Direktlänk till inlägg 1 juni 2013

Lärande ersätter Education?

Jag har varit aktiv i tre lokala debatter om onödiga anglifieringar: Karlstads flygplats, Värmlandsoperan och Universitetet.


Innan Karlstads kommun tog över flygplatsen hade redan Luftfartsverket döpt om den till Karlstad Airport. Ingen värmlänning säger annat än Karlstads flygplats och det är även vad medierna kallar den. Värmlandsoperan fick för sig att kalla sig Wermland Opera. Samma där, ingen värmlänning säger annat än Värmlandsoperan och det är även vad medierna kallar den. Universitetet fick för sig att sätta upp ett så kallat konstverk på en av husväggarna, ett konstverk i form av en handstilsliknande text Nobody puts baby in the corner. Ingen talar om det nuförtiden så vitt jag noterat.


Det märkliga är att två år efter kommunens övertagande fick flygplatsen ekonomiska problem. Likaså två år efter namnbytet fick Värmlandsoperan så stora tekniska problem att flera föreställningar måste ställas in. Universitetsskylten är bara ett år gammal så jag undrar vad för slags problem vi kommer att få höra om i augusti/september nästa år.


Naturligtvis kan detta med flygplatsens och operans problem bero på annat, men jag anar ett samband mellan anglifieringsivern och kommande problem. Det är som om man är mer benägen att ägna sig åt sådant som inte har ett dugg med verksamheten att göra istället för det man borde ägna sig åt.


Dessa tankar bubblade upp till ytan i samband med att John Bauer lägger ner skolor här och var i landet. Vad kallar sig detta Nordenbaserade skolföretag? Jo, JB Education och JB Organization istället för JB Utbildning och JB Organisation. På teve visades ett inslag där ett annat skolföretag var beredda att ta över. Vad heter det då? Jo, Lärande i Sverige AB. Vad har de för förutsättningar att lyckas där JB misslyckats? Kan det ha att göra med att de inte drabbats av anglomani och istället ägnar åt det de ska ägna sig åt?


Gunnar Lund


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket språkförsvaret) 
 
Ingen bild

Alert

1 juni 2013 15:49

Ja, och Kooperation utan gränser byter namn till We Effect. Samtidigt kan vi läsa om att Kooperationens (Coops) ekonomiska problem fortsätter...

 
Ingen bild

Susanne L-A

2 juni 2013 18:30

...och TV4 News ska läggas ner på grund av dålig ekonomi...

 
Ingen bild

Gunnar Lund

12 juni 2013 14:05

Igår kväll läste jag på textteve att JB Education har gått i konkurs. De har inte varit verksamma i någon krisbransch, så det är tydligt att någon form av vanstyre har förekommit.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 12:00

Skolinspektionen har beslutat att överlämna Språkförsvarets anmälan den 30 juni mot Nordic International School till skolans huvudman för utredning och eventuella åtgärder   Språkförsvarets anmälan finns här!   (Denna nätdagbok är knuten till...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Povel Ramel - Ta av dig skorna   Söndagens svenskspråkiga dikt   Skor längtar ut   Nyss åskade det. Nu har det upphört. Hund håller jag inte. Men träskor: De står vid dörren  och skäller.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 juli 16:47


  Vad hände här? frågar Gunnar Larsson på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5
6
7 8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se