Direktlänk till inlägg 13 april 2013

Ny manisk företeelse?

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 april 2013 16:19

Lars Wittensten använder i sin recension av antologin "Såld på engelska?" i UNT ett uttryck som i varje fall jag inte var bekant med förut, men som jag framöver kommer att applicera flitigt på den företeelse som vi i Språkförsvaret ser som ett hot mot det svenska språket. Ordet är Anglomani och definieras i Svenska Akademiens ordbok som "(vanvettig) vurm för engelska". Wittensten undrar också om det inte är läge att ta bort parentestecknet.


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) 
 
Ingen bild

Peter

13 april 2013 19:20

När man börjar slänga psykdiagnoser (om så än bara suffix) på sina motståndare så är desperationen nära och den egna ståndpunkten svag...

 
Ingen bild

Hillo

13 april 2013 20:47

Humor är svårt i skriven text, där minspel och tonfall saknas.

Nej -jag avsåg inte att ställa någon psykdiagnos, vilket hänvisningen till Svenska Akademiens definition borde ha tydliggjort. Däremot står jag för min åsikt att den "vanvettiga vurmen för engelskan" är en bra beskrivning av masken (vurmen) som äter sig allt djupare in i det svenska språkäpplet. (Äpplet synonymt med kunskap enligt en mycket gammal tolkning). Och nej - jag är inte religiös heller ;-).

 
Ingen bild

Bokerian/Återförsäljare

14 april 2013 10:09

Upsala Nya Tidning har som rubrik på sin recension "Anglomani all over the Place". De avslutar recensionen med "Anglomani betyder (vanvettig) vurm för det engelska".

Just de två fraserna lägger jag med i den recensionssammanfattning jag skickar till Sveriges reklambyråer. Det säljer förmodligen inte fler böcker, men det provocerar säkert en och annan reklamare. I den branschen behövs en hel del självrannsakan.

 
Ingen bild

Observatör

15 april 2013 11:47

Svar till Peter

Om man säger att någon har städmani, så är det ingen sjukdomsdiagnos utan ett uttryck för att man menar att vederbörande städar oftare, eller mer ihärdigt, än normalt. Språkförsvaret är definitivt inte "nära desperationen och den egna ståndpunkten svag...". Den som läser denna nätdagbok eller går in på vår webbplats kommer att se att våra ståndpunkter är mycket välunderbyggda.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 dec 17:00

(Texten – lätt redigerad  – är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Språkrådet vid Isof presenterade igår resultatet av två olika undersökningar, båda med stark koppling till språklagen, som i år firar 10 år. ...

Ett reviderat förslag till norsk språklag kommer att föreläggas Stortinget våren 2020 tillsammans med en språkrapport.  Enligt det första utkastet till språklag skiljer sig den norska språklagen på en viktig punkt från den svenska, nämligen i fråga o...


    ... på en skattefinansierad språkbytesskola i Sverige är 2019?   Nej, dessbättre bara ingången till den avdelningsansvarige på en ICA-butik!   ABC 123   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 15:05


Modersmål-Selskabets senaste årsbok "Dialekter i rigt mål" kan även levereras från Sverige - se bestillingssiden längst ner.   Bogen, der er på ca. 384 sider, er forsynet med forord, indledning og efterord samt en præsentation af forfatterne.  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 11:50


I de italienska bergen mitt mellan Milano och Venedig ligger en liten kommun som heter Marano di Valpolicella. Där bor en man som gärna vill få kontakt med en person som vill prata älvdalska med honom.  Skulle du kunna tänka dig att ha kontakt med de...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se