Direktlänk till inlägg 12 november 2013

Vad ska årets anfall av engelska sjukan heta?

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 november 2013 21:20

Språkförsvarets styrelse har diskuterat att ta initiativ till två språkpriser, det ena ett negativpris och det andra ett positivpris, som ska utdelas årligen. Det senare skulle kunna heta Språkförsvarets pris eller Årets Tummen upp. I det första fallet letar vi efter ett lagomt klatschigt, lagomt provokativt och lagomt avskräckande namn. Vi avser alltså att ”belöna” en myndighet, företag, organisation, tidning eller tidskrift eller privatperson, som på ett flagrant och iögonfallande sätt i sin gärning ersatt svenskan med engelska eller svengelska.


Vi behöver alltså namnförslag. De som hittills kommit in – i alfabetisk ordning - är


  • Gallimatiaspriset
  • Språkquislingpriset
  • Språkvärstingpriset
  • Årets anglifiering
  • Årets Nertumme
  • Årets Tummen ner
  • Årstummen Ner

Skicka in namnförslag som kommentar till detta inlägg eller till sprakforsvaret@yahoo.se! Se omröstning i högerspalten. Beslut i namnfrågan fattas förmodligen i januari.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Simon

12 november 2013 22:01

Varför inte vara lite kontroversiella och helt enkelt kalla det Quislingpriset?

 
Ingen bild

Avinor

13 november 2013 13:07

Mycket bra idé! Är det kanske inspirerat av föreningen Vetenskap och folkbildnings "årets folkbildare" och "åtets förvillare"?

Kanske "årets anglomani"?

Skulle direkt avråda från quisling-anspelningar. Det är på tok för grovt och riskerar att slå tillbaka.

 
Ingen bild

Tänk om

13 november 2013 18:51

Jag håller med dig Avinor om att namn på priser med politiska anspelningar är galet. Men jag är inte så förtjust i en ensidig inriktning på anglomanier heller. Visserligen handlar språkmissbruket i reklamsammanhang nästan alltid om anglifieringar, men det vore bättre om prisets namn kunde ange en bredare inriktning gällande hela registret av misshandel av det svenska språket.

Med andra ord är ett genuint svenskt namn på priset att föredra.

 
Ingen bild

Bengt

13 november 2013 23:15

Något med "haveri", "bottennapp"?

 
Ingen bild

Marianne

14 november 2013 08:42

Varför inte "Språkförsvarets kalkonpris" - jag tror att alla får rätt associationer till "kalkon-". "Quisling-" i alla former är helt förkastligt anser jag - det ger HELT andra och fel associationer! "Gallimatiaspriset" är inte heller så dumt eller "Språkförsvarets Tummen ner"

 
Ingen bild

Tänk om

15 november 2013 15:22

När jag läser resultatlista efter 16 röstande leder Årets anglifiering. Det är jag inte så förtjust i. Utmärkelsen kan lika gärna uppfattas som en uppmuntran både av dem som får priset och av läsekretsen.

Jag har själv lämnat in mer än ett förslag, men tycker just nu att ett annat är bättre - Årets språkmarodör.

 
Ingen bild

Christian Hasfjord

16 november 2013 16:17

Med anledning av att så många tongivande figurer i Sverige ej längre skriver och talar riktig svenska utan en med engelska uppblandad rotvälska som jag kallar tts, vilket betyder tillgjorda töntars språk, föreslår jag att priset skall heta "Årets tts-pris". Jag när också en förhoppning om att tts skall bli en vedertagen beteckning på dessa töntars språk.

 
Ingen bild

Bloggansvarig

18 november 2013 11:51

Tyvärr går det inte lägga in mer än 20 alternativ i omröstningslistan och vi vill inte i efterhand ta bort alternativ. Men även andra namnförslag kommer att övervägas.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ett reviderat förslag till norsk språklag kommer att föreläggas Stortinget våren 2020 tillsammans med en språkrapport.  Enligt det första utkastet till språklag skiljer sig den norska språklagen på en viktig punkt från den svenska, nämligen i fråga o...


    ... på en skattefinansierad språkbytesskola i Sverige är 2019?   Nej, dessbättre bara ingången till den avdelningsansvarige på en ICA-butik!   ABC 123   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 15:05


Modersmål-Selskabets senaste årsbok "Dialekter i rigt mål" kan även levereras från Sverige - se bestillingssiden längst ner.   Bogen, der er på ca. 384 sider, er forsynet med forord, indledning og efterord samt en præsentation af forfatterne.  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 11:50


I de italienska bergen mitt mellan Milano och Venedig ligger en liten kommun som heter Marano di Valpolicella. Där bor en man som gärna vill få kontakt med en person som vill prata älvdalska med honom.  Skulle du kunna tänka dig att ha kontakt med de...

Jag har just inhandlat en direktöversättare, en röstöversättningsapparat, Muama Enence, som översätter i realtid mellan 43 språk. Manicken är liten och behändig. Jag har i och för sig bara låtit den översätta mellan svenska och engelska och mellan sv...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se