Direktlänk till inlägg 3 december 2013

”Human resources” är ute, kanske hopplöst ute

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 december 2013 20:27

I Gevaliensis igår berättade redaktionen att Gävle kommun hade ersatt personalavdelningen med en ”human resources-avdelning”.


Nu är det fullt möjligt att Gävle kommun, som möjligen därmed anser sig ha tagit sig till globaliseringens/internationaliseringens framkant, i stället kommer att bli omkörd/överkörd/varvad av utvecklingen. Begreppet “human resources” ifrågasätts nu av engelskspråkiga skribenter, som sysslar med företagande och ledarskapsfrågor – se denna artikel från Linkedin:


 


”Tiden har kommit för HR (Human Resources)-avdelningar att stänga igen. HR-avdelningar framställer sig själva ofta som värderade affärspartner för såväl ledning som personal. Men hur kan någon ta en avdelning på allvar som omnämner människor som ’resurser’?” (Min översättning)(1)


Observatör


1) “The time has come for HR (Human Resources) departments to call it a day. HR departments often portray themselves as a valued business partner for management and staff alike. However, how can anyone take a department seriously that refers to people as ‘resources’?”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne L-A

4 december 2013 10:47

Denna artikel har uppenbarligen inte lästs av det kommunala bolaget Telge Tillväxt AB, som det berättas om i en ledarkrönika i DN: http://www.dn.se/ledare/signerat/manniska-eller-maskin/
I detta projekt för att få företag i Södertälje att ta emot arbetslösa ungdomar har man till och med gått ett steg längre, och avhumaniserat de arbetslösa helt, de kallas nämligen endast för resurser: ”Uthyrning av en resurs sker upp till sex månader, därefter har kunden möjlighet att anställa resursen alternativt hyra in en ny resurs från leveran­tören”. Denna "leverantör" väljer ut och förbereder resurserna, och har också en nöjd-kund-garanti, om kunden inte blir nöjd med leveransen.

När jag googlar på Telge tillväxt ser jag dock att bolaget faktiskt kallar sina egna anställda för personal: "Möt vår personal" heter det i en Youtube-film. Det är skillnad på folk och folk, dvs anställda och arbetslösa - i alla fall i Södertälje...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 16 juli 16:50

Jag är så gammal att det var först i 5:e klass folkskolan vi måste lära engelska. Nu börjar man tidigare!   I början på 80-talet reste jag runt i skolorna och tolkade en japanska som visade hur man viker papper/ori (vika) gami (papper).I Skövde h...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 12:01

Kommentar till "Keep calm and carry on - svenskars engelska är bättre än ni tror" av Storbritanniens ambassadör Ms. Judith Gough:   Läste på DN Kultur, den 2 juli, den brittiska ambassadören Ms. Judith Goughs försvar av utrikesminister Anne Linde...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 08:00

Igår publicerade Storytel en engelskspråkig helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken ”Think of the voice of the one you love”. Storytel tillhandahåller ljudböcker som bekant.   Brödtexten inleds på följande sätt - med syftning p...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 juli 08:00

SVT sänder serien K-märkta ord. Göran Willis och Staffan Bengtsson presenterar ord som var extra gångbara på 50- och 60-talen. Inslagen, som oftast är sevärda, är knappt tre minuter långa.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvare...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 juli 08:00

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se