Direktlänk till inlägg 16 oktober 2012

Frågor om språkbruk

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 oktober 2012 12:59

Hej!
 
Har skrivit till er tidigare och fått bra svar om bl.a särskrivningar. Förstår fortfarande inte hur en del “vågar” skylta med sina hemsidor där uppenbara fel visar sig. Ingen reagerar, förutom jag som blir misstänksam mot företag som har anställda som inte ens ser detta.
 
Idag har jag tre frågor som jag hoppas få svar på.
 
1. Hur ställer sig Språkförsvaret till formen “hen”. Finns det någon sammanfattning från er att läsa?
2. Det förbannade ordet, Ok eller helt Ok grasserar. Är Ok bra eller dåligt och när ska det användas? Om det över huvud taget ska användas.
-Min son fick tre poäng av tio. Helt OK.
-Min dotter fick åtta poäng av tio. Helt OK.
3. Förklaringen “sjukt bra”. Kan något vara sjukt bra? Hur ställer ni er till detta “sjuka” ordval?
 
Hälsningar
Pehr Nygren, Karlstad
 
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

16 oktober 2012 15:33

Bäste Pehr,

jag ska försöka besvara dina frågor efter bästa förmåga.

Inledningsvis: Det finns vetenskapliga undersökningar som visar att besöksfrekvensen påverkas negativt om en webbplats innehåller många språkfel, oavsett vilket språk det är fråga om. Det är en sak om ungdomar, som befinner sig i de tidiga tonåren, gör en massa språkfel i sina bloggar. Detta kan ändras med tiden. Om det är fråga om kommersiella webbplatser eller myndigheters webbplatser, så uppfattas språkfelen som utslag av inkompetens eller obildning. Inser inte de ansvariga detta, får de stå sitt kast, anser jag. Internet innebär att aldrig har så många skrivit så mycket som nu – och aldrig har heller språkfelen synts så tydligt. Jag tycker dock att den förstnämnda aspekten är positiv och överväger vid en helhetsbedömning.

Fråga 1: Språkförsvaret som organisation tar inte ställning i fråga om ”hen”. Styrelsen anser att frågan ligger utanför vår huvudinriktning, nämligen att försvara svenskan, särskilt gentemot engelskans expansion, förespråka mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse. Dessutom var styrelsen på förhand medveten om att meningarna om ”hen” inom organisationen skulle vara delade. Däremot är det fritt fram för medlemmar att argumentera för sina personliga uppfattningar i frågan i artiklar eller inlägg, som är personligt signerade. Bland annat Gunnar Lund och undertecknad har engagerat oss i frågan – se Språkförsvarets författararkiv http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=733
Språkförsvaret genomförde en webbomröstning den 5/1 – 17/4 2012, som visade att 66,5 procent av deltagarna var mycket negativa eller negativa till ”hen”, medan 31, 5 procent var mycket positiva eller positiva. Eftersom utomstående kunde delta i denna omröstning, är det inte säkert att detta omröstningsresultat ger en rättvisande bilda av opinionsläget bland Språkförsvarets medlemmar.
Fråga 2: OK eller okej (med flera stavningsvarianter) finns upptaget i SAOL. Det är ett ord för acceptans, som satt sig i svenskan. Jag har själv använt det sedan tidiga ungdomsår. Det är inte så mycket att göra vad gäller detta ord. Däremot ska man inte överanvända ordet, liksom många andra ord. Då blir språket enahanda och tjatigt.

3. ”Sjukt” är ett förstärkningsord av slangkaraktär – ”sjukt bra” är synonymt med ”skitbra”. Slang kommer och går. Detta kan ses som en tröst i många fall. Man behöver ju inte använda det själv.

Observera att Språkförsvaret i första hand verkar för att försvara svenskans ställning, d.v.s status, och att den används på så många områden som möjligt. Språkförsvaret fokuserar alltså inte på språkvård. Språkförsvaret är den enda språkorganisation i Sverige som har denna huvudinriktning. Språkvård överlåter vi i första hand till Språkrådet, Svenska Akademien, Språktidningen och tidningarnas språkspalter. Det vore en felprioritering av oss att fokusera på språkvård. När vi angriper myndigheter för deras användning av engelska, exempelvis varumärket ”Stockholm – the Capital of Scandinavia”, så är detta statusvård – inte språkvård. Vi angriper alltså fenomenet att ersätta svenska språket med engelskan, vilket leder till domänförluster för svenskan.

För återknyta till inledningen så är det bättre att svenska medborgare använder svenska, om än med språkfel eller slangord, än att de i stället övergår till engelska. Det är naturligtvis inget fel att använda engelska eller andra främmande språk, när man vänder sig till dem som inte förstår svenska. Ett av Språkförsvarets tre ben är ju att vi förordar mångspråkighet.

 
Ingen bild

Klara på Bellevue

16 oktober 2012 16:50

OK lär ska vara världens mest spridda ord, med likartat uttal överallt. Det säger något om dess användbarhet. Dess äldsta skriftliga belägg är från 1839. Läs mer på

http://art-bin.com/art/aokay_s.html

När Svenska Akademien år 1949 i sitt arbete med ordboken (obs! inte ordlistan) kommit till bokstäverna ok... sågs