Direktlänk till inlägg 25 november 2013

Brev till de villfarna

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 november 2013 12:51

(Brevet har skickats till Språkförsvarets styrelse)


Hej på er ni villfarna!


Jag vill bara uttrycka för er att om man är vidsynt nog att betrakta vår tillvaro på jorden något längre än det ni verkar ha som utgångspunkt så står det klart att alla språk har och kommer att förändras. Några kommer utöver det att försvinna och några kommer att kraftigt påverka förändringen av andra språk.


Det är en lika naturlig utveckling som att några djurarter med säkerhet kommer att dö ut vare sig människans påverkan eller ej sett i en vid bemärkelse.


Vårt germanska svenska språk har sedan "begynnelsen" långt före kristi födelse och framåt påverkats, influerats och förändrats av andra germanska, latinska och arabiska språk m.fl Den naturliga, historiska och språkliga evolutionsresan står aldrig helt stilla utan kommer obönhörligt att fortsätta vare sig vi vill det eller ej.


Det enda ni eventuellt kan glädjas åt är att det engelska språket som för tillfället kraftigt påverkar oss ju faktiskt är en gren av samma germanska ursprungsspråk som det vi anser att vårt svenska språk är närmast besläktat med. Det har bara varit på en lång resa från sitt "ursprungssäte" i nordvästra Europa över de Brittiska öarna till Nordamerika och vänder nu tillbaka och påverkar oss i vår nutid.


Så tyvärr måste jag nog bekänna mig till dem som anser er strävan som trångsynt, historiskt avskärmad och något litet av ett språkligt racistiskt betraktelsesätt i den mening att ni är rädda för förändring av det ni anser vara det "äkta" "svenska" språket. Jag avslutar med ett latinskt ordspråk som känns ytterst passande: Magnum in parvo!


Med vänlig hälsning

Per-Erik Krause

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Avinor

25 november 2013 15:05

Jag brukar argumentera mot den typen av resonemang som följer: *Att* språket förändras och influeras, det är givet. *Hur* det förändras och influeras, det väljer vi själva genom vårt sätt att använda det.

För övrigt är stavningen "racistiskt" rätt talande... :)

 
Ingen bild

Bo Alvberger

25 november 2013 15:09

Per-Erik Krause använder i sin attack två latinska ord - magnus och parvus - som ger allt i ett nötskal. Alltid har det varit så att den lille (det lilla folket/det lilla landet) har tvingats böja sig och anpassa sig efter den store. Att slå sig för bröstet för att man upptäckt denna sorgliga regel i vår tillvaro imponerar föga. Alltifrån David och Goliat finns det exempel på att vi inte är dömda att böja oss för övermakten. Liksom det idag överallt finns räknenissar som sliter av sig mössan och ropar "Heja storebror - leve USA", så har det också funnits motkrafter som Krause kommer att hitta om han gräver något lite djupare i språkhistorien. Det är dem vi bland annat har att tacka för att en rad små språk ännu existerar. Minns att även de storas dagar är räknade - annars hade du - Per-Erik Krause - varit tvungen att skriva hela din text på latin!

 
Ingen bild

Bengt Svensspn

25 november 2013 18:10

Krauses inlägg är lite hånfullt och arrogant och tämligen irrelevant. Det övertygar bara de redan frälsta.

 
Ingen bild

Gunnar Lund

25 november 2013 21:18

Bäste Per-Erik Krause!

Det är förvånande att du som varande major i det svenska försvaret väljer att så eftertryckligt kritisera andra som försvarar annat än vårt territorium. För att öppna ögonen på dig byter jag ut några av orden i ditt inlägg, så får vi kanske läsa senare vad du anser.

Hej du villfarne!

Jag vill bara uttrycka för dig att om man är vidsynt nog att betrakta vår tillvaro på jorden något längre än det du verkar ha som utgångspunkt, så står det klart att alla territoriella gränser har och kommer att förändras. Några kommer utöver det att försvinna och några kommer att kraftigt påverka förändringen av andra territorier.

Det är en naturlig utveckling, som att några djurarter kommer att dö ut oberoende av människans påverkan sett i en vid bemärkelse.

Våra nordeuropeiska territorier har sedan "begynnelsen" långt före Kristi födelse och framåt påverkats, influerats och förändrats av andra nordeuropeiska, polska, baltiska, ryska makteliter med flera. Den naturliga, historiska och territoriella evolutionsresan står aldrig still utan kommer obönhörligt att fortsätta vare sig du vill det eller ej.

Det enda du eventuellt kan glädjas åt är att de indo-europeiska folk som har påverkat oss mest faktiskt är grenar av samma indo-europeiska folk som vi själva är besläktade med. De har bara gjort en lång resa från sitt "ursprungssäte" i Eurasien in i Europa och hit.

Så tyvärr måste ditt yrkesval och din yrkesmässiga strävan anses som trångsynt, historiskt avskärmad och inte så lite av ett rasistiskt betraktelsesätt i den meningen att du är rädd för förändringar av vad du anser vara det äkta svenska territoriet. Jag avslutar med ett svenskt ordspråk som känns ytterst passande på din person.

