Direktlänk till inlägg 3 januari 2013

Slentrianengelska

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 januari 2013 09:20

Jag blir helt enkelt så förbannat trött på all denna slentrianengelska, att jag skrev några rader till Bil Sweden efter ett inslag på Rapport.


"Varför kan inte en organisation verksam i Sverige med svenskar som målgrupp och med all information på svenska ha ett svenskt namn? Namnbyte till Bil Sverige föreslås."


Det visar sig väl om de bryr sig om att svara. Men jag är rätt nöjd med att ha skapat ordet slentrianengelska för det är i hög grad vad mycket av språkbruket faktiskt handlar om.


Gunnar Lund


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne L-A

3 januari 2013 13:26

Precis vad jag har tänkt också, att engelska ofta används slentrianmässigt och oreflekterat. Och i det här fallet kan inte vederbörande ha reflekterat så mycket, för "Bil Sweden" är ju ett högst inkonsekvent språkval. De kan ju inte hänvisa till "internationella kontakter" eller något liknande, för vem förstår "bil" utomlands?

 
Ingen bild

Avinor

3 januari 2013 21:15

"Slentrianskämt" i min familj är att kalla det "Car Sverige"... :D

Ett helt obegripligt namnval.

 
Ingen bild

Bengt

6 januari 2013 04:01

...engelska ofta används slentrianmässogt...
Det stämmer kanske, men jag tror det finns djupare anledningar. Psykologer, etnologer, sociologer borde undersöka saken.
På 60- och 70-talen var tåg och järnväg "ute". Framtiden var bilism. Järnvägen ansågs dömd att försvinna, och politikerna planerade därefter. Lite ångloksnostalgi var ok, ungefär som det är populärt för brudpar att lämna kyrkan med hästskjuts.
Jag tror det finns en utbredd uppfattning bland svenska beslutsfattare, om än barnslig och felaktig, att hela världen kommer att ha engelska som huvudspråk inom en nära framtid, och att det bara är realistiskt och framsynt att planera för det och inrätta sig därefter.
Jag vet inte vem Axel Moberg är, men hans oförmåga eller ovilja att läsa vad som faktiskt står på hemsidan är rätt belysande för hur svårt det är att föra en rationell diskussion om favoriseringen av engelska på bekostnad av alla andra främmande och inhemska språk.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11
12
13
14 15 16
17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se