Direktlänk till inlägg 25 april 2013

Namn på svenska duger inte åt nystartad gymnasieskola i Stockholm

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 april 2013 18:57

”Stockholm Science & Innovation School är en ny kommunal gymnasieskola med fokus på vetenskap, entreprenörskap och innovation. Skolans första elever börjar höstterminen 2013 och undervisningen kommer att ske i toppmoderna lokaler utformade speciellt för ändamålet som ligger i Kista Science City, Sveriges största IT-kluster.” Läs vidare på http://stockholmscience.se/.


Men varför måste skolan ha ett namn på engelska? Vänder sig skolan i första hand till elever med engelska som modersmål? Kommer engelska att fungera som det huvudsakliga undervisningsspråket? Eller tror de ansvariga på Utbildningsförvaltningen att ett engelskt namn på skolan kommer att locka fler elever än om skolan hade ett svenskt namn?


Stockholms kommunala skolor är skattefinansierade och ytterst underställda medborgarna. Det betyder att Stockholms kommunfullmäktige via sina underorgan borde förhålla sig till språklagen och värna det svenska språket:


”4 § Svenska är huvudspråk i Sverige.
5 § Som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.
6 § Det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas.”


På vad sätt tar Stockholm stad sitt ansvar för att ”svenskan används och utvecklas” genom att ge en nyinrättad gymnasieskola ett engelskt namn? Har medborgarna i Stockholm vid något tillfälle sanktionerat  denna slags namngivning?


Den som har synpunkter på namnvalet kan kontakta:


1. Utbildningsnämnden

E-post- och postadresser till alla ledamöter: https://evald.stockholm.se/extern/Organ/1104


2. Utbildningsförvaltningen

Box 22049
104 22 Stockholm

Telefon: 08-508 33 000
Fax: 08-508 33 662
E-post: registrator.utbildning@stockholm.se


3. Skolans ledningspersonal

Patrick Vestberg, rektor - 076 129 13 99
Lennart Kågestam, omvärldsstrateg  - 070 771 76 68


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Gunnar Lund

26 april 2013 08:58

Följande rader har jag skickat till de adresser som Observatör anger och även som öppet brev/insändare till en av stockholmstidningarna.

Apropå Stockholm Science & Innovation School - den nya kommunala gymnasieskolan i Kista.

Anglomanin - den (vanvettiga) vurmen för engelska - härjar nu fritt bland Stockholms skoltjänstemän och skolpolitiker. Detta trots att ni har en språklag att ta hänsyn till. Eftersom ni uppenbarligen struntar i den bifogar jag den i förhoppningen att ni ska läsa den en gång till och ändra era beslut i enlighet med den. Det innebär att ni ger skolan ett svenskt namn istället.

Ta er en titt på de av Sveriges största företag, som bygger sin verksamhet på uppfinningar gjorda av svenskar som talade och skrev svenska, och som utvecklats tack vare duktiga ingenjörer varav de flesta med svenska som modersmål och arbetsspråk. Nog borde de duga som förebilder för framtida vetenskapare, företagare och innovatörer.

Frigör er från er anglomani och lev upp till lagar och förordningar!

Hälsar

Gunnar Lund

 
Ingen bild

pel

26 april 2013 10:09

Bra! Hur blir det med det nya Abbamuseet? Ska det verkligen heta Abba the Museum, som det står i en reklambroschyr från ett hotell i Stockholm? Vem står som ägare?

 
Ingen bild

Britt-Marie Thurén

26 april 2013 14:38

Ja, mycket ska man höra innan örona ramlar av, som Pippi L sade. Mycket trams ser man på engelska i Sverige, och därför har jag gått med i Språkförsvaret. Men det här med en gymnasieskola med namn på engelska, det är inte bara larvigt, det är ju faktiskt falsk marknadsföring. Min första tanke var att skolan skulle ha all undervisning på engelska. Men så är tydligen inte fallet. Åtminstone beskrivs den på hemsidan med hjälp av svenska språket.

Så jag skulle vilja fråga dem som startat skolan: Är det tänkt att all undervisning ska ske på engelska? I så fall borde det framgå på hemsidan och på mycket synlig plats. Eller, om undervisningen ska ske huvudsakligen på svenska (förutom vanlig språkundervisning och gästföreläsningar emellanåt), finns det då inte en risk att familjer som inte talar svenska tror att er skola har engelska som undervisningsspråk? Att så inte är fallet kan de ju inte läsa sig till på hemsidan, som är på svenska. I vilket fall som helst finns risk för att man lockar till sig elever som inte kommer att kunna tillgodogöra sig undervisningen på grund av bristande språkkunskaper.

Det är falsk marknadsföring och otydlig information. Det är inte bra för något slags företag. Men detta gäller dessutom en skola, och det talar inte väl om dess pedagogiska förmåga att den inte klarar av att vara tydlig i sitt budskap till blivande elever.

 
Ingen bild

cj

26 april 2013 15:31

Bland ledningspersonalen noterar vi förekomsten av en "omvärldsstrateg".

En sådan med någorlunda utblick över omvärlden hade kanske kunnat sätta skolans engelskvurmande i ett globalt perspektiv.

 
Ingen bild

Observatör

4 juni 2013 20:08

Enligt säker källa har rektorn för SSIS fått 200 (tvåhundra) brev/mejl med anledning av skolans namn.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 21 sept 12:00

Bästa Språkförsvaret, besölkte den nya japanska klädbutiken i Kungsträdgården, UNIQLO. Flott, fint, trendigt, häftigt. Klädjätten har installerats i Sverigehuset ritat av Sven Markelius. Kul! Men finns det någon text överhuvudtaget på svenska? T.o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 21 sept 08:00


    (Denna nätdagbok mär knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 20 sept 08:00

För den som funderar på att skaffa sig en islandshäst, så finns det en massa äkta isländska hästnamn att välja mellan. De finns också översatta till svenska på denna webbplats.   (Denna nätdagtbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 19 sept 08:00


  Men bindestrecken satt som de skulle!   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 18 sept 08:00

Danmarks Biblioteksforening har genomfört en omröstning om danskarnas älsklingsord:   ”PYT er blevet valgt som Danskernes yndlingsord 2018.   Siden den 3. september har Danmarks Biblioteker inviteret alle til at deltage i afstemningen o...

Presentation

Omröstning

Antag att du besöker en dam- eller herrklädesbutik i ett köpcentrum någonstans i Sverige och det visar sig att personalen enbart är engelsktalande (fallet utgår från verkliga exempel). Den kan inte, eller vägrar att, kommunicera på svenska. Vad gör du?
 Jag vänder på klacken och går
 Jag tar reda på varför den inte kan, eller vill, kommunicera på svenska
 Jag kritiserar denna brist på service och går
 Jag protesterar skarpt och går
 Jag bryr mig inte, talar engelska och fokuserar på mitt köp
 Jag anser att butiken bestämmer över sitt eget försäljningsspråk
 Jag anser att det är ett lovvärt initiativ
 Jag ser det som ett uttryck för att butiken verkligen är internationell
 Jag fullföljer ett köp bara om jag verkligen behöver varan
 Jag fortsätter att tala svenska och köper/eventuellt/ det jag behöver.

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se