Tomma tunnor skramlar mest.

Med vänlig hälsning
Gunnar Lund

 
Ingen bild

Jonte

26 november 2013 14:11

Så högt skattat och vördat är engelska språket
i vårt land så att kritik mot dess snabba spridning förnärmar
och retar vissa svenskar.

 
Ingen bild

Arne Rubensson

27 november 2013 00:31

Hej Oh du upplyste!

Tack för att du berättade lite språkhistoria för oss. De lingvister, FN-tolkar, översättare, lärare och annat löst folk (trångsynta så det förslår) som sympatiserar med Språkförsvaret uppskattar givetvis ditt nyanserade mejl. Vi uppskattar också att du nedlåter dig till att författa dina rader på ett språk som är dömt till undergång. (Högt flyga orden, tanken stilla står)

Vi har den trångsynta föreställningen att språk talas inom alla nivåer av ett samhälle om det tillåts och att det är brukarna av språket som bestämmer om det ska leva kvar eller inte. Svenska är huvudspråk i Sverige och det är vår sak att förvalta språket och se till att det utvecklas så att det kan tillgodose alla krav man kan ha på ett språk i ett samhälle. Att det är komplett och samhällsbärande med andra ord. Vi stöder också andras rätt till sitt språk och menar att varje språk bär med sig perspektiv på vad som är en människa som i viss mån kan förklaras, men inte översättas. Den språkliga rikedomen på jorden ger oss kunskaper som försvinner med varje språk som försvinner.

Om du tror att vi ”hatar engelskan” tror du fel(ja, vi har medlemmar med engelska som modersmål).Vi försvarar rättigheterna att använda och utveckla svenskan på alla nivåer. Vi tycker däremot att det är hänsynslöst, arrogant och barnsligt när svenska producenter använder engelska när de vänder sig till svenska konsumenter. Vi tycker också att det är fel om man inte kan använda svenska för högre studier eller att kunna rikta ett brev till myndigheter på svenska. Men du håller inte med? Eftersom du är så modern och upplyst har du väl redan läst om detta i vår programförklaring, eller?

Ha det så bra!



Arne Rubensson

 
Ingen bild

Jonas

27 november 2013 16:21

Per-Erik Krause, du har rätt i att svenskan liksom alla språk påverkas av andra språk och förändras över tiden. Så har det alltid varit och så kommer det att förbli. Det som är det stora orosmolnet emellertid är inte att svenska språket förändras, utan i stället det faktum att det undanträngs och ersätts av ett annat språk, nämligen engelska. Så sker ju i våra universitet och högskolor, i fler och fler högstadie- och gymnasieskolor, i reklamen osv. Kunskaperna i andra främmande språk minskar år från år, få nya lärare utbildas i exempelvis tyska trots att Tyskland är vårt största grannland, Europas ekonomiska motor och en av världens största industrinationer. Orsaken är naturligtvis att man tror att man klarar sig med engelska. Våra stora kommersiella tv-kanaler sänder i huvudsak bara amerikanska filmer och serier. Kan man inte något annat främmande spåk än engelska kan man inte heller ta till sig tankar, idéer och åsikter från det Europa som Sverige tillhör. Dagstidningarna, t ex Dagens Nyheter låter utländska skribenter skriva i tidningen men det är i stort sett bara amerikanska författare, journalister, ekonomer, statsvetare och vetenskapsmän som skriver där. Vad man tycker i det Europa som Sverige tillhör får man sällan läsa om. Man kan ana att det är redaktionens bristande språkkunskaper som får styra valet av skribenter.

Svenska är ju vårt modersmål, till och med lagstadgat som officiellt huvudpråk i detta land sedan 2009. Engelska finns ju inte ens med som ett minoritetsspråk. Vår litteratur, vår historia, våra lagar, våra minnen, allt finns ju författat på detta språk sedan urminnes tider. Slutar vi använda vårt språk så tappar vi vår kultur och vår historia. Vi kommer att få lättare att läsa och lära Amerikas och Englands historia än vår egen. Vår kultur slås ut av den engelska och framför allt den amerikanska, vi kommer att fira Thanksgiving, Labor Day och Black Friday. Halloween firar vi ju redan sedan några år.

Per-Erik, man anar en lite hånfull ton i ditt inlägg. Det verkar som om du blir lite uppretad - kränkt är kanske att ta i - av Språkförsvarets kritik mot engelskan i Sverige. Hur kan det bli så? Kan det bero på att du är stolt över dina engelska kunskaper? Du har kanske haft en utlandstjänst och upptäckt att du redde dig ganska bra med din egelska i umgänget med folk från andra länder. Du kanske också märkte att du kunde engelska bättre än många andra du pratade med? Engelska är ett högstatusspråk i Sverige. Våra hjältar heter idag Tom Cruise, Jack Nicholson och Clint Eastwood. Att kritisera deras språk retar många. Men det är inte språket i sig som kritiseras, det är den okritiska tillämpningen i Sverige som kan kritiseras.

