Direktlänk till inlägg 12 september 2013

Fler ska få undervisning i nationella minoritetsspråk

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 september 2013 09:48

(Denna text är hämtad från Språkrådets webbplats)


Regeringen föreslår att man tar bort kravet på grundläggande språkkunskaper för att få undervisning i nationella minoritetsspråk.


Regeringen föreslår nu att skollagens krav, som säger att elever som tillhör de nationella minoriteterna ska ha grundläggande kunskaper i språket för att få modersmålsundervisning, tas bort. I den senaste budgetpropositionen får Skolverket i uppdrag att undersöka hur skollagens formulering kan ändras. Verket ska också ta fram förslag till kursplaner för de fem språken på nybörjarnivå.

– Det är väldigt glädjande att vi har nått fram med att avskaffa kravet på grundläggande kunskaper för att en elev ska få läsa minoritetsspråk. Nu kan vi på allvar möta det intresse som finns bland minoriteterna för att återta sina språk, säger integrationsminister Erik Ullenhag i ett pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet.


Elever som tillhör de nationella minoriteterna omfattas sedan tidigare av mer generösa regler när det gäller att få undervisning i sina språk genom modersmålsundervisningen. Kravet på att eleven måste ha grundläggande kunskaper för att ha rätt till undervisning har dock legat kvar. Instanser som företräder minoriteterna, däribland Språkrådet, har länge påpekat att kravet strider mot idén om revitalisering, det vill säga att de nationella minoriteterna ska ges möjlighet att återuppväcka kunskaper i sina språk.


Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2015. Läs pressmeddelandet på regeringens webbplats.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 20 sept 11:11


    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 20 sept 08:00


  ...som förpliktigar!   Per-Owe   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 19 sept 15:00

Danmarks Biblioteker och Danmarks Radio (DR) har genomfört en omröstning om danskarnas älsklingscitat. Nedanstående citat fick hela 63 procent av totalt 28 623 röster.   ”- Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers e...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 19 sept 11:34

(Pressmeddelande)En ny ideell förening för terminologi och fackspråk har bildats: Terminologifrämjandet[1]. Terminologicentrum TNC lades officiellt ned den sista december 2018 och Terminologifrämjandet vill i någon mån fortsätta hålla terminologifana...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 18 sept 22:24

… i Finland, menar Kjell Skoglund i Hufvudstadsbladet:   ”Det finns en språklig dimension i utbytet mellan de nordiska länderna. Ju mer de övriga engagerar sig i frågor som berör Finland och ju fler kontakter som uppstår mellan lände...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9 10
11
12 13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se