Direktlänk till inlägg 12 februari 2014

Ett ersättningsord på svenska är inte långt borta

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 februari 2014 21:19

Jernhusen, som har hand om tillvaron på Stockholms Centralstation, slår på trumman för en invigning av den renoverade centralstationen den 13 – 15 februari. I en annons  inför evenemanget skriver Jernhusen:


”Du kan se dig själv vara en del av historien med augmented reality (vår fetstil), samla digitala fjärilar, åka ånglok, dansa disco och en hel del till.”


Om Jernhusens reklammakare hade skrivit in augmented reality på Google, skulle de på en sekund ha hittat ett lämpligt ersättningsord, nämligen förstärkt verklighet, förhöjd verklighet eller utökad verklighet. Bara att välja och vraka.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Augmented nonsense

13 februari 2014 20:17

Jernhusen lever i sin föreställning att de är så internationella bara de slänger in något angloamerikanskt. För något år sedan försökte vi få dem att överge sitt "food court" för ett svenskt "mattorg" eller något annat bättre passande. Min icke.

Det mest internationella med deras "food court" är att det påminner om en soptipp i någon av alla kåkstäder, som finns i fattigare länder. Det blir nog likadant med deras nya påfund.

 
Ingen bild

Susanne L-A

16 februari 2014 20:01

Vad i hela friden är "augmented reality" - "förhöjd verklighet"? Jag bor inte i Stockholm, så jag känner inte till alla dessa hippa anglo-saxiska begrepp. Hade aldrig sett "Food Court" heller förrän jag såg ordet i Jernhusens reklam när Stockholms central skulle byggas om.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 aug 12:38

Nu startar Sveriges första förskola för särbegåvade barn. För "säkerhets skull" lite insprängd engelska (The Rainbow) bland benämningen Tellusbarn. Det här är ju VIKTIGA saker och då kan man inte endast  begagna sig av det "lokala språket". Eller? ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 aug 11:42

En svensk studie, presenterad i en svenskspråkig medicinsk tidskrift. Detta i den annars så genomanglifierade forskningsvärlden.   Trevlig läsning!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 aug 12:22

Grönköpings veckoblads årsbok, som nyligen har lämnat tryckeriet, förtäljer bland annat:   ”Business square kommer Stora torget att omdöpas till, om ett förslag från kommunkontoret godtages av stadens styrande. Ytterligare namnförslag är Cu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 aug 15:10


  ...på nyttan av flerspråkighet inom yrkeslivet!   Per-Owe Albinsson, medlem i Språkförsvaret   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 aug 13:41


... svenskan!     "Helg" och inte "Weekend".   Två tummar upp!   Också språkförsvarare    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se