Läs gärna om en engelsmans åsikter om svenska språket här:
http://www.språkförsvaret.se/sf/?id=1217



 
Ingen bild

Jonas

28 november 2013 11:21

Black Friday är redan på väg till Sverige.
Jag fick ett brev idag från Efva Attling (svensk formgivare och smyckesdesigner) med rubriken: "Black Friday firar vi med fler jubileumserbjudanden"

 
Ingen bild

cj

28 november 2013 13:17

Redan i dag kan vi glädja oss åt premiären för en "Black Friday Sale"!
Det är Media Markt som ordnar en rea 28/11-1/12. Få se om man drar den amerikanska skruven (med tumgängor?) ett snäpp till inför nästa års amerikanska "Thanksgiving"-helg och kör rean 11/27-11/30?

 
Ingen bild

Hillo

28 november 2013 16:07

Jonas och cj: Det är redan igång på flera håll. Dagens DN Ekonomi berättar att "Svenska kedjor hakar på Black Friday" och nämner förutom Mediamarkt också Elgiganten och CD:on Group.

Om man roar sig med att översätta benämningen till svenska blir ju andemeningen allt annat än positiv. Även om kedjornas och andra affärers marknadsförare känner den ursprungliga (amerikanska) betydelsen, så kan man knappast förvänta sig att den presumtiva kunden gör det ...

 
Ingen bild

Gröngölingen

28 november 2013 19:17

Visserligen har jag väl hört uttrycket Black Friday tidigare, men inte brytt mig om att ta reda på vad det betyder förrän nu. Kommentarerna här inspirerade mig att välja Black Pudding till kvällsmat. Tillsammans med Skogens Röda Guld och Kall Vit Mjölk är det syndigt gott.

Black Pudding är brittisk engelska så det är ingen idé att försöka beställa det i det förlovade landet USA. Lingon är det också ont om utom i Alaska. I övriga delstater får man tag i lingon endast via Internet. Bor man i någon av de allra största städerna finns dock alltid någon specialaffär med lingon i sortimentet. Men hur man än vrider och vänder på det så är det bra mycket dyrare än i gamla Svedala.

För att återknyta till Per-Erik Krause undrar jag om han delar Black Army's uppfattning att deras favoritlag har ett starkt försvar. Att Blågult hade ett svagt försvar särskilt i den sista matchen mot Portugal tycker han säkert. Han tror nog att han skulle ha gjort det bättre själv.

Ska det försvaras duger det inte om någon annan än just han gör det.

 
Ingen bild

Hillo

29 november 2013 16:04

Jonas igen: Du anade nog inte hur sannspådd du skulle bli om Black Friday. DNs nätversion listar idag artikeln "Svenska kedjor hakar på Black Friday" som den mest lästa. Så vi kan utgå ifrån att den "svarta fredagen" är här för att stanna. Och svart känns den onekligen i det perspektivet.

 
Ingen bild

Per-Erik Krause

4 januari 2014 14:26

Verkligen trevligt att mitt inlägg kunde riva upp så starka reaktioner. Härligt uppfriskande men tråkigt för de som känner sig trampade på tårna ;)

God fortsättning på det nya året / P-E

 
Ingen bild

Gunnar Lund

8 januari 2014 16:12

Per-Erik Krause!

Du ska nog inte yvas för mycket över ditt inlägg. Något så korkat ser vi sällan i den här nätdagboken. Ingen känner sig trampad på tårna. Vi tycker nog mera synd om dig i all din självgodhet.

Med förhoppning om en bättring under det nya året och även senare kommande år.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 28 mars 08:00

Universitetsläraren rapporterar:   ”En utgångspunkt för den norska regeringens handlingsplan är att mer undervisning sker på engelska och att det i vetenskapliga publikationer har skett en kraftig nedgång av det norska språket i förhållande...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 27 mars 08:00

Som många noterat har service på restauranger i Sverige förändrats de senaste 10 åren. I de större städerna stöter man ofta på personal som knappt kan svenska utan bara engelska. De verkar intalade att alla svenskar gärna pratar engelska.   När...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 mars 12:00

Stefan Lindgren skriver på Facebook:   ”Läs Cronemans krönika i DN från 16/3. Jag håller helt med honom, även om han är 30 år sen med dessa insikter.   Och har man väl sagt A måste man säga B. Det är sjukt att svenska högskolelärare ska...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 mars 13:00

I artikeln ”Den nordiska språkgemenskapens kris” skriver Samuel Larsson inledningsvis:   ”Den eviga frågan om hur väl danskar och svenskar förstår varandras språk har blivit aktuell igen. Frågan är ju lika gammal som Öresund o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Kjell Höglund - Mina vingar   Söndagens svenskspråkiga dikt   Tanken   Tanke, se, hur fågeln svingar under molnet lätt och fri; även du har dina vingar och din rymd att flyga i.   Klaga ej, att du v...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards