Direktlänk till inlägg 6 november 2012

Glokalisering

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 november 2012 16:17

Glokalisering är inget nytt ord. Wikipedia skriver: Glokalisering (engelska glocalization) term först introducerad i slutet på 80-talet i en artikel i Harvard Business Review. I ekonomiska och sociologiska sammanhang betecknar kombinationen samvaron av globalisering och lokalkulturella yttringar i en produkt eller artefakt.


Ett exempel är det globaliserade McDonald's anpassning av sin meny till lokala förhållanden eller McDonald's byte av Ronald McDonald-figuren mot serietidningshjälten Asterix.


Olle Josephson skriver i dagens Svenska Dagbladet att språksociologer numera använder termen glokalisering. Det beskriver då att de motstridiga stavningstendenserna gällande importerade ord säkert kommer att bestå: ett slags kombination av globalisering och lokal anpassning.


Artikelns rubrik – Skriv fejs men undvik fejsrejp – var svår att förstå för mig, som aldrig hade hört talas om facerape. Facerape innebär att man skriver något roligt, påhittigt eller skämtsamt via en annans facebook. Företeelsen tycks vara vanlig. Men huvudtemat i artikeln är att vissa ord får svensk stavning och andra inte. Det är något vi får vänja oss vid.


Glokalisering var ordet.


NåN


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Olof Skötkonung

6 november 2012 23:21

"Men huvudtemat i artikeln är att vissa ord får svensk stavning och andra inte. Det är något vi får vänja oss vid."

Citatet ovan låter lite väl uppgivet. Att vissa ord "får" svensk stavning eller inte, som att det är av gud givet och inte människor som ger stavningen. Dessa människor kan vara du eller jag, med en tanke ett syfte, som inte bara slentrianmässigt accepterar en (oftast) engelsk stavning/terminologi. Man kan bedriva personligt motstånd, man behöver inte säga "fejs", man kan säga ansikte, och istället för "facerape", kan man säga "ansiktskapning" eller "kontokapning", "någon har kapat mitt konto på FB (ansiktsboken)".

När någon säger en engelsk term, så ställer jag en motfråga med "vad menar du med det"? Spelar lite dum helt enkelt och kanske lägger till, som i exemplet ovan: "menar du att de har kapat ditt konto?" -"Ja..." -"Jaha, okej". Direkt markerar jag att onödiga engelska uttryck inte imponerar på mig eller underlättar kommunikationen på något sätt, och ofta börjar den andre undvika engelskan. Om de skulle säga, vilket inte hänt vad jag minns, "fattar du inte engelska", så skulle jag säga "jo, men jag fattar svenska bättre", är det med nonchalant tonfall så kan jag lägga till "vadå, kan du inte svenska?":-)

Tänker aldrig vänja mig vid det. Så fort man vänjer sig är man kokt. Som grodan i grytan som sakta upphettas.

Sedan kan man ju också vara radikal själv och försvenska stavningen, de flesta förstår nog ändå vad du menar. T.ex Yougurt eller hur det nu stavas brukar jag försvenska de få gånger jag har skrivit det till "jågurt". Man kan hitta på själv:-)

 
Ingen bild

NåN

8 november 2012 06:43

Olof Skötkonung, du är redan kokt. I din text använder du åtminstone femton låneord, som försvenskats.

Jag har inget emot låneord så länge de står för något nytt. Däremot ogillar jag främmande ord för något som vi redan har svenska ord för. Ofta är de ett tecken på slentrian hos talaren eller ännu värre, ett försök att framstå som märkvärdigare än man är.

Till exempel skriver och säger jag "mejla" (som i strikt översättning betyder "breva"). "Mejla" är nytt som företeelse och jag väljer den stavningen därför att jag är övertygad om att den kommmer att gälla i den framtida svenskan.

Orden global och lokal är inte särskilt gamla i svenskan i ett språkhistoriskt perspektiv. Uppfattar du dem som främmande eller svenska? Det intressanta är de två parallella trenderna i bland annat språkförändringen, där ordet glokalisering är en träffande beskrivning.

 
Ingen bild

Peve

8 november 2012 07:02

Får hålla med Olof Skötkonung. Bara ett par exempel ytterligare: tidningarna har under en längre tid försökt införa ordet "stalking", men jag är övertygad om att de flesta människor ännu inte har en aning om vad ordet betyder.Det blir inte lättare av att man använder engelskt uttal. Många gånger kan man använda ordet förfölja, som ju alla förstår. - Är det inte dags att försvenska ordet juice till jos?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards