Direktlänk till inlägg 12 februari 2014

Ett ersättningsord på svenska är inte långt borta

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 februari 2014 21:19

Jernhusen, som har hand om tillvaron på Stockholms Centralstation, slår på trumman för en invigning av den renoverade centralstationen den 13 – 15 februari. I en annons  inför evenemanget skriver Jernhusen:


”Du kan se dig själv vara en del av historien med augmented reality (vår fetstil), samla digitala fjärilar, åka ånglok, dansa disco och en hel del till.”


Om Jernhusens reklammakare hade skrivit in augmented reality på Google, skulle de på en sekund ha hittat ett lämpligt ersättningsord, nämligen förstärkt verklighet, förhöjd verklighet eller utökad verklighet. Bara att välja och vraka.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Augmented nonsense

13 februari 2014 20:17

Jernhusen lever i sin föreställning att de är så internationella bara de slänger in något angloamerikanskt. För något år sedan försökte vi få dem att överge sitt "food court" för ett svenskt "mattorg" eller något annat bättre passande. Min icke.

Det mest internationella med deras "food court" är att det påminner om en soptipp i någon av alla kåkstäder, som finns i fattigare länder. Det blir nog likadant med deras nya påfund.

 
Ingen bild

Susanne L-A

16 februari 2014 20:01

Vad i hela friden är "augmented reality" - "förhöjd verklighet"? Jag bor inte i Stockholm, så jag känner inte till alla dessa hippa anglo-saxiska begrepp. Hade aldrig sett "Food Court" heller förrän jag såg ordet i Jernhusens reklam när Stockholms central skulle byggas om.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 feb 12:28

Idag publicerade Oatly – tillverkare av en havredryck – en annons på ett helt mittuppslag i Dagens Nyheter. Annonsen bär rubriken ”Bonde söker bönder”. Oatly har tidigare gjort sig känt för att publicera infantil annonstext på...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 feb 08:00


(Texten är hämtad från Förenta Nationernas regionala informationskontor (UNRIC) för Västeuropas webbplats)       30.1.2019 – Det finns nästan 7000 olika språk i världen. Av dem anses över 2600 vara hotade, och många av de hotade språke...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 feb 08:00


Detta lägenhetshotell blev klart för ca två år sedan. Dessa två år har  parkeringsreglerna endast angivits på engelska. Det har alltså inte funnits någon information på svenska.   Vid språkliga övertramp som dessa brukar jag ingripa men detta...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 feb 17:11


Det är dessvärre inte bara Nationalmuseum som gör reklam på engelska bland Sveriges museer. Här är Tekniska museets reklamskylt med texten ”Explore and experiment with us”.   Hälsningar Christina   (Denna nätdagbok är knuten...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 feb 11:55

Anders Persson berättar på lindelof.nu om en tragikomisk begivenhet nyligen i Uppsala.   ”Häromkvällen var jag på en tragikomisk begivenhet här i Uppsala, vid Engelska Parken förresten. Det var Uppsala Nya Tidning (UNT) och Uppsala Universi...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

117 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se