Direktlänk till inlägg 16 oktober 2012

Frågor om språkbruk

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 oktober 2012 12:59

Hej!
 
Har skrivit till er tidigare och fått bra svar om bl.a särskrivningar. Förstår fortfarande inte hur en del “vågar” skylta med sina hemsidor där uppenbara fel visar sig. Ingen reagerar, förutom jag som blir misstänksam mot företag som har anställda som inte ens ser detta.
 
Idag har jag tre frågor som jag hoppas få svar på.
 
1. Hur ställer sig Språkförsvaret till formen “hen”. Finns det någon sammanfattning från er att läsa?
2. Det förbannade ordet, Ok eller helt Ok grasserar. Är Ok bra eller dåligt och när ska det användas? Om det över huvud taget ska användas.
-Min son fick tre poäng av tio. Helt OK.
-Min dotter fick åtta poäng av tio. Helt OK.
3. Förklaringen “sjukt bra”. Kan något vara sjukt bra? Hur ställer ni er till detta “sjuka” ordval?
 
Hälsningar
Pehr Nygren, Karlstad
 
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

16 oktober 2012 15:33

Bäste Pehr,

jag ska försöka besvara dina frågor efter bästa förmåga.

Inledningsvis: Det finns vetenskapliga undersökningar som visar att besöksfrekvensen påverkas negativt om en webbplats innehåller många språkfel, oavsett vilket språk det är fråga om. Det är en sak om ungdomar, som befinner sig i de tidiga tonåren, gör en massa språkfel i sina bloggar. Detta kan ändras med tiden. Om det är fråga om kommersiella webbplatser eller myndigheters webbplatser, så uppfattas språkfelen som utslag av inkompetens eller obildning. Inser inte de ansvariga detta, får de stå sitt kast, anser jag. Internet innebär att aldrig har så många skrivit så mycket som nu – och aldrig har heller språkfelen synts så tydligt. Jag tycker dock att den förstnämnda aspekten är positiv och överväger vid en helhetsbedömning.

Fråga 1: Språkförsvaret som organisation tar inte ställning i fråga om ”hen”. Styrelsen anser att frågan ligger utanför vår huvudinriktning, nämligen att försvara svenskan, särskilt gentemot engelskans expansion, förespråka mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse. Dessutom var styrelsen på förhand medveten om att meningarna om ”hen” inom organisationen skulle vara delade. Däremot är det fritt fram för medlemmar att argumentera för sina personliga uppfattningar i frågan i artiklar eller inlägg, som är personligt signerade. Bland annat Gunnar Lund och undertecknad har engagerat oss i frågan – se Språkförsvarets författararkiv http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=733
Språkförsvaret genomförde en webbomröstning den 5/1 – 17/4 2012, som visade att 66,5 procent av deltagarna var mycket negativa eller negativa till ”hen”, medan 31, 5 procent var mycket positiva eller positiva. Eftersom utomstående kunde delta i denna omröstning, är det inte säkert att detta omröstningsresultat ger en rättvisande bilda av opinionsläget bland Språkförsvarets medlemmar.
Fråga 2: OK eller okej (med flera stavningsvarianter) finns upptaget i SAOL. Det är ett ord för acceptans, som satt sig i svenskan. Jag har själv använt det sedan tidiga ungdomsår. Det är inte så mycket att göra vad gäller detta ord. Däremot ska man inte överanvända ordet, liksom många andra ord. Då blir språket enahanda och tjatigt.

3. ”Sjukt” är ett förstärkningsord av slangkaraktär – ”sjukt bra” är synonymt med ”skitbra”. Slang kommer och går. Detta kan ses som en tröst i många fall. Man behöver ju inte använda det själv.

