Direktlänk till inlägg 25 april 2013

Namn på svenska duger inte åt nystartad gymnasieskola i Stockholm

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 april 2013 18:57

”Stockholm Science & Innovation School är en ny kommunal gymnasieskola med fokus på vetenskap, entreprenörskap och innovation. Skolans första elever börjar höstterminen 2013 och undervisningen kommer att ske i toppmoderna lokaler utformade speciellt för ändamålet som ligger i Kista Science City, Sveriges största IT-kluster.” Läs vidare på http://stockholmscience.se/.


Men varför måste skolan ha ett namn på engelska? Vänder sig skolan i första hand till elever med engelska som modersmål? Kommer engelska att fungera som det huvudsakliga undervisningsspråket? Eller tror de ansvariga på Utbildningsförvaltningen att ett engelskt namn på skolan kommer att locka fler elever än om skolan hade ett svenskt namn?


Stockholms kommunala skolor är skattefinansierade och ytterst underställda medborgarna. Det betyder att Stockholms kommunfullmäktige via sina underorgan borde förhålla sig till språklagen och värna det svenska språket:


”4 § Svenska är huvudspråk i Sverige.
5 § Som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.
6 § Det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas.”


På vad sätt tar Stockholm stad sitt ansvar för att ”svenskan används och utvecklas” genom att ge en nyinrättad gymnasieskola ett engelskt namn? Har medborgarna i Stockholm vid något tillfälle sanktionerat  denna slags namngivning?


Den som har synpunkter på namnvalet kan kontakta:


1. Utbildningsnämnden

E-post- och postadresser till alla ledamöter: https://evald.stockholm.se/extern/Organ/1104


2. Utbildningsförvaltningen

Box 22049
104 22 Stockholm

Telefon: 08-508 33 000
Fax: 08-508 33 662
E-post: registrator.utbildning@stockholm.se


3. Skolans ledningspersonal

Patrick Vestberg, rektor - 076 129 13 99
Lennart Kågestam, omvärldsstrateg  - 070 771 76 68


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Gunnar Lund

26 april 2013 08:58

Följande rader har jag skickat till de adresser som Observatör anger och även som öppet brev/insändare till en av stockholmstidningarna.

Apropå Stockholm Science & Innovation School - den nya kommunala gymnasieskolan i Kista.

Anglomanin - den (vanvettiga) vurmen för engelska - härjar nu fritt bland Stockholms skoltjänstemän och skolpolitiker. Detta trots att ni har en språklag att ta hänsyn till. Eftersom ni uppenbarligen struntar i den bifogar jag den i förhoppningen att ni ska läsa den en gång till och ändra era beslut i enlighet med den. Det innebär att ni ger skolan ett svenskt namn istället.

Ta er en titt på de av Sveriges största företag, som bygger sin verksamhet på uppfinningar gjorda av svenskar som talade och skrev svenska, och som utvecklats tack vare duktiga ingenjörer varav de flesta med svenska som modersmål och arbetsspråk. Nog borde de duga som förebilder för framtida vetenskapare, företagare och innovatörer.

Frigör er från er anglomani och lev upp till lagar och förordningar!

Hälsar

Gunnar Lund

 
Ingen bild

pel

26 april 2013 10:09

Bra! Hur blir det med det nya Abbamuseet? Ska det verkligen heta Abba the Museum, som det står i en reklambroschyr från ett hotell i Stockholm? Vem står som ägare?

 
Ingen bild

Britt-Marie Thurén

26 april 2013 14:38

Ja, mycket ska man höra innan örona ramlar av, som Pippi L sade. Mycket trams ser man på engelska i Sverige, och därför har jag gått med i Språkförsvaret. Men det här med en gymnasieskola med namn på engelska, det är inte bara larvigt, det är ju faktiskt falsk marknadsföring. Min första tanke var att skolan skulle ha all undervisning på engelska. Men så är tydligen inte fallet. Åtminstone beskrivs den på hemsidan med hjälp av svenska språket.

Så jag skulle vilja fråga dem som startat skolan: Är det tänkt att all undervisning ska ske på engelska? I så fall borde det framgå på hemsidan och på mycket synlig plats. Eller, om undervisningen ska ske huvudsakligen på svenska (förutom vanlig språkundervisning och gästföreläsningar emellanåt), finns det då inte en risk att familjer som inte talar svenska tror att er skola har engelska som undervisningsspråk? Att så inte är fallet kan de ju inte läsa sig till på hemsidan, som är på svenska. I vilket fall som helst finns risk för att man lockar till sig elever som inte kommer att kunna tillgodogöra sig undervisningen på grund av bristande språkkunskaper.

Det är falsk marknadsföring och otydlig information. Det är inte bra för något slags företag. Men detta gäller dessutom en skola, och det talar inte väl om dess pedagogiska förmåga att den inte klarar av att vara tydlig i sitt budskap till blivande elever.

 
Ingen bild

cj

26 april 2013 15:31

Bland ledningspersonalen noterar vi förekomsten av en "omvärldsstrateg".

En sådan med någorlunda utblick över omvärlden hade kanske kunnat sätta skolans engelskvurmande i ett globalt perspektiv.

 
Ingen bild

Observatör

4 juni 2013 20:08

Enligt säker källa har rektorn för SSIS fått 200 (tvåhundra) brev/mejl med anledning av skolans namn.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 27 feb 15:33


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 16:00

Gunnar Wetterberg, också känd från ”På spåret”, skriver i Expressen:   ”Sedan dess har den masspridda skrivkulturen blivit viktigare och viktigare, till en början med böcker, broschyrer och flygblad, från 1800-talets slut också ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 11:29

Den förre tillförordnade skolchefen i Vallentuna, Jonas Hård, som var aktiv i det misslyckade försöket att få Internationella Engelska Skolan till Vallentuna, har fått en anställning som "principal" på  –  Internationella Engelska Skolan!   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 25 feb 11:54


  Ur dagens DN.   Edith Piaf var fransyska! Jag tror att hon bara hade haft en sak att säga om dessa anglofila men faktiskt även oförskämda svenskar: "Merde!"   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se