Direktlänk till inlägg 20 november 2012

Språk och kultur hänger ihop

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 november 2012 12:17


Gårdagens artikel, ”Engelska räcker inte i en globaliserad värld”, i Dagens Nyheter av Camilla Bardel/Bengt Novén beskriver en känsla jag haft under en längre tid. Den förklarar också indirekt varför kulturutbudet i TV, tidningar och radio är så makalöst enkelriktat engelskt/amerikanskt. Om allt färre kan något annat språk än svenska och engelska så blir det också allt färre som kan hålla koll på vad som händer i icke-engelskspråkiga länder. Ett zappande bland våra vanligaste tv-kanaler en vanlig kväll visar hur enkelspårigt engelskt/amerikanskt utbudet är. Det finns tider vissa kvällar när inte en enda av våra vanligaste tv-kanaler sänder annat än på engelska, inbegripet SVT1, SVT2, Kunskapskanalen och SVT24. Program på franska, spanska eller tyska kan dyka upp någon sällsynt gång i SVT, men inte i någon annan kanal. I våra radiokanaler så spelas inget annat än engelskspråkig musik, med undantag av SR P4 som ibland spelar musik på svenska och med undantag av SR P2 som naturligtvis spelar tysk klassisk musik. Någon gång, kanske en gång i kvartalet kan SR P4 våga sig på att spela en fransk låt – oftast ”Joe le taxi” med Vanessa Paradis (från 1987). Tysk musik spelas överhuvudtaget aldrig, spansk någon sällsynt gång. Bevakningen i våra vanligaste dagstidningar av vad som händer i icke-engelskspråkiga europeiska länder verkar vara väldigt torftig. En gång hade DN en artikel om en fransk sånggrupp, vilket förvånade åtminstone mig. Orsaken var förmodligen att just denna grupp (jag har glömt namnet på gruppen) sjöng på engelska…


Jag har alltid tyckt att språk och kultur hänger ihop. Det känns naturligt att om man bara kan engelska som främmade språk så har man svårt att tillgodogöra sig annat än den kultur som är engelskspråkig. Att Tyskland med över 80 miljoner människor, en av Sveriges närmsta grannar, Sveriges kanske största handelspartner, Europas ekonomiska motor och en av världens tre största industrinationer överhuvudtaget inte existerar i Sverige med sin kultur är för mig en fullständig gåta. Tillsammans har Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien ÖVER EN KVARTS MILJARD MÄNNISKOR, som rimligtvis producerar en enorm mängd film, tv-serier, musik, litteratur, konst, arkitektur, idéer osv som nästan aldrig uppmärksammas i svensk radio och tv.  


Jonas Borelius


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Henry Norman

Henry Norman

21 november 2012 17:18

Bra och vältalat rutet, Jonas! Upp till kamp emot USA-skvalet!

http://https://sites.google.com/site/microtechnonstop

 
Ingen bild

beq

22 november 2012 10:39

Ja, svenskan trycks tillbaka, men trots allt präglas den svenska musiken (på svenska) just nu av stor vitalitet. Flera artister har övergått till att sjunga på svenska (Mando Diao, Petra Marklund m.fl) och det kan bero på att artisterna numera kan nå ut genom fler kanaler. Vi har definitivt en nordisk marknad för svensk musik och en del artister når ännu längre. - Jag läste i tidningen att Alina Deecerski sålt platina i Sverige Danmark och Norge och det finns säkert fler exempel som jag inte känner till. Det kan naturligtvis vara en tillfällig "våg". Vi får väl se.

 
Ingen bild

Å i åa ä e ö

22 november 2012 14:56

Så skaldade Fröding, beq, som Mando Diao gett sig på att tolka. Det räcker inte med att alltfler artister sjunger på svenska. Det måste finnas en publik som vill höra på. Och det gör det tydligen. Det är glädjande.

Att höra på texter på det egna modersmålet ställer större krav innehållet i dem. Jag är säker på att andelen intelligenta svensktalande är tillräckligt stor för att de artister som väljer att sjunga på svenska också kommer att ha en publik.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 maj 12:00


...människor i olika typer av sammanslutningar har vett att använda sig av svenska här i landet!       Jämför med fjanterier som "Missing People Sweden", "Cold Case Sverige" och "X-Cons", för att nämna några exempel. Den hemmasnickrade och o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 maj 08:00

(Brevväxling med Utbildningsradion om programmet ”Balkans metropoler”)   Från: Kundtjänst <Kundtjanst@ur.se> Skickat: den 26 maj 2020 15:05 Till: Ola Nilsson Ämne: Sv: Fråga om Balkans metropoler   Hej Ola, Jag har full f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 20:13

Efter många turer och namn genom åren så återuppstod koncernnamnet Gränges år 2013! Synnerligen trevligt med ett svenskspråkigt namn (och som till och med innehåller en "inhemsk bokstav") i dessa anglifierade tider.   Per-Owe Albinsson    (De...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 11:27

(Inslaget sändes i TV4 fredag den 22/5 kl. 18.06 – längd på klippet 7:16)   "Flockimmunitet, coronaavstånd och coronahälsning. Covid-19 har lett till en utveckling av språket, där nya begrepp på kort tid blivit allmänt vedertagna. Anders Sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 maj 12:00

Internationella Engelska Skolan kommer att öppna en ny skola i Staffanstorp. Varför tillåter Sverige, som enda land i världen, denna galenskap?   Politiker måste uppvaktas och väckas ur sin törnrosasömn!   Uppmärksam    (Denna nätdagbok ä...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se