Direktlänk till inlägg 20 februari 2013

Internationella Modersmålsdagen 21 februari: Hälften av världens språk försvunna inom 100 år

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 februari 2013 21:15


(Pressmeddelande från Svenska Unescorådet den 20 februari 2013)


Internationella Modersmålsdagen 21  februari: Hälften av världens språk försvunna inom 100 år


Den 21 februari infaller Internationella Modersmåldagen


Beräkningar visar att nära hälften av de ungefär 6 000 språk som talas i världen i dag kan vara försvunna vid slutet av detta århundrade – 96 % av alla språk i världen talas endast av 4 % av världens folk.


Modersmålsdagen, International Mother Language Day, instiftades vid Unescos generalkonferens  år 1999 och sedan dess har dagen uppmärksammats på olika sätt världen runt den 21 februari. Syftet med ”dagen” är att skapa medvetenhet om språkliga och kulturella traditioner, en kunskap baserad på förståelse, tolerans och dialog.


Det finns idag en ökande medvetenhet om språkets roll i utveckling, behovet av att bevara kulturarvet  och skapa kvalitetsutbildning för alla.


- ”Att lära sig förstå och kunna uttrycka sig väl på sitt eget modersmål är en demokratisk rättighet. Det är också den bästa förutsättningen för att lära sig andra språk. Därför är inte minst arbetet för att bevara och utveckla minoritetsspråken en så viktig angelägenhet,” säger Inger Davidson, ordförande  i Svenska Unescorådet.


Temat för årets Modersmålsdag är modersmål och böcker. För att underlätta barns skolgång och bygga en stabil grund för inlärning är undervisning på det egna modersmålet mycket viktigt. Unesco har tagit fram en ”Atlas över språk i fara” som listar över 2 500 språk som riskerar att försvinna inom det närmaste århundradet. Atlasen ska förutom att sprida information fungera som ett medel för arbetet med att bevara språk och för att driva forskning om minoritetsspråk och grupperna som talar dem.


Länk till  UNESCO  Atlas over World’s  Languages in Danger


För mer information se www.unesco.se eller kontakta  Kerstin Lundman, Svenska

Unescorådet, tel. 08-405 33 85Svenska Unescorådet

Utbildningsdepartementet

103 33  Stockholm

08  405 10  00 www.unesco.se

Swedish  National Commission for UNESCO Ministry of Education  and Research

SE-103 33  Stockholm

+46  8 405 10  00 www.unesco.se


FAKTA


Unesco är FN:s organisation för samarbete mellan 195 medlemsländer inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation. Unesco instiftades 1945 och arbetar för fred och säkerhet, ökad respekt för rättvisa, mänskliga rättigheter och frihet för alla. Unesco bygger nätverk och utarbetar  gemensamma regler, som t ex konventioner. Många svenskar deltar i Unescos olika nätverk.


Svenska Unescorådet är länken mellan Unesco och Sverige. Unescorådet ger råd till regeringen om Unescos verksamhet och informerar i Sverige om Unesco. Unescorådet består av tolv ledamöter, och rådets kansli finns på Regeringskansliet (utbildningsdepartementet).

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Peve

21 februari 2013 11:07

Bra kartor i och för sig, men för mig är dalmål, gotländska och skånska dialekter, inte språk. Däremot hittar jag inte finskan på Sverigekartan.

 
Ingen bild

Från 59:e breddgraden

21 februari 2013 14:21

Peve

Att du inte hittar finska på Sverigekartan kan bero på att det inte är så lätt att peka ut var den talas. Var dalmål, gotländska och skånska dialekter talas allmänt är däremot lätt att peka ut.

Skillnaden mellan dialekt och språk är inte alltid så givet. I Nordnorge talas en norska, som får en att känna att man egentligen fortfarande befinner sig i Sverige. Att förstå en skåning är inte alltid så lätt för en från Svealänning.

 
Ingen bild

Peve

22 februari 2013 08:47

Om man med dalmål menar älvdalska, som en del betraktar som ett språk? Med skånska är det nog mer komplicerat eftersom det finns flera dialekter i Skåne. Kommer man norrut i landskapet så märker man att det blir en flytande övergång till småländska

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 13:00

Hej!   Jag har hittat er trevliga hemsida, men får bara upp den engelska versionen. Eftersom jag har svenska som modersmål(som sannolikt de flesta av era kunder)  önskar jag komma in på er hemsida med svensk text.   Bästa hälsningar Lars Gö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 08:00

"Internationella" engelska skolans och liknande skattefinansierade språkbytesskolors blotta existens i Sverige är också tecken på ett galet självskadebeteende  - se denna artikel - som måste få ett slut. Helst igår!   Ja! Varför håller vi i Sveri...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 mars 12:33

En engelsman ifrån Stoke han kände att nått var på tok. Han ville så gärna nå svenskens kärna Men på språket han ej blev så klok!   Stig Engzell   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Sven-Bertil Taube med orkester under ledning av Ulf Björlin - Beatrice Aurore av Harriet Löwenhjelm   Söndagens svenskspråkiga dikt   Tag mig. - Håll mig. - Smek mig sakta   Tag mig. – Håll ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 28 mars 15:00


    Jag har retat mig på det tilltagande användandet av det direrektinlånade uttrycket "comfort zone".Låneord som inte på något sätt alls anpassas till det svenska språket har den inverkan på mig.   Så mycket gladare jag blev när vi nu kan lä...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se