Direktlänk till inlägg 3 januari 2013

Slentrianengelska

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 januari 2013 09:20

Jag blir helt enkelt så förbannat trött på all denna slentrianengelska, att jag skrev några rader till Bil Sweden efter ett inslag på Rapport.


"Varför kan inte en organisation verksam i Sverige med svenskar som målgrupp och med all information på svenska ha ett svenskt namn? Namnbyte till Bil Sverige föreslås."


Det visar sig väl om de bryr sig om att svara. Men jag är rätt nöjd med att ha skapat ordet slentrianengelska för det är i hög grad vad mycket av språkbruket faktiskt handlar om.


Gunnar Lund


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne L-A

3 januari 2013 13:26

Precis vad jag har tänkt också, att engelska ofta används slentrianmässigt och oreflekterat. Och i det här fallet kan inte vederbörande ha reflekterat så mycket, för "Bil Sweden" är ju ett högst inkonsekvent språkval. De kan ju inte hänvisa till "internationella kontakter" eller något liknande, för vem förstår "bil" utomlands?

 
Ingen bild

Avinor

3 januari 2013 21:15

"Slentrianskämt" i min familj är att kalla det "Car Sverige"... :D

Ett helt obegripligt namnval.

 
Ingen bild

Bengt

6 januari 2013 04:01

...engelska ofta används slentrianmässogt...
Det stämmer kanske, men jag tror det finns djupare anledningar. Psykologer, etnologer, sociologer borde undersöka saken.
På 60- och 70-talen var tåg och järnväg "ute". Framtiden var bilism. Järnvägen ansågs dömd att försvinna, och politikerna planerade därefter. Lite ångloksnostalgi var ok, ungefär som det är populärt för brudpar att lämna kyrkan med hästskjuts.
Jag tror det finns en utbredd uppfattning bland svenska beslutsfattare, om än barnslig och felaktig, att hela världen kommer att ha engelska som huvudspråk inom en nära framtid, och att det bara är realistiskt och framsynt att planera för det och inrätta sig därefter.
Jag vet inte vem Axel Moberg är, men hans oförmåga eller ovilja att läsa vad som faktiskt står på hemsidan är rätt belysande för hur svårt det är att föra en rationell diskussion om favoriseringen av engelska på bekostnad av alla andra främmande och inhemska språk.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 17 okt 08:00


  Mikael Gaunitz skriver på ”Språkförsvarets vänner”:   ”Nix, jag blir ALDRIG en del av er Oatly. Jag vänder på Oatlys produkter varje gång jag är i matbutiken. – Då lägger man bättre märke till den fåniga och helt onö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 16 okt 19:16

Lotta Olsson berättar idag i Dagens Nyheter om ett besök:   ”Vi bestämde oss för att besöka Svenska blomkrukeverken, som DN:s mästerkåsör Red Top skrev om på 70-talet. Företaget visade sig numera heta Virtual Flowerpots.   Det är viktig...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 15 okt 14:12


  Tummen upp för Gröna lund som här begagnar Svea rikes tungomål vad gäller namngivningen av den nya attraktionen.   Annars har många tivolin fått sin beskärda del av "engelska sjukan".   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätve...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 14 okt 21:52


  finns både på svenska och finska!   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 13 okt 13:13

Det är inte bara i Älvdalen som Ulum Dalska och älvdalingarna kämpar för att rädda det unika och hotade språket älvdalska. Nyligen besökte en delegation från Älvdalen och Köpenhamn Stockholm där man argumenterade för att språket ska bli erkänt som et...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11
12
13
14 15 16
17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se