Direktlänk till inlägg 13 april 2013

Ny manisk företeelse?

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 april 2013 16:19

Lars Wittensten använder i sin recension av antologin "Såld på engelska?" i UNT ett uttryck som i varje fall jag inte var bekant med förut, men som jag framöver kommer att applicera flitigt på den företeelse som vi i Språkförsvaret ser som ett hot mot det svenska språket. Ordet är Anglomani och definieras i Svenska Akademiens ordbok som "(vanvettig) vurm för engelska". Wittensten undrar också om det inte är läge att ta bort parentestecknet.


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) 
 
Ingen bild

Peter

13 april 2013 19:20

När man börjar slänga psykdiagnoser (om så än bara suffix) på sina motståndare så är desperationen nära och den egna ståndpunkten svag...

 
Ingen bild

Hillo

13 april 2013 20:47

Humor är svårt i skriven text, där minspel och tonfall saknas.

Nej -jag avsåg inte att ställa någon psykdiagnos, vilket hänvisningen till Svenska Akademiens definition borde ha tydliggjort. Däremot står jag för min åsikt att den "vanvettiga vurmen för engelskan" är en bra beskrivning av masken (vurmen) som äter sig allt djupare in i det svenska språkäpplet. (Äpplet synonymt med kunskap enligt en mycket gammal tolkning). Och nej - jag är inte religiös heller ;-).

 
Ingen bild

Bokerian/Återförsäljare

14 april 2013 10:09

Upsala Nya Tidning har som rubrik på sin recension "Anglomani all over the Place". De avslutar recensionen med "Anglomani betyder (vanvettig) vurm för det engelska".

Just de två fraserna lägger jag med i den recensionssammanfattning jag skickar till Sveriges reklambyråer. Det säljer förmodligen inte fler böcker, men det provocerar säkert en och annan reklamare. I den branschen behövs en hel del självrannsakan.

 
Ingen bild

Observatör

15 april 2013 11:47

Svar till Peter

Om man säger att någon har städmani, så är det ingen sjukdomsdiagnos utan ett uttryck för att man menar att vederbörande städar oftare, eller mer ihärdigt, än normalt. Språkförsvaret är definitivt inte "nära desperationen och den egna ståndpunkten svag...". Den som läser denna nätdagbok eller går in på vår webbplats kommer att se att våra ståndpunkter är mycket välunderbyggda.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 16 juli 16:50

Jag är så gammal att det var först i 5:e klass folkskolan vi måste lära engelska. Nu börjar man tidigare!   I början på 80-talet reste jag runt i skolorna och tolkade en japanska som visade hur man viker papper/ori (vika) gami (papper).I Skövde h...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 12:01

Kommentar till "Keep calm and carry on - svenskars engelska är bättre än ni tror" av Storbritanniens ambassadör Ms. Judith Gough:   Läste på DN Kultur, den 2 juli, den brittiska ambassadören Ms. Judith Goughs försvar av utrikesminister Anne Linde...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 08:00

Igår publicerade Storytel en engelskspråkig helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken ”Think of the voice of the one you love”. Storytel tillhandahåller ljudböcker som bekant.   Brödtexten inleds på följande sätt - med syftning p...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 juli 08:00

SVT sänder serien K-märkta ord. Göran Willis och Staffan Bengtsson presenterar ord som var extra gångbara på 50- och 60-talen. Inslagen, som oftast är sevärda, är knappt tre minuter långa.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvare...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 juli 08:00

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se