Direktlänk till inlägg 25 juni 2013

Kommer tyskans ställning att stärkas inom EU?

I en ledarnotis i Dagens Nyheter igår skriver Annika Ström Melin:


"Ända sedan det europeiska samarbetet inleddes har Tyskland haft låg profil i språkfrågan. EU-dokument skrivs på engelska (77 procent) eller franska (7 procent), men sällan på tyska (2,7 procent) och hittills har Berlin inte knorrat över det.


Men i ett program inföpr valet i höst förklarar de tyska kristdemokraterna i CDU att de tänker slåss dför att stärka det tyska språket och att målet är att tyskan ska vara likställd med engelskan och franskan i EU. Ytterligare ett tecken på den pågående maktförskjutning i Europa - och på att Tyskland har slutat att skämmas."


Nåväl, det är snarare fråga om en återställare. 1970, d.v.s före Storbritanniens inträde, var franska (60 procent) och tyska (40 procent) de reella arbetsspråken.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) 
 
Ingen bild

Herrlich

25 juni 2013 13:19

Det var inte dag för tidigt. Jag ser detta som ett steg i raden som så sakteliga plockar ner engelskan från den höga piedestal många ställt den på. I Sverige kan det till exempel räcka med att några ledande reklambyråer överger engelskan i marknadsföringen till svenska konsumenter för att ge en dominoeffekt. De små vill ju gärna dansa som de stora elefanterna.

 
Ingen bild

Jonas

25 juni 2013 14:13

Man kan se lite diskret tyska i reklamen ibland, t ex "Das Auto" (Volkswagen) och "Vorsprung durch Technik" (Audi).

 
Ingen bild

inga johanson

25 juni 2013 23:15

Ett lyssnartips: Wise Guys med Denglisch
http://www.youtube.com/watch?v=VnA5WG39eJ8

 
Ingen bild

Avinor

26 juni 2013 10:54

Observatör, har du en källa till uppgiften om arbetsspråk 1970? Jag skulle gärna vilja läsa vidare om hur språkanvändandet i EU har utvecklats!

 
Ingen bild

Observatör

26 juni 2013 21:10

Källa: Olle Käll/Per-Åke Lindblom: Hur svenskan devalverades i EU - och Sverige - Målföret nr 4/2007. Uppgiften bygger i sin tur på en artikel av Sture Allén. Du hittar den och andra artiklar om svenskan i EU i följande tematiska arkiv på Språkförsvarets webbplats: http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=391 Det kan också löna sig att leta i det tematiska arkivet "Annan språkpolitik".

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 juli 18:18

Ur programbeskrivningen:   I en tid när nästan all offentlig debatt på ett eller annat sätt handlar om migration är det naturligt att ställa frågan om invandringens påverkan på språkutvecklingen. Hur påverkar invandringen det svenska språket? Sp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 juli 19:00


      ...inte Sale!   Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 juli 16:09

När man i dagspressen talar om framtida händelseförlopp användes såvitt jag vet verbet skall framför infinitiv av huvudverb. Synonymt kan kommer att användas.   Men allt oftare ser jag journalister använda bara kommer utan att. Har ni gjort samma...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 juli 12:02

I artikeln ”Jag blev först göteborgare och sedan svensk” i Göteborgs-Posten skriver Marina Ferhatovic, ursprungligen från Bosnien:   ”Jag brukar säga att jag först blev göteborgare och sedan svensk. Medan Sverige var något stort...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 juli 12:00

På fredagen dök en riktig språkkämpe från Skottland upp i Älvdalen och blev imponerad av Ulum Dalskas och älvdalingarnas kamp för sitt unika språk – älvdalskan. - Tänk om det fanns lika stort intresse för gäliskan bland ungdomarna i Skottland...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5
6
7 8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se