Direktlänk till inlägg 12 september 2013

Fler ska få undervisning i nationella minoritetsspråk

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 september 2013 09:48

(Denna text är hämtad från Språkrådets webbplats)


Regeringen föreslår att man tar bort kravet på grundläggande språkkunskaper för att få undervisning i nationella minoritetsspråk.


Regeringen föreslår nu att skollagens krav, som säger att elever som tillhör de nationella minoriteterna ska ha grundläggande kunskaper i språket för att få modersmålsundervisning, tas bort. I den senaste budgetpropositionen får Skolverket i uppdrag att undersöka hur skollagens formulering kan ändras. Verket ska också ta fram förslag till kursplaner för de fem språken på nybörjarnivå.

– Det är väldigt glädjande att vi har nått fram med att avskaffa kravet på grundläggande kunskaper för att en elev ska få läsa minoritetsspråk. Nu kan vi på allvar möta det intresse som finns bland minoriteterna för att återta sina språk, säger integrationsminister Erik Ullenhag i ett pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet.


Elever som tillhör de nationella minoriteterna omfattas sedan tidigare av mer generösa regler när det gäller att få undervisning i sina språk genom modersmålsundervisningen. Kravet på att eleven måste ha grundläggande kunskaper för att ha rätt till undervisning har dock legat kvar. Instanser som företräder minoriteterna, däribland Språkrådet, har länge påpekat att kravet strider mot idén om revitalisering, det vill säga att de nationella minoriteterna ska ges möjlighet att återuppväcka kunskaper i sina språk.


Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2015. Läs pressmeddelandet på regeringens webbplats.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 16:00

Gunnar Wetterberg, också känd från ”På spåret”, skriver i Expressen:   ”Sedan dess har den masspridda skrivkulturen blivit viktigare och viktigare, till en början med böcker, broschyrer och flygblad, från 1800-talets slut också ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 11:29

Den förre tillförordnade skolchefen i Vallentuna, Jonas Hård, som var aktiv i det misslyckade försöket att få Internationella Engelska Skolan till Vallentuna, har fått en anställning som "principal" på  –  Internationella Engelska Skolan!   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 25 feb 11:54


  Ur dagens DN.   Edith Piaf var fransyska! Jag tror att hon bara hade haft en sak att säga om dessa anglofila men faktiskt även oförskämda svenskar: "Merde!"   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 23 feb 11:35


Var med ett av barnen på hamburgerrestaurang i igår eftermiddag:    Denna gång bestämde jag mig för att vi skulle prova på den norrländska kedjan "Frasses" som sedan några år finns representerad centralt i stan, vid Odenplan.   Till min glädj...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9 10
11
12 13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se