Direktlänk till inlägg 3 december 2012

Fler ska studera kinesiska

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 december 2012 17:45

Expressen/TT berättar idag att regeringen nu tar ytterligare ett steg mot att fler svenska skolelever ska läsa kinesiska. Skolverket får  i uppdrag att ta fram kurs- och ämnesplaner för språket för både grund- och gymnasieskolan. Kinesiskan ska få samma status som de traditionella språken, spanska, franska och tyska, enligt regeringen.


Läs mera här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

lasse

4 december 2012 11:08

vadå kinesisk. Är det mandarin eller något annat språk?

 
Ingen bild

Observatör

5 december 2012 12:22

Med kinesiska brukar man avse standardkinesiskan, pǔtōnghuà, som bygger på mandarin och som används i de viktigaste etermedierna och som undervisningspråk.

 
Ingen bild

inga johanson

5 december 2012 20:20

citat från elev som läser kinesiska nu och där elevantalet minskat på en termin:
"folk tror att det är lättare än vad det egentligen är"
Vi kommer att få ett antal "Ni hau"-elever, som kommer att vara frustrerade för att de inte kan använda språket när det verkligen gäller. Eller så kan de räkna baklänges på kinesiska, som Werner von Braun i denna visa av Tom Lehrer
http://www.youtube.com/watch?v=QEJ9HrZq7Ro

 
Ingen bild

lr.

9 december 2012 19:18

"Kinesiskan ska få samma status som de traditionella språken, spanska, franska och tyska, enligt regeringen."

Vilket inte recker nogonstans. Om vi vill att de unga verkligen ska lera sig kinesiska behoevs verkliga immersionsskolor, der eleverna for ett sprokbad po kinesiska fran tidig older. (saknar svenskt tangentbord)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 13 dec 16:50


(Brev till Svenska Dagbladet 3/12 2019)   Hej,   som prenumerant sedan mer än 30 år blev jag verkligt överraskad av att upptäcka, att den flerordiga tonade meningen är på engelska i korsord 5732, 3 dec-2019 -  ”they have got the same lo...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 13 dec 08:00

Sedan 2014 har Språkförsvaret varje år delat ut två priser.   Det ena priset, ”Årets anglofån”, är ett negativpris. Det är meningen att mottagaren ska skämmas över detta pris. Det bör framför allt ges till myndigheter, företag och org...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 12 dec 19:53

(Från Expressens ingress)   ”Det är inte bara de religiösa friskolorna som har blivit en giftcocktail för samhället. De engelska friskolorna försvagar det gemensamma språket i Sverige, svenskan. Skattefinansierade IES etablerar sig nu i kom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 12 dec 13:27

(Texten är ett utdrag från ”Språklagen och medborgaren – en undersökning av medborgarmejl” (Rapporter från Språkrådet 10) av Jennie Spetz)   Nationell lagstiftning om språk innehåller vanligt­vis bestämmelser om språkliga rättig...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 11 dec 15:00


  Wikipedia berättar:   ”Holly Lapsley Fletcher föddes den 7 augusti 1996 i York, norra England. Hennes andranamn ’Lapsley’ är hennes mors flicknamn. Hennes skotska släktband med Skandinavien och det estetiska utseendet var e...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6 7 8 9
10 11 12
13
14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se