Alla inlägg under september 2013

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 september 2013 16:02

I likhet med Stockholms stad håller Grönköping också fast vid sitt varumärke. Grönköpings Veckoblad rapporterar i septembernumret:


Grönköpings

välkända logotype (varumärke) kommer att förbli vid det gamla, meddelar hr informationssekreteraren V. Helmersson. Ett konsultföretag har (till en kostnad av 1,5 milj kr) med hjälp av en s.k semiidiotisk analys utrett, hur medborgarna upplever v.m.k loggan, resp. hur de skulle ställa sig till en ny dylik, varvid man funnit den nuvarande bäst.


Hr stadsrådet Erikssons (S) förslag att färgen i alla fall skulle ändras från grönt till rött, nedröstades i kommunfullmäktige, sedan frkn Ada A:son Susegård (MP) gjort gemensam sak med de borgerliga.”


Även på fullmäktigemötet i Stockholm den 2 september spelade de ekonomiska argumenten en viss roll förutom att det naturligtvis innebär ett extra besvär att ändra på ”Stockholm – The Capital of Scandinavia”, som ursprungligen förmodligen inte ens hade föregåtts av en semiidiotisk analys. Snarare rusade inspirationen till på grund av intagandet av en flaska rödvin. Vi har berättat historien tidigare, men den förtjänar att berättas igen:


” Julian Stubbs driver PR-byrån Dowell/Stubbs. Han är från England och har bott i Sverige sedan 1991, men vill bara tala engelska. Han berättar gärna hur det gick till.

-I came up with the phrase. After a bottle of red wine. Det var jag som kom på formuleringen. Efter en flaska rödvin.” (”Hur kom varumärket till?")


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Av Nätverket Språkförsvaret - 13 september 2013 19:09

Kungahuset, som har webbadressen http://www.kungahuset.se/, hänger inte med vad gäller e-postadresser på svenska.  Fortfarande skyltar Sveriges Kungahus med e-postadressen  info@royalcourt.se på sin webbplats. Som bekant införde regeringskansliet svenskspråkiga e-postadresser den 22/10 2012 efter att ha använt engelskspråkiga e-postadresser alltsedan 1994, d.v.s i arton år.


Det är inget problem för hovet att skaffa sig en svenskspråkig e-postadress. Den engelskspråkiga e-postadressen kan fortfarande användas – i den engelskspråkiga versionen av webbplatsen. Gör som regeringskansliet – byt till svenskspråkig e-postadress!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 september 2013 09:48

(Denna text är hämtad från Språkrådets webbplats)


Regeringen föreslår att man tar bort kravet på grundläggande språkkunskaper för att få undervisning i nationella minoritetsspråk.


Regeringen föreslår nu att skollagens krav, som säger att elever som tillhör de nationella minoriteterna ska ha grundläggande kunskaper i språket för att få modersmålsundervisning, tas bort. I den senaste budgetpropositionen får Skolverket i uppdrag att undersöka hur skollagens formulering kan ändras. Verket ska också ta fram förslag till kursplaner för de fem språken på nybörjarnivå.

– Det är väldigt glädjande att vi har nått fram med att avskaffa kravet på grundläggande kunskaper för att en elev ska få läsa minoritetsspråk. Nu kan vi på allvar möta det intresse som finns bland minoriteterna för att återta sina språk, säger integrationsminister Erik Ullenhag i ett pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet.


Elever som tillhör de nationella minoriteterna omfattas sedan tidigare av mer generösa regler när det gäller att få undervisning i sina språk genom modersmålsundervisningen. Kravet på att eleven måste ha grundläggande kunskaper för att ha rätt till undervisning har dock legat kvar. Instanser som företräder minoriteterna, däribland Språkrådet, har länge påpekat att kravet strider mot idén om revitalisering, det vill säga att de nationella minoriteterna ska ges möjlighet att återuppväcka kunskaper i sina språk.


Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2015. Läs pressmeddelandet på regeringens webbplats.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 10 september 2013 19:32

Den här webbsidan har samlat 80 språk. Kan du skilja på dem utifrån röstprover? Tidsfördriv, som kan sporra nyfikenheten på olika språk.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 september 2013 20:36

I gårdagens inlägg i denna nätdagbok berättades om debatten i Stockholms kommunfullmäktige den 2 september om slagordet ”Stockholm – The Capital of Scandinavia”.


Den som vill ta del av hela debatten, kan göra det via webb-tv  Klicka sedan vidare till mötet den 2/9. Det är möjligt att gå direkt till denna diskussionspunkt i dagordningen.


På onsdag läggs debattprotokollet ut på Stockholms hemsida (Insyn). Imorgon finns debattprotokollet på Stadsledningskontoret, Juridiska avdelningen, KF/KS kansli. Kontakta Ida Strid 508 29 753 om du är intresserad av det.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 september 2013 10:03

(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats)


Världsteckenspråksdagen firas den 10 september varje år. I år medverkar kulturministern vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.


The World Day of Sign Languages (Världsteckenspråksdagen) är en manifestation som vill uttrycka solidaritet mellan de tecknade språken i världen och de människor som använder teckenspråk som sitt första språk. Initiativet väcktes i Sverige för tre år sedan och firas alltid den 10 september. Manifestationer sker på olika håll i Sverige, och deltagarna bär turkosa klädesplagg.


I många länder har teckenspråken låg status och används inte i undervisningen för döva. Sverige har globalt sett varit ett föregångsland på detta område. Riksdagen fastslog 1981 att det svenska teckenspråket är dövas första språk, och sedan 2009 har det svenska teckenspråket ett skydd i språklagen. Detta är något som kulturministern lyfte fram i en intervju på regeringens webbplats i fjol. I år kommer kulturministern själv att hålla ett tal vid manifestationen på Sergels torg. Därefter blir det aktiviteter inne i Kulturhuset.


Läs mer om Världsteckenspråksdagen i Stockholm.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 september 2013 18:59

Enligt en rapport i Södermalmsnytt nr 36/2013 skapade den fällda tv-eken och The Capital of Scandinavia mest debatt på höstens första fullmäktige i Stockholm.


"The Capital of Scandinavia var en annan gammal goding som kom på tal. Stadens slogan är löjlig och osann och borde bytas ut, statuerade motionären Åke Askensten (MP) vilket fick talarlistan att svälla. Ann Mari Engel (V) ansåg att sloganen långsamt borde dö medan finansborgarrpådet Sten Nordin (M) försvarade den:

- Vad ska vi ha i stället? 'Stockholm - tråkigt som fan'?"


Att ställa "Stockholm - the Capital of Scandinavia" mot "Stockholm - tråkigt som fan" kanske är dumt som fan.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 september 2013 20:39

Joanna Drevinger kommenterade namnvalet, ”Taste of Stockholm”, i dagens Svenska Dagbladet:


”Köpenhamn har det och självklart måste även Stockholm ha det: en matfestival. I helgen arrangeras Taste of Stockholm för första gången efter en internationell förlaga ...


Jag tycker att alla initiativ som handlar om att sprida kunskap om mat är goda och bör uppmuntras. Men det känns som om arrangörerna bakom Taste har krånglat till det. En undran är till exempel varför huvudspråket, namnet, evenemangen och flikarna på hemsidan är på engelska?


Och priset, från 250 kronor i entrén, där i och för sig en halvtimmes matlagningslektion, Chef´s secrets, för de som får plats, ingår men inte så mycket mer. Väl inne på området köper man ett häfte med så kallade Taste crowns som fungerar som valuta när man handlar mat från någon av de tio restaurangerna på området."


Det kan inte uteslutas att arrangörerna föreställer sig att besökarna kommer att tro att den mat som serveras på denna festival smakar bättre än om festivalen hade fått ett svenskt namn. Svenskt namn = bondmat?


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9 10
11
12 13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards