämningar, och "bärkraftigt" - ja det är väl Småland i vilket fall som helst, med alla bär som finns där ;-).

Så om de ändrar "hållbara medlemmar" till "tåliga" diton hamnar de ju rätt i ett avseende i alla fall.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 25 maj 11:54


  Ulum Dalska anordnar årets Såmårkuss i övdalskun, sommarkurs i älvdalska, från den 13:e och t.o.m. den 20:e augusti i Älvdalsskolan i Kyrkbyn, Älvdalen.   Undervisar gör Yair Sapir. Yair är filosofie doktor i nordiska språk och jobbar som le...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 maj 14:52

(Denna text är hämtad från Språktidningens blogg)   Kan du hjälpa en student som läser svenska som andraspråk vid universitetet i Wien? I ett mejl till Språktidningen berättar hon att hon söker personer som kan besvara frågor om norrländska diale...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 22 maj 14:49

Morten Mikkelsen rapporterar i Kristeligt Dagblad:   ”Af sparehensyn nedlægges undervisning i flere nordiske sprog på Københavns Universitet, ligesom samling af islandske skrifter risikerer at blive flyttet. Ifølge islandsk ambassadør vil I...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 maj 16:54

Idag publicerade iZettle, som sysslar med betallösningar,  helsidesannonser på engelska i såväl Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet. Inledningsvis ställs i annonsen frågorna:   ”Where are we heading? Are we taking the fast lane to conformi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 maj 00:09


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad är ett ord? Lingvister diskuterar vad ett ord egentligen är. Vad anser du? Ett ord
 är det som omges av mellanslag i skrift
 är en sammanhållen betydelseenhet
 är en sammanhållen självständig betydelseenhet
 en samling språkljud, som uppfattas ha självständig betydelse
 består av ett eller flera morfem (minsta betydelsebärande enhet)
 är en självständig språklig enhet (del av mening) av språkljud eller en fixerad serie sådana
 är ett språkljud/en serie språkljud, som överför en betydelse utan att vara delbart/-a
 är språkljud, som syftar på något utanför sig självt, exempelvis verkligheten
 är ett språkljud, eller en samling språkljud, som kan kombineras i det oändliga
 är en enskild språkenhet, som har mening och kan uttalas eller skrivas
 en enskild språkenhet, som har mening och kan uttalas och som nedskrivet omges av mellanslag

Fråga mig

107 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se