Direktlänk till inlägg 17 september 2013

Danska och svenska ungdomar tycks ha stora problem med att förstå varandra

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 september 2013 19:28

(Texten är hämtad från webbplatsen sproget.dk. Av självklara skäl översätts inte texten.)


Unge svenskere forstår ikke dansk. Unge danskere er måske nok en anelse bedre til at forstå svensk, men også i det danske land lader den skandinaviske sprogforståelse noget tilbage at ønske. Det er resultatet af en netop offentliggjort undersøgelse foretaget ved Centre for Scandinavian Studies ved Lunds Universitet. Det skriver Politiken i artiklen "Det är mycket svårt att förstå danska", tirsdag d. 10. september 2013.


Den danske lektor Robert Zola Christensen har sammen med sin svenske kollega Mari Bacquin i efteråret 2012 og foråret 2013 undersøgt forståelsen af henholdsvis svensk og dansk hos 236 gymnasieelever fra København og 210 gymnasieelever fra Malmø.


Hele 92 procent af de svenske gymnasieelever svarer at de har svært eller meget svært ved at forstå dansk, og 42 procent slår over i engelsk når de er i Danmark. Dog viser undersøgelsen at 66 procent af de unge svenskere gerne vil lære dansk. Tilsvarende svarer 42 procent af de danske elever at det er svært at forstå svensk.


På baggrund af undersøgelsen foreslår de to forskere at man ikke længere tager sprogenes særstatus som "nabosprog" for givet, men i stedet overvejer om sprogene ikke snarere bør betragtes som fremmedsprog.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Språkspanaren Eva Wiklund

Språkspanaren Eva Wiklund

19 september 2013 10:12

Jag tror att det skulle vara bra med fler samproduktioner i nordiska medier, att vi blev översköljda av nordiska språk. Man anser ju att en förklaring till svenskarnas förhållandevis goda engelskkunskaper är att vi inte dubbar engelskspråkiga filmer. Vi hör mycket engelska. Samma metod borde kunna funka för nordiska språk.

http://diskuterasvenska.wordpress.com

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

19 september 2013 11:24

Språkförsvaret skrev ett öppet brev till regering, riksdag etc. 2008 – se http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=517 Brevet följdes sedan upp med artiklar i åtta tidningar och tidskrifter – se bl.a http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/forsvara-den-nordiska-sprakgemenskapen-4467378-default.aspx Förutom samnordisk tv, d.v.s möjlighet att se nordiska tv-kanaler i hela Norden, skulle kursplaner i grund- och gymnasieskolan i Sverige, som klart och tydligt slår fast att obligatorisk undervisning i grannspråken ska ske, avgjort befrämja den mellannordiska språkförståelsen. En undersökning 2005 visade att bara 25 % av de svenska gymnasisterna mot 50 % av de danska och norska gymnasisterna fick någon grannspråksundervisning.

 
Ingen bild

Gunnar Lund

19 september 2013 17:40

Allra mest tror jag det hänger på viljan, inte hos den enskilda eleven utan hos dem som ansvarar för utbildningen. Finns bara viljan så ligger lösningen nära till hands. Det gäller inte bara i det här fallet utan överallt i livet.

Två så lättillgängliga ämnen som förståelse av norska och danska har jag svårt att tänka mig. Det är bara att sätta igång med åtgärderna, så blir resultatet bra mycket bättre ganska snart.

 
Ingen bild

gröd

26 september 2013 13:33

Ibland hänger det nog även på den enskildes vilja. Jag har sett mycket lätta danska och svenska meningar på nätet som beskrivits som "obegripliga"av svenskar resp danskar. Om man vet att d i danskan ofta motsvaras av t i svenskan så ska ju inte ordet "mad" på danska vålla några större besvär. Samma sak med b - p (köbe - köpa), g - k (bog - bok) osv.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 maj 12:00


...människor i olika typer av sammanslutningar har vett att använda sig av svenska här i landet!       Jämför med fjanterier som "Missing People Sweden", "Cold Case Sverige" och "X-Cons", för att nämna några exempel. Den hemmasnickrade och o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 maj 08:00

(Brevväxling med Utbildningsradion om programmet ”Balkans metropoler”)   Från: Kundtjänst <Kundtjanst@ur.se> Skickat: den 26 maj 2020 15:05 Till: Ola Nilsson Ämne: Sv: Fråga om Balkans metropoler   Hej Ola, Jag har full f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 20:13

Efter många turer och namn genom åren så återuppstod koncernnamnet Gränges år 2013! Synnerligen trevligt med ett svenskspråkigt namn (och som till och med innehåller en "inhemsk bokstav") i dessa anglifierade tider.   Per-Owe Albinsson    (De...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 11:27

(Inslaget sändes i TV4 fredag den 22/5 kl. 18.06 – längd på klippet 7:16)   "Flockimmunitet, coronaavstånd och coronahälsning. Covid-19 har lett till en utveckling av språket, där nya begrepp på kort tid blivit allmänt vedertagna. Anders Sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 maj 12:00

Internationella Engelska Skolan kommer att öppna en ny skola i Staffanstorp. Varför tillåter Sverige, som enda land i världen, denna galenskap?   Politiker måste uppvaktas och väckas ur sin törnrosasömn!   Uppmärksam    (Denna nätdagbok ä...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9 10
11
12 13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se