Direktlänk till inlägg 26 juni 2013

Boganmeldelse af "Såld på engelska? Om språkval i reklam och marknadsföring

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 juni 2013 15:10

(Anmälan var ursprungligen avsedd för "Sprog & Samfund" nr 2/2013, men läggs i stället ut här)

 

SÅLD PÅ ENGELSKA

OM SPRÅKVAL I REKLAM OCH MARNADSFÖRING

Udgivet af Språkförsvaret

 

Språkförsvaret, vores svenske søsterorganisation, som tidligere har stået for bogen

”Svensk, et språk att äge, älska och ärva”, har nu udgivet en ny bog, som beskæftiger sig med anvendelsen af det engelske sprog indenfor reklameverdenen.Tre redaktører (forfatterne ) står bag denne bog.


De kommer godt og grundigt gennem en lang række områder indenfor reklamens verden og giver undervejs gennem en lang række eksempler en vurdering af det engelske sprogs indtrængen og betydning indenfor dette område.  Som dansker kan man nikke genkendende til de fleste af disse. Da eksemplerne er så utallige indenfor de forskellige områder, man belyser, vil det være helt uoverkommelig i en anmeldelse at opremse disse.  Naturligvis gives der forklaringer på brugen af visse engelske ord, men man må give forfatterne ret i, at anvendelsen af de fleste er fuldstændigt overflødige. ”Anglificeringen har nått löjets gräns ”, siges der. I Stockholm har man et Swedish Music Hall of Fame  - et koncerthus for svensk populærmusik.  Östergötland skal nu hedde East Sweden.  Og man kan blive ved med eksempler.


Det er især indenfor visse brancher, at de engelske ord tages i anvendelse. Personlig hygiejne, kosmetikprodukter, elektronik, morgenmad, slik, mundgodt (snacks?) m.v.  Eksemplerne findes i tusindvis. Vi kender alle ord som Sale  i stedet for udsalg, lagersalg eller fabrikssalg er blevet til Outlet.  Begrundelse for at anvende engelske betegnelser er, at så er man international, eller man kan holde omkostningerne nede ved at bruge det samme budskab (engelsk) overalt.  Også i stillingsannoncerne har de engelske betegnelser sneget sig ind.  Det er åbenbart finere at arbejde i afdelingen for Human resources end i personaleafdelingen, og Key Account Manager eller Sales Representative er bedre end betegnelsen sælger.


Spørger man forbrugerne, hvorvidt det engelske sprog har nogen betydning for deres valg af produkter, svarer langt de fleste, at det ingen betydning har.  Et flertal foretrækker det nationale sprog.  I Tyskland betegnes sammenblandingen af engelsk og tysk som Denglish.  Lige efter genforeningen af de to tyske stater var man helt vild med engelske ord i markedsføringen, men i de seneste år er man i højere grad vendt tilbage til tysk.  Hos McDonalds blev Im loving it til Ich liebe es, og hos King blev  Have your way it til Geschmack der King.


Der er ingen tvivl om, at reklamebranchen er stærkt medvirkende til udbredelsen af engelsk, især indenfor reklame samt navne på produkter.  Man synes åbenbart, det er smart.  Forbrugerundersøgelser viser imidlertid, at effekten heraf er langt mindre end formodet, og at forbrugerne i stor udstrækning foretrækker deres nationale sprog.


Tankevækkende er det, at IKEA, som nok må betegnes som noget af det mest succesfulde verdensomspændende foretagende, udelukkende arbejder på det nationale sprog i de lande, hvor de befinder sig.  Thi det er det sprog, som deres kunder taler.  Ingen smarte engelske ord, undtagen naturligvis i engelsktalende lande. Et godt eksempel til efterfølgelse.


Selvom bogen er på svensk er den letlæst og der er megen inspiration og argumentation at hente når det drejer sig om at værne om det danske sprog, vort modersmål.  Absolut anbefalelsesværdig.


Frans Jacobsen, medlem af bestyrelsen for Modersmål-Selskabet


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 23 juli 11:51

(Insändare inskickad  till lokaltidningen Sigtunabygden) När jag i lugn och ro besökte Märsta centrum för att köpa en 2-årspresent till mitt barnbarn, ryckte jag till. På tre av fyra klädaffärer stod det "SALE" i fönstren, på ett par av dem också WOM...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 22 juli 20:17


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 21 juli 18:41

Nu börjar översättningen av Minecraft     Bild: Nu ska dataspelet Minecraft översättas till älvdalska.   - Nu har jag fått tillstånd från Microsoft att översätta dataspelet Minecraft till älvdalska. Det berättar en överlycklig Christopher ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 20 juli 21:47


  Christo Singh skriver:   “Efter över ett års väntan har min anhållan om att få översätta dataspelet Minecraft slutligen godkänts av spelkonstruktörerna. När väl översättningen är slutförd, kommer vemsomhelst varsomhelst i världen ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 19 juli 12:39

Hans Arbman från DN:s Insidan (artikeln, som publicerades igår, går inte att länka) har träffat sex kvinnor med utländska rötter som gick tillsammans i Katolska skolan på Södermalm för nästan sextio år sedan. Han ställde bland annat denna fråga:   ...

Presentation

Omröstning

Antag att du besöker en dam- eller herrklädesbutik i ett köpcentrum någonstans i Sverige och det visar sig att personalen enbart är engelsktalande (fallet utgår från verkliga exempel). Den kan inte, eller vägrar att, kommunicera på svenska. Vad gör du?
 Jag vänder på klacken och går
 Jag tar reda på varför den inte kan, eller vill, kommunicera på svenska
 Jag kritiserar denna brist på service och går
 Jag protesterar skarpt och går
 Jag bryr mig inte, talar engelska och fokuserar på mitt köp
 Jag anser att butiken bestämmer över sitt eget försäljningsspråk
 Jag anser att det är ett lovvärt initiativ
 Jag ser det som ett uttryck för att butiken verkligen är internationell
 Jag fullföljer ett köp bara om jag verkligen behöver varan

Fråga mig

107 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5
6
7 8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se