Direktlänk till inlägg 12 november 2013

Vad ska årets anfall av engelska sjukan heta?

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 november 2013 21:20

Språkförsvarets styrelse har diskuterat att ta initiativ till två språkpriser, det ena ett negativpris och det andra ett positivpris, som ska utdelas årligen. Det senare skulle kunna heta Språkförsvarets pris eller Årets Tummen upp. I det första fallet letar vi efter ett lagomt klatschigt, lagomt provokativt och lagomt avskräckande namn. Vi avser alltså att ”belöna” en myndighet, företag, organisation, tidning eller tidskrift eller privatperson, som på ett flagrant och iögonfallande sätt i sin gärning ersatt svenskan med engelska eller svengelska.


Vi behöver alltså namnförslag. De som hittills kommit in – i alfabetisk ordning - är


  • Gallimatiaspriset
  • Språkquislingpriset
  • Språkvärstingpriset
  • Årets anglifiering
  • Årets Nertumme
  • Årets Tummen ner
  • Årstummen Ner

Skicka in namnförslag som kommentar till detta inlägg eller till sprakforsvaret@yahoo.se! Se omröstning i högerspalten. Beslut i namnfrågan fattas förmodligen i januari.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Simon

12 november 2013 22:01

Varför inte vara lite kontroversiella och helt enkelt kalla det Quislingpriset?

 
Ingen bild

Avinor

13 november 2013 13:07

Mycket bra idé! Är det kanske inspirerat av föreningen Vetenskap och folkbildnings "årets folkbildare" och "åtets förvillare"?

Kanske "årets anglomani"?

Skulle direkt avråda från quisling-anspelningar. Det är på tok för grovt och riskerar att slå tillbaka.

 
Ingen bild

Tänk om

13 november 2013 18:51

Jag håller med dig Avinor om att namn på priser med politiska anspelningar är galet. Men jag är inte så förtjust i en ensidig inriktning på anglomanier heller. Visserligen handlar språkmissbruket i reklamsammanhang nästan alltid om anglifieringar, men det vore bättre om prisets namn kunde ange en bredare inriktning gällande hela registret av misshandel av det svenska språket.

Med andra ord är ett genuint svenskt namn på priset att föredra.

 
Ingen bild

Bengt

13 november 2013 23:15

Något med "haveri", "bottennapp"?

 
Ingen bild

Marianne

14 november 2013 08:42

Varför inte "Språkförsvarets kalkonpris" - jag tror att alla får rätt associationer till "kalkon-". "Quisling-" i alla former är helt förkastligt anser jag - det ger HELT andra och fel associationer! "Gallimatiaspriset" är inte heller så dumt eller "Språkförsvarets Tummen ner"

 
Ingen bild

Tänk om

15 november 2013 15:22

När jag läser resultatlista efter 16 röstande leder Årets anglifiering. Det är jag inte så förtjust i. Utmärkelsen kan lika gärna uppfattas som en uppmuntran både av dem som får priset och av läsekretsen.

Jag har själv lämnat in mer än ett förslag, men tycker just nu att ett annat är bättre - Årets språkmarodör.

 
Ingen bild

Christian Hasfjord

16 november 2013 16:17

Med anledning av att så många tongivande figurer i Sverige ej längre skriver och talar riktig svenska utan en med engelska uppblandad rotvälska som jag kallar tts, vilket betyder tillgjorda töntars språk, föreslår jag att priset skall heta "Årets tts-pris". Jag när också en förhoppning om att tts skall bli en vedertagen beteckning på dessa töntars språk.

 
Ingen bild

Bloggansvarig

18 november 2013 11:51

Tyvärr går det inte lägga in mer än 20 alternativ i omröstningslistan och vi vill inte i efterhand ta bort alternativ. Men även andra namnförslag kommer att övervägas.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 8 juli 13:36


För jag lov att presentera "Skolådan i Hurva"!       Så långt ifrån "Oatlyfierade" skokedjor som exempelvis "Nilson Shoes" med "Sale", "Midseason Sale"... bla, bla och åter bla!   Kort sagt: Det är en lisa för själen att läsa text helt ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 juli 13:41

Oatly, som tillverkar havredryck och har gjort sig ökända för att publicera infantil reklam på engelska, publicerar idag en helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken "Netto noll? LOL".Det enda engelska uttryck som förekommer i annonsen är just -...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 6 juli 12:08

I lokaltidningarna i Dalarna kan man idag läsa följande: "En person ska under natten till måndagen ha försökt stjäla en större mängd stöldgods från ett handelsföretag i Mora." Jag undrar var kom stöldgodset från? Hade handelsföretaget stulit det? Det...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se