Direktlänk till inlägg 20 november 2013

Stockholm i mitt hjärta, DN, Stockholmsdelen 9/11 2013

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 november 2013 18:33

New York, kl. 20.03


Den gula taxin åker österut, viker tvärt av mot en större kontorsbyggnad där två väntande män hoppar in. Borta i väster drar tunnelbanan, som här letar sig upp  ovan jord, förbi. Tidningsnasaren vid stationen har  magasin med rubriken "Better skin in 7 days”. Låter lite väl snabbt, tycker jag. Annan reklam vittnar om att här finns ”events”, "catering”, ”vintage”, "take away” och ”outlet”. Underkläderna ska tydligen finnas i ”selected stores 6th of November”. Bussarna är flaggprydda för någon högtidsdag med, tror jag, patriotiska och krigiska inslag. Nere vid hamnen, intill det höga hotellet, ligger fartygen som kan ta dig med på dina drömmars resa – eller åtminstone en stunds vardagsflykt. Här ska snart bli nya bostadskvarter som erbjuder händelser vid vatten. Bara någon kilometer söderut är staden full av liv. Men här i parken med krigsmonumentet är det inte direkt tjo och tjim, om man säger så. Andra tider är här kanske fullt av turister. Inte nu. De bofasta stretar tappert hemåt från bussen i det kompakta höstmörkret. Tre personer som pratar ryska går bort mot delin på hörnet. Den är stängd.

Välkommen till kvarteret New York, Gärdet, Stockholm.

CJ


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 dec 17:00

(Texten – lätt redigerad  – är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Språkrådet vid Isof presenterade igår resultatet av två olika undersökningar, båda med stark koppling till språklagen, som i år firar 10 år. ...

Ett reviderat förslag till norsk språklag kommer att föreläggas Stortinget våren 2020 tillsammans med en språkrapport.  Enligt det första utkastet till språklag skiljer sig den norska språklagen på en viktig punkt från den svenska, nämligen i fråga o...


    ... på en skattefinansierad språkbytesskola i Sverige är 2019?   Nej, dessbättre bara ingången till den avdelningsansvarige på en ICA-butik!   ABC 123   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 15:05


Modersmål-Selskabets senaste årsbok "Dialekter i rigt mål" kan även levereras från Sverige - se bestillingssiden längst ner.   Bogen, der er på ca. 384 sider, er forsynet med forord, indledning og efterord samt en præsentation af forfatterne.  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 11:50


I de italienska bergen mitt mellan Milano och Venedig ligger en liten kommun som heter Marano di Valpolicella. Där bor en man som gärna vill få kontakt med en person som vill prata älvdalska med honom.  Skulle du kunna tänka dig att ha kontakt med de...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se