Direktlänk till inlägg 3 december 2012

Fler ska studera kinesiska

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 december 2012 17:45

Expressen/TT berättar idag att regeringen nu tar ytterligare ett steg mot att fler svenska skolelever ska läsa kinesiska. Skolverket får  i uppdrag att ta fram kurs- och ämnesplaner för språket för både grund- och gymnasieskolan. Kinesiskan ska få samma status som de traditionella språken, spanska, franska och tyska, enligt regeringen.


Läs mera här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

lasse

4 december 2012 11:08

vadå kinesisk. Är det mandarin eller något annat språk?

 
Ingen bild

Observatör

5 december 2012 12:22

Med kinesiska brukar man avse standardkinesiskan, pǔtōnghuà, som bygger på mandarin och som används i de viktigaste etermedierna och som undervisningspråk.

 
Ingen bild

inga johanson

5 december 2012 20:20

citat från elev som läser kinesiska nu och där elevantalet minskat på en termin:
"folk tror att det är lättare än vad det egentligen är"
Vi kommer att få ett antal "Ni hau"-elever, som kommer att vara frustrerade för att de inte kan använda språket när det verkligen gäller. Eller så kan de räkna baklänges på kinesiska, som Werner von Braun i denna visa av Tom Lehrer
http://www.youtube.com/watch?v=QEJ9HrZq7Ro

 
Ingen bild

lr.

9 december 2012 19:18

"Kinesiskan ska få samma status som de traditionella språken, spanska, franska och tyska, enligt regeringen."

Vilket inte recker nogonstans. Om vi vill att de unga verkligen ska lera sig kinesiska behoevs verkliga immersionsskolor, der eleverna for ett sprokbad po kinesiska fran tidig older. (saknar svenskt tangentbord)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 16 juli 16:50

Jag är så gammal att det var först i 5:e klass folkskolan vi måste lära engelska. Nu börjar man tidigare!   I början på 80-talet reste jag runt i skolorna och tolkade en japanska som visade hur man viker papper/ori (vika) gami (papper).I Skövde h...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 12:01

Kommentar till "Keep calm and carry on - svenskars engelska är bättre än ni tror" av Storbritanniens ambassadör Ms. Judith Gough:   Läste på DN Kultur, den 2 juli, den brittiska ambassadören Ms. Judith Goughs försvar av utrikesminister Anne Linde...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 08:00

Igår publicerade Storytel en engelskspråkig helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken ”Think of the voice of the one you love”. Storytel tillhandahåller ljudböcker som bekant.   Brödtexten inleds på följande sätt - med syftning p...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 juli 08:00

SVT sänder serien K-märkta ord. Göran Willis och Staffan Bengtsson presenterar ord som var extra gångbara på 50- och 60-talen. Inslagen, som oftast är sevärda, är knappt tre minuter långa.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvare...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 juli 08:00

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6 7 8 9
10 11 12
13
14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se