Direktlänk till inlägg 17 juli 2013

Sett och hört på teve

Det är endast i sällsynta undantagsfall jag ser på kommersiell teve numera, men ikväll ville jag se Foyle's war.  Det ledde även till att jag istället för att zappa under reklaminslagen valde att se dem.


Media Markt hade rea. Elgiganten hade också rea. Stadium (som jag på pin kiv alltid uttalar på svenska istället för på engelska) hade teverutan full med sale. Men den kommenterande rösten använde aldrig det ordet, utan sade rea flera gånger. Detta får mig att tro att sale är på regress. Rea är på väg tillbaka med utförsäljning lommandes efter.


En granne till mig har köpt en robotgräsklippare. Den är så gullig och personlig när den som en liten hund rullar fram och tillbaka på gräsmattan för att när passet är över söka skydd i hundkojan – ursäkta laddningsstationen. Detta nämner jag därför att teven också visade reklam för Husqvarna Automower. Det är namnet på produkten, men den kommenterande rösten talade om robotgräsklippare. Det uppfattar jag som att engelska som reklamspråk är på regress till förmån för svenska.


Alltid nåt att glädjas åt!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket språkförsvaret)


 

 
 
Ingen bild

sssssssd

18 juli 2013 00:26

Realisation.

 
Ingen bild

ddddddds

18 juli 2013 20:21

Bäste ssssssd!

Om du med din kommentar vill ha sagt att det ska heta realisation och inte rea, så tror jag nog att du är på väg att bli akterseglad. Realisation betyder ungefär omvandling av sakvärde i reda pengar. Ordet kom att användas under andra halvan av 1800-talet för de tillfällen då butiker ville sälja sina varor för reducerade priser i akt och mening att rensa sina lager. Den handeln var omgärdad av ett strängt regelverk.

År 1954 dök förkortningen rea upp första gången i skrift. År 1969 sågs det fortfarande som slang, men numera står det i SAOL utan någon kommentar. Med andra ord betyder det att det har en stilgrad i samma nivå som realisation.

Jag tror dock att rea kommer att vara det ord som gäller i framtiden och att realisation om något årtionde anses ålderdomligt i SAOL:s definition. Jämför med följande tre företeelser.

För hundra år sedan ansågs automobil, omnibus och velociped vara korrekt svenska och bil, buss och cykel ansågs vara slang. Idag är bil, buss och cykel korrekt svenska och automobil, omnibus och velociped anses alla tre vara ålderdomliga.

 
Ingen bild

Avinor

19 juli 2013 00:43

"Realisation" var ålderdomligt redan när jag läste ordet i min matematikbok på lågstadiet i slutet av åttiotalet. Fick fråga fröken, som förklarade att det betyder "rea". Det senare ordet förstod jag. Jag är tveksam på om någon under 30 skulle förstå "realisation" idag.

 
Ingen bild

inga johansson

19 juli 2013 20:35

Vad säger man i Finland? Ale?
eller i andra länder som inte tvingas använda engelska ord?

 
Ingen bild

rea

8 augusti 2013 07:51

I och med att "realisation" kortades ner till "rea" så fick vi ett mycket lätthanterligt ord i svenskan. Det är väl också därför som ordet används mycket oftare i text än "sale". I skyltfönstren i de centrala delarna av Stockholm dominerar däremot "sale". Jag har sett några skyltfönster med text på olika språk (rea, sale,salg ...) och det kan ju vara bra på ställen med mycket turister.

 
Corr

Corr

7 juni 2015 15:13

Är det ingen som reagerar på uttalet av 'automower' i Husqvarnas reklamfilm? Uttalet av w som v föräldrar betydelsen, och gör mig mörkrädd när jag tänker på tvärsäkra reklammakare som inte ens reflekterar över att deras skolengelska kanske inte behöver vara helt vattentät.

http://Blogg.se

 
Corr

Corr

7 juni 2015 16:47

förändrar (Jädra autokorr!)

http://Blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 maj 14:52

(Denna text är hämtad från Språktidningens blogg)   Kan du hjälpa en student som läser svenska som andraspråk vid universitetet i Wien? I ett mejl till Språktidningen berättar hon att hon söker personer som kan besvara frågor om norrländska diale...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 22 maj 14:49

Morten Mikkelsen rapporterar i Kristeligt Dagblad:   ”Af sparehensyn nedlægges undervisning i flere nordiske sprog på Københavns Universitet, ligesom samling af islandske skrifter risikerer at blive flyttet. Ifølge islandsk ambassadør vil I...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 maj 16:54

Idag publicerade iZettle, som sysslar med betallösningar,  helsidesannonser på engelska i såväl Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet. Inledningsvis ställs i annonsen frågorna:   ”Where are we heading? Are we taking the fast lane to conformi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 maj 00:09


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 19 maj 08:00

 Hej!   Jag har reagerat över tvenne uttryck under det senaste året:  dels muntligt uttryck för tecknet @ , dels beteckningen HR-avdelning respektive HR-chef.   Ska det behöva vara så här?    Under vinterhalvårets tevetittande så har jag...

Presentation

Omröstning

Vad är ett ord? Lingvister diskuterar vad ett ord egentligen är. Vad anser du? Ett ord
 är det som omges av mellanslag i skrift
 är en sammanhållen betydelseenhet
 är en sammanhållen självständig betydelseenhet
 en samling språkljud, som uppfattas ha självständig betydelse
 består av ett eller flera morfem (minsta betydelsebärande enhet)
 är en självständig språklig enhet (del av mening) av språkljud eller en fixerad serie sådana
 är ett språkljud/en serie språkljud, som överför en betydelse utan att vara delbart/-a
 är språkljud, som syftar på något utanför sig självt, exempelvis verkligheten
 är ett språkljud, eller en samling språkljud, som kan kombineras i det oändliga
 är en enskild språkenhet, som har mening och kan uttalas eller skrivas
 en enskild språkenhet, som har mening och kan uttalas och som nedskrivet omges av mellanslag

Fråga mig

107 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se