Direktlänk till inlägg 13 april 2013

Ny manisk företeelse?

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 april 2013 16:19

Lars Wittensten använder i sin recension av antologin "Såld på engelska?" i UNT ett uttryck som i varje fall jag inte var bekant med förut, men som jag framöver kommer att applicera flitigt på den företeelse som vi i Språkförsvaret ser som ett hot mot det svenska språket. Ordet är Anglomani och definieras i Svenska Akademiens ordbok som "(vanvettig) vurm för engelska". Wittensten undrar också om det inte är läge att ta bort parentestecknet.


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



 
 
Ingen bild

Peter

13 april 2013 19:20

När man börjar slänga psykdiagnoser (om så än bara suffix) på sina motståndare så är desperationen nära och den egna ståndpunkten svag...

 
Ingen bild

Hillo

13 april 2013 20:47

Humor är svårt i skriven text, där minspel och tonfall saknas.

Nej -jag avsåg inte att ställa någon psykdiagnos, vilket hänvisningen till Svenska Akademiens definition borde ha tydliggjort. Däremot står jag för min åsikt att den "vanvettiga vurmen för engelskan" är en bra beskrivning av masken (vurmen) som äter sig allt djupare in i det svenska språkäpplet. (Äpplet synonymt med kunskap enligt en mycket gammal tolkning). Och nej - jag är inte religiös heller ;-).

 
Ingen bild

Bokerian/Återförsäljare

14 april 2013 10:09

Upsala Nya Tidning har som rubrik på sin recension "Anglomani all over the Place". De avslutar recensionen med "Anglomani betyder (vanvettig) vurm för det engelska".

Just de två fraserna lägger jag med i den recensionssammanfattning jag skickar till Sveriges reklambyråer. Det säljer förmodligen inte fler böcker, men det provocerar säkert en och annan reklamare. I den branschen behövs en hel del självrannsakan.

 
Ingen bild

Observatör

15 april 2013 11:47

Svar till Peter

Om man säger att någon har städmani, så är det ingen sjukdomsdiagnos utan ett uttryck för att man menar att vederbörande städar oftare, eller mer ihärdigt, än normalt. Språkförsvaret är definitivt inte "nära desperationen och den egna ståndpunkten svag...". Den som läser denna nätdagbok eller går in på vår webbplats kommer att se att våra ståndpunkter är mycket välunderbyggda.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards