Direktlänk till inlägg 11 november 2012

Fortfarande Gamla stan - eller bara Old Town?

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 november 2012 14:11

Hej


I torsdags var jag i Gamla stan för att köpa en adventskalender. Jag var inne i fem butiker på Västerlånggatan och frågade. I fyra av dessa fem butiker talades endast engelska. När jag frågade efter dessa lucköppningskalendrar så pekade flera butiksägare glatt på årskalendrar prydda med kungen och Silvia på omslaget. När jag (på svenska) sa att det inte var detta jag önskade såg butiksägarna närmast förvirrade ut.


Uppenbarligen är adventskalendrar en lokal svensk sedvänja som inte finns i engelsktalande länder. I den sista butiken jag besökte bad butiksägaren mig att tala engelska, eftersom hon inte kunde ett ord svenska! Jag svarade henne (på svenska) att jag är svensk och jag befinner mig i en svensk stad, i en svensk butik och därför vill jag tala svenska,varpå jag lämnade butiken.


Nu undrar jag vilken policy Stockholms kommun har när det gäller att bevilja tillstånd att bedriva affärsverksamhet i kommunen. Uppenbarligen är kunskaper i svenska språket inte något krav vilket jag finner märkligt med tanke på den nya språklagen.


Med vänlig hälsning

Staffan Björklund

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



 
 
Ingen bild

Klas

11 november 2012 14:46

Väl talat. Även i Göteborg förekommer detta. Jag pratar konsekvent svenska med personal i butiker och på kaféer, hur dåligt de än förstår. Jag håller alltid trevlig ton, men jag byter INTE till engelska.

 
Ingen bild

Flanören

11 november 2012 17:28

Detta måste ha att göra med att det är attraktivt att öppna tingeltangelbutiker i Gamla stan.

 
Ingen bild

Noterat

12 november 2012 21:34

Adventskalendrar uppfanns i Tyskland och tycks även förekomma i engelsktalande länder (i varje fall finns det en engelskspråkig artikel om adventskalendrar på Wikipedia).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards