Direktlänk till inlägg 13 november 2012

Umeå Christmas Market?

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 november 2012 13:08

Hej,


Tänkte bara tipsa om att Umeås handlare kallar Umeås julmarknad för Umeå Christmas Market. Varför har jag och många andra med mig svårt att förstå. Man vänder sig till en huvudsakligen svensk publik, men hänvisar till internationalisering. Jag tror nog att de flesta icke-svenskspråkiga förstår vad som pågår eller har Umeå förhoppningar om att konkurrera ut de tyska julmarknaderna. Helt onödigt med engelskt namn i detta fall. Gissar att detta beror på kulturhuvudstadsåret.


Mvh,


Magnus Olsson,

Umeå


Redaktionens anmärkning: På webbplatsen finns ett kontaktformulär, om man vill ifrågasätta namnvalet. Det kan man också göra på FaceBook-sidan .


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne L-A

15 november 2012 10:40

Jag skickade en kritisk anmärkning mot namnet häromdagen,utan att ha fått svar. Men angående hänvisningen till "utländska studenter" som uttalas av en ansvarig, och som återges i Språkförsvarets pressemeddelande, så tycker jag det är inte bara löjligt utan också fegt att gömma sig bakom dessa studenter och skylla på dem. Var det någon annan i projektet som ens kom på tanken att ha ett svenskt namn? Framfördes ett sådant förslag? Och var det då de utländska studenterna som diktatoriskt bestämde att "nej, det ska vara på engelska!" Det förefaller helt osannolikt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 9 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Stiko Per Larsson och Peter LeMarc - Vi som finns & de som försvann    Söndagens svenskspråkiga dikt   Fäderna   Ej finns deras namn på hävdens blad – de levde i ringhet och frid – men j...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 8 aug 12:39

(Brev till Sveriges Radio)    Hej,  vad är poängen med att ekot uttalar den amerikanska vapenlobbyorganisationen "Ennarej" istället för NRA? Det sänker bara begripligheten för oss som lyssnar. Att några få sedan länge etablerade förkortningar u...

Mats Alvesson skriver i en artikel i dagens Göteborgs-Posten, som egentligen handlar om kunskapsläget bland högskolestuderande, apropå språkförmågan:   ”En mängd lärare från flera olika universitet har vittnat om att många studenter i human...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 17:16

… eller en smäll på käften! I mer än 60 år har jag med växlande behållning lyssnat på programmet Sommar. Namnet får anses vara inarbetat. Men vad hör jag i dagens program? Kl. 13 sänds "Sommar talk-show"! Vad är det för sakramentskade dumheter...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 14:09

Hej Patrik!   Jag har under snart fem års tid arbetat i omedelbar närhet till ett av era stockholmskontor. Under denna tid har jag förundrats över att brevbärarna kommunicerar med varandra på engelska, och inte på svenska som ju vore det naturlig...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se