Direktlänk till inlägg 20 november 2013

Stockholm i mitt hjärta, DN, Stockholmsdelen 9/11 2013

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 november 2013 18:33

New York, kl. 20.03


Den gula taxin åker österut, viker tvärt av mot en större kontorsbyggnad där två väntande män hoppar in. Borta i väster drar tunnelbanan, som här letar sig upp  ovan jord, förbi. Tidningsnasaren vid stationen har  magasin med rubriken "Better skin in 7 days”. Låter lite väl snabbt, tycker jag. Annan reklam vittnar om att här finns ”events”, "catering”, ”vintage”, "take away” och ”outlet”. Underkläderna ska tydligen finnas i ”selected stores 6th of November”. Bussarna är flaggprydda för någon högtidsdag med, tror jag, patriotiska och krigiska inslag. Nere vid hamnen, intill det höga hotellet, ligger fartygen som kan ta dig med på dina drömmars resa – eller åtminstone en stunds vardagsflykt. Här ska snart bli nya bostadskvarter som erbjuder händelser vid vatten. Bara någon kilometer söderut är staden full av liv. Men här i parken med krigsmonumentet är det inte direkt tjo och tjim, om man säger så. Andra tider är här kanske fullt av turister. Inte nu. De bofasta stretar tappert hemåt från bussen i det kompakta höstmörkret. Tre personer som pratar ryska går bort mot delin på hörnet. Den är stängd.

Välkommen till kvarteret New York, Gärdet, Stockholm.

CJ


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 16 juli 16:50

Jag är så gammal att det var först i 5:e klass folkskolan vi måste lära engelska. Nu börjar man tidigare!   I början på 80-talet reste jag runt i skolorna och tolkade en japanska som visade hur man viker papper/ori (vika) gami (papper).I Skövde h...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 12:01

Kommentar till "Keep calm and carry on - svenskars engelska är bättre än ni tror" av Storbritanniens ambassadör Ms. Judith Gough:   Läste på DN Kultur, den 2 juli, den brittiska ambassadören Ms. Judith Goughs försvar av utrikesminister Anne Linde...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 08:00

Igår publicerade Storytel en engelskspråkig helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken ”Think of the voice of the one you love”. Storytel tillhandahåller ljudböcker som bekant.   Brödtexten inleds på följande sätt - med syftning p...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 juli 08:00

SVT sänder serien K-märkta ord. Göran Willis och Staffan Bengtsson presenterar ord som var extra gångbara på 50- och 60-talen. Inslagen, som oftast är sevärda, är knappt tre minuter långa.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvare...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 juli 08:00

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se