Direktlänk till inlägg 20 november 2013

Auto Mobil Klubben, Automobil Klubben eller Automobilklubben?

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 november 2013 20:27

En viss bilklubb, som förkortas KAK, ska enligt den officiella webbplatsen uttydas Kungliga Automobil Klubben. Det finns starka skäl att instämma i denna kritik, som tillställts Språkförsvaret:


”Jag råkade häromdagen se ert namn på en webbplats på nätet och kunde inte annat än bli djupt chockerad när jag ser att när man namngivit en svensk institution som t.o.m utger sig för att vara ’Kunglig’ inte klarat av att följa sedvanliga svenska språkregler. När Kungl. automobilklubben bildades hette den just det och det var ingen som tyckte det var konstigt att man ändå förkortade den KAK.


Nu har ni fått för er att dela upp det andra namnet i något slags engelsk avstavning Automobil Klubben, som är helt förkastlig enligt svenska skrivregler. Förmodligen gör ni det bara för att det bättre ska stämma överens med förkortningens bokstäver, men det som ni gjort är att förstöra en fint konstruerad namnform till något helt icke-svenskt.”


Av startsidan framgår dessutom att KAK inte är medlem av utan Member of Fédération Internationale de l’Automobil. På franska heter det för övrigt automobile; annars var det rätt.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


(Denna n

 
 
Ingen bild

Avinor

21 november 2013 13:59

Vissa gamla organisationer har av hävd särskrivna namn. Andra exempel är "Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien" och "Svenska Frimurare Orden".

Jag har inte sett någon ordentlig utredning om vad det här kommer ifrån, men är mycket tveksam till om det verkligen är engelsk påverkan. Misstänker istället att det stammar från ett äldre svenskt stavningsskick från 1700- och 1800-talen. Ger skribenten något belägg för att det ihopskrivna namnet är det ursprungliga, som påstås?

 
Ingen bild

Döm om min förvåning

21 november 2013 18:10

Kungliga automobilklubben är den självklara stavningen för mig också. Men i de tre uppslagsböcker från 2005, 1995 och 1982, som jag har i bokhyllorna, står det faktiskt Kungliga Automobil Klubben. I 1995 års Bonniers Lexikon står:

KAK (Kungliga Automobil Klubben), intresseorganisation för svensk motorism. Den bildades 1903 som Svensk Automobil Klubb och fick sitt nuvarande namn 1908. KAK är Sveriges äldsta motororganisation.

 
Ingen bild

även FIA

21 november 2013 22:43

Det gäller även på franska, där man ju normalt inte heller skriver varje ord i ett namn (på organisation e.dyl.) med stor begynnelsebokstav. Sålunda skulle man i vanliga fall skriva "Fédération internationale de l'automobile", men tydligen envisas FIA att använda de stora bokstäverna ändå.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 april 13:00


Marcus Larsson påpekar på Twitter:   Ser allt fler tecken på att IES har problem. Får till exempel allt oftare upp ”vi har platser kvar”-reklam på FB när jag åker runt i landet.     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Spr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 april 10:30


      (Dennna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 april 13:00

Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper inom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards