Direktlänk till inlägg 3 december 2013

”Human resources” är ute, kanske hopplöst ute

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 december 2013 20:27

I Gevaliensis igår berättade redaktionen att Gävle kommun hade ersatt personalavdelningen med en ”human resources-avdelning”.


Nu är det fullt möjligt att Gävle kommun, som möjligen därmed anser sig ha tagit sig till globaliseringens/internationaliseringens framkant, i stället kommer att bli omkörd/överkörd/varvad av utvecklingen. Begreppet “human resources” ifrågasätts nu av engelskspråkiga skribenter, som sysslar med företagande och ledarskapsfrågor – se denna artikel från Linkedin:


 


”Tiden har kommit för HR (Human Resources)-avdelningar att stänga igen. HR-avdelningar framställer sig själva ofta som värderade affärspartner för såväl ledning som personal. Men hur kan någon ta en avdelning på allvar som omnämner människor som ’resurser’?” (Min översättning)(1)


Observatör


1) “The time has come for HR (Human Resources) departments to call it a day. HR departments often portray themselves as a valued business partner for management and staff alike. However, how can anyone take a department seriously that refers to people as ‘resources’?”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne L-A

4 december 2013 10:47

Denna artikel har uppenbarligen inte lästs av det kommunala bolaget Telge Tillväxt AB, som det berättas om i en ledarkrönika i DN: http://www.dn.se/ledare/signerat/manniska-eller-maskin/
I detta projekt för att få företag i Södertälje att ta emot arbetslösa ungdomar har man till och med gått ett steg längre, och avhumaniserat de arbetslösa helt, de kallas nämligen endast för resurser: ”Uthyrning av en resurs sker upp till sex månader, därefter har kunden möjlighet att anställa resursen alternativt hyra in en ny resurs från leveran­tören”. Denna "leverantör" väljer ut och förbereder resurserna, och har också en nöjd-kund-garanti, om kunden inte blir nöjd med leveransen.

När jag googlar på Telge tillväxt ser jag dock att bolaget faktiskt kallar sina egna anställda för personal: "Möt vår personal" heter det i en Youtube-film. Det är skillnad på folk och folk, dvs anställda och arbetslösa - i alla fall i Södertälje...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 13 dec 16:50


(Brev till Svenska Dagbladet 3/12 2019)   Hej,   som prenumerant sedan mer än 30 år blev jag verkligt överraskad av att upptäcka, att den flerordiga tonade meningen är på engelska i korsord 5732, 3 dec-2019 -  ”they have got the same lo...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 13 dec 08:00

Sedan 2014 har Språkförsvaret varje år delat ut två priser.   Det ena priset, ”Årets anglofån”, är ett negativpris. Det är meningen att mottagaren ska skämmas över detta pris. Det bör framför allt ges till myndigheter, företag och org...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 12 dec 19:53

(Från Expressens ingress)   ”Det är inte bara de religiösa friskolorna som har blivit en giftcocktail för samhället. De engelska friskolorna försvagar det gemensamma språket i Sverige, svenskan. Skattefinansierade IES etablerar sig nu i kom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 12 dec 13:27

(Texten är ett utdrag från ”Språklagen och medborgaren – en undersökning av medborgarmejl” (Rapporter från Språkrådet 10) av Jennie Spetz)   Nationell lagstiftning om språk innehåller vanligt­vis bestämmelser om språkliga rättig...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 11 dec 15:00


  Wikipedia berättar:   ”Holly Lapsley Fletcher föddes den 7 augusti 1996 i York, norra England. Hennes andranamn ’Lapsley’ är hennes mors flicknamn. Hennes skotska släktband med Skandinavien och det estetiska utseendet var e...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se