Direktlänk till inlägg 10 juli 2013

Ska Arlanda flygplats döpas om?

Idag publicerade Dagens Nyheter en debattartikel, signerad av ett antal politiker och kultur-och samhällsaktörer (som det heter i ingressen), i vilken de föreslår att Arlanda Airport ska döpas om till Raoul Wallenberg Airport. Jag har inga synpunkter på om förleden Arlanda ska bytas ut mot Raoul Wallenberg eller inte. Däremot finns det all anledning att plocka bort Luftfartsverkets påfund om "airport" och ersätta det med "flygplats", som det heter i folkmun. Officiella namn i Sverige bör alltid vara på svenska (se också Språkförsvarets JO-anmälan från 2009).


Den avslutande meningen är också märklig:


"Samtidigt som vi slår ett slag för landet Sverige, som födde fram en av andra världskrigets alltför få hjältar."


Vad menas? Menas att Sverige födde fram en av andra världskriget alltför få svenska (min fetstil) hjältar? Eller menas att det föddes fram alltför få hjältar överhuvudtaget under andra världskriget? Om det är det senare alternativet som åsyftas, är påståendet absurt. Det fanns miljoner hjältar under andra världskriget, som gav sina liv i kampen mot utländsk aggression och ockupation, förföljelser mot olika folkgrupper, bland annat judar, och så vidare. Det går faktiskt inte att räkna alla hjältar. Om man påstår att hjältarna var "alltför få", påskinar man att man har en uppskattning av antalet.


Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hakke Peiling

10 juli 2013 21:51

I Norge bytte flygplatsen Gardermoen namn nyligen. Dock inte till "Henrik Ibsen International Airport" eller något liknande, utan helt enkelt till "Oslo Lufthavn".

Se http://www.dagbladet.no/2013/07/10/nyheter/gardermoen/innenriks/reise/flytrafikk/28139776/

"Avinor har nå bestemt at flyplassen bare skal hete Oslo Lufthavn."

 
Ingen bild

inga johansson

14 juli 2013 12:45

Flyg mig till Wallis, norr om Stockholm

 
Ingen bild

lr.

15 juli 2013 09:34

Malmö borde byta namn till Zlatangrad. Det skulle hylla stadens hjälte och är mer internationellt gångbart.

 
Ingen bild

Fler förslag

15 juli 2013 12:08

Tjadden Hällström Airport och Babben Larsson Airport borde passa i Norrköping och Visby. De båda är ju världsberömda i hela Sverige för sitt ursprung.

Borde inte någon av flygplatserna i Mellansverige heta Mellanlanda?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se