Observera att Språkförsvaret i första hand verkar för att försvara svenskans ställning, d.v.s status, och att den används på så många områden som möjligt. Språkförsvaret fokuserar alltså inte på språkvård. Språkförsvaret är den enda språkorganisation i Sverige som har denna huvudinriktning. Språkvård överlåter vi i första hand till Språkrådet, Svenska Akademien, Språktidningen och tidningarnas språkspalter. Det vore en felprioritering av oss att fokusera på språkvård. När vi angriper myndigheter för deras användning av engelska, exempelvis varumärket ”Stockholm – the Capital of Scandinavia”, så är detta statusvård – inte språkvård. Vi angriper alltså fenomenet att ersätta svenska språket med engelskan, vilket leder till domänförluster för svenskan.

För återknyta till inledningen så är det bättre att svenska medborgare använder svenska, om än med språkfel eller slangord, än att de i stället övergår till engelska. Det är naturligtvis inget fel att använda engelska eller andra främmande språk, när man vänder sig till dem som inte förstår svenska. Ett av Språkförsvarets tre ben är ju att vi förordar mångspråkighet.

 
Ingen bild

Klara på Bellevue

16 oktober 2012 16:50

OK lär ska vara världens mest spridda ord, med likartat uttal överallt. Det säger något om dess användbarhet. Dess äldsta skriftliga belägg är från 1839. Läs mer på

http://art-bin.com/art/aokay_s.html

När Svenska Akademien år 1949 i sitt arbete med ordboken (obs! inte ordlistan) kommit till bokstäverna ok... sågs inte ordet som så etablerat att man skrev in det.

Nu är det så etablerat att det står med i ordlistan med tre varierande stavningar och gäller som både interjektion och adjektiv. Vad som överraskade mig var att det faktiskt finns ett verb också - okeja, med tillägget vardagligt.

Den som ondgör sig över språkbruk, som "sjukt bra", bör nog skärskåda sitt eget språkbruk. Det vimlar av uttryck som strikt grammatiskt är motsägelsefulla. Hemskt vacker, mycket lite, lite mycket, gôrgôtt och så vidare.

När det gäller "hen" är det mera sättet "hennorna" försöker lansera det på än ordet i sig, som irriterar mig. Under min levnad kan jag inte minnas att man försökt lansera ett ord för sin egen skull, så som man försöker med "hen". Grönköpings Veckoblad tolkade det på sitt speciella sätt. Där fattade man ett beslut i kommunfullmäktige om införande av ett tredje kön vid sidan av han och hon.

Jag önskar ofta att jag inte vore så uppmärksam som jag är på överdrivet bruk av vilket ord det vara må. "Helt" är ett sådant ord. I nio fall av tio skulle både det skrivna och det talade språket vinna på att stryka "helt" - eller som en "heltmissbrukare" skulle uttrycka det - stryka "helt helt",

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 28 mars 08:00

Universitetsläraren rapporterar:   ”En utgångspunkt för den norska regeringens handlingsplan är att mer undervisning sker på engelska och att det i vetenskapliga publikationer har skett en kraftig nedgång av det norska språket i förhållande...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 27 mars 08:00

Som många noterat har service på restauranger i Sverige förändrats de senaste 10 åren. I de större städerna stöter man ofta på personal som knappt kan svenska utan bara engelska. De verkar intalade att alla svenskar gärna pratar engelska.   När...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 mars 12:00

Stefan Lindgren skriver på Facebook:   ”Läs Cronemans krönika i DN från 16/3. Jag håller helt med honom, även om han är 30 år sen med dessa insikter.   Och har man väl sagt A måste man säga B. Det är sjukt att svenska högskolelärare ska...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 mars 13:00

I artikeln ”Den nordiska språkgemenskapens kris” skriver Samuel Larsson inledningsvis:   ”Den eviga frågan om hur väl danskar och svenskar förstår varandras språk har blivit aktuell igen. Frågan är ju lika gammal som Öresund o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Kjell Höglund - Mina vingar   Söndagens svenskspråkiga dikt   Tanken   Tanke, se, hur fågeln svingar under molnet lätt och fri; även du har dina vingar och din rymd att flyga i.   Klaga ej, att du v...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards