Direktlänk till inlägg 27 mars 2013

Ogooglebar är googlebart

Av Nätverket Språkförsvaret - 27 mars 2013 19:31

Igår kom jag för första gången i kontakt med det nya ordet ogooglebar, då i denna nätdagbok. Idag läser jag om ärendet i Svenska Dagbladet. Ogooglebar betyder ”som inte går att hitta på webben med en sökmotor”. Oträffbar skulle naturligtvis innebära samma sak, men tillräckligt många tänker google för att ge ordet spridning.


Självklart gillar inte Google ordet, men från ogillande till juridiska processer är ändå ett stort steg. De vann den enkla processen över Språkrådet, men det är som Peter Englund i Svenska Akademien säger. Google har inte förstått att deras agerande hjälpt till att sprida ordet. Av de företag jag har haft att göra med i min affärsverksamhet har jag inte stött på något med så hög svansföring. Google om några behöver inte så puffar och knuffar för att komma ner från den höga piedestal de ställt sig på. Jag bidrar med så mycket jag kan, som den här visan som har samma melodi som Oh Tannenbaum, En prickig korv eller som i mina hemtrakter En flôtering, en flôtering det är ett hôl med deg ikring.


Ogooglebar, ogooglebar det är när man inte får nå't svar
och frågan man har ställt är kvar
för den var inte googlebar
ogooglebar, ogooglebar det är när man inte får nå't svar


Om du får till en vassare text, så är det bara bra.


Ogooglebar ger i skrivande stund 621 000 träffar på Google. Jag ska göra en ny sökning om en vecka och se om antalet ökar eller minskar. Men än så länge är ogooglebar googlebart på Google.


Oh go o gla, bra


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket språkförsvaret)
 


 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 15:16


       Så långt ifrån Waynes Coffees urvattnade, standardiserade och likriktade fikaställen som det går att komma. Att man dessutom kan lämna parlören hemma, gör det hela än bättre.   Heja på!   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 08:00


  "Blir alltid lika glad när det är ett svenskt namn på produkten, inte alls självklart i dessa dagar", skriver Ulrica Falk på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 13:00

Hej!   Jag har hittat er trevliga hemsida, men får bara upp den engelska versionen. Eftersom jag har svenska som modersmål(som sannolikt de flesta av era kunder)  önskar jag komma in på er hemsida med svensk text.   Bästa hälsningar Lars Gö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 08:00

"Internationella" engelska skolans och liknande skattefinansierade språkbytesskolors blotta existens i Sverige är också tecken på ett galet självskadebeteende  - se denna artikel - som måste få ett slut. Helst igår!   Ja! Varför håller vi i Sveri...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 mars 12:33

En engelsman ifrån Stoke han kände att nått var på tok. Han ville så gärna nå svenskens kärna Men på språket han ej blev så klok!   Stig Engzell   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se