Direktlänk till inlägg 18 juli 2013

Uppstod språket för en halv miljon år sedan?

Två forskare vid Max Planck-institutet för psykolingvistik i Nijmegen, Dan Dediu och Stephen C. Levinson, publicerade nyligen en artikel, "On the antiquity of language: the reinterpretation of Neandertal linguistic capacities and its consequences", i Frontiers, i vilken de pläderar för att tidpunkten för det mänskliga språkets uppkomst måste tidigareläggas:


“Det antas vanligen att det moderna språket är ett sentida fenomen, som sammanfaller med uppdykandet av nutidsmänniskorna. Många antar likaledes att detta är ett resultat av en enda, plötslig mutation, som gav upphov till det kompletta 'moderna paketet'. Emellertid argumenterar vi här för att det igenkännliga moderna språket troligen är ett forntida särdrag hos vårt släkte, som åtminstone stammar från de moderna människornas och neandertalarnas gemensamma förfader för omkring en halv miljon år sedan. I detta syfte åberopar vi ett brett urval bevis från lingvistiken, genetiken, paleontologin och arkeologin, vilka klart tyder på att neandertalarna delade någonting som liknade tal och språk med oss. Denna omvärdering av det nutida språkets ålder från 50 000 – 100 000 år, som vanligtvis anges, till en halv miljon år, har djupgående konsekvenser för vår förståelse av vår egen evolution och för språkvetenskaperna."


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Leif B Frid

Leif B Frid

18 juli 2013 21:29

Varför bara en »förfader« visst har det funnits även en förmoder. När det gäller att belysa generellt vilka som levt före oss är »förlevande« ett alldeles utmärkt ord. Om vi skulle använda »förmoder« för att belysa alla som levtföreoss känner vi hur uteslutande det är.

MVH Leif

http://leifbfrid.wordpress.com/2012/06/22/slentria

Nätverket Språkförsvaret

18 juli 2013 21:42

Tänkvärt förslag. Ur-Eva lär dessutom ha levat tidigare än Ur-Adam.

 
Ingen bild

Östen Dahl

19 juli 2013 08:28

För "Max Plack Institutet", läs "Max Planck-institutet för psykolingvistik i Nijmegen". Det finns över 80 Max Planck-institut.

 
Ingen bild

Frau Messerschmitt

19 juli 2013 11:11

Och så heter det Max Planck Institut ... Plack är väl något annat?

 
Ingen bild

Bloggansvarig

19 juli 2013 11:16

Östen/Frau Messerschmitt

Rättelser har införts.

 
Ingen bild

Mor och Far

19 juli 2013 12:27

Lars B Frid, var inte så genusfundamentalistisk. Fråga istället om våra förfäder hade ett gemensamt modersmål eller om olika folkgrupper med såväl kvinnor som män hade olika modersmål.

Jag såg för inte så länge sedan ett program om språk, där det bland annat sades att en älg kan framkalla fler läten än vad vi människor kan. Att älgarna inte kan tala som vi beror på att de inte kan kombinera lätena, så att de blir betydelsebärande.

Människor ännu längre tillbaka i tiden kunde säkert framkalla en hel del olika ljud. Det är först när ljuden kombineras som tal uppstår.

 
Ingen bild

Samuel

19 juli 2013 13:40

Om man upplever ord som exkluderande eller ej beror nog mycket på vad man själv läser in i ordens betydelse.

När jag hör ordet ››förfäder‹‹ så betyder det just alla som levt före oss, oberoende av vilket kön de råkat ha. Hade jag fått lära mig ordet ››förmödrar‹‹ istället med samma övergripande betydelse så hade jag inte känt mig utesluten som man. Lika lite som jag känner mig utesluten när någon säger ››hon‹‹ i betydelsen människa.

Likaså är till exempel ordet ››sjuksköterska‹‹ bara en yrkestitel inom vården för mig. Må hända att ordet har fått ett kvinnligt efterled på grund av vår historia, men då jag är uppvuxen i en tid då både män och kvinnor är sjuksköterskor reflekterar jag inte över vilket kön dessa har utan jag ser helt enkelt en person med vita sjukhuskläder framför mig.

För att ta min tes lite för långt så kan man säga att oavsett om det är en man, kvinna, hamster eller gurka som bär sjuksköterskekläder – så är det just en sjuksköterska för mig. ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 9 dec 12:23


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 8 dec 16:10


  Ursprungligen publicerad i Dagens Nyheter den 4/12 och hämtad från Språkförsvarets vänner på Facebook.    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 dec 17:00

(Texten – lätt redigerad  – är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Språkrådet vid Isof presenterade igår resultatet av två olika undersökningar, båda med stark koppling till språklagen, som i år firar 10 år. ...

Ett reviderat förslag till norsk språklag kommer att föreläggas Stortinget våren 2020 tillsammans med en språkrapport.  Enligt det första utkastet till språklag skiljer sig den norska språklagen på en viktig punkt från den svenska, nämligen i fråga o...


    ... på en skattefinansierad språkbytesskola i Sverige är 2019?   Nej, dessbättre bara ingången till den avdelningsansvarige på en ICA-butik!   ABC 123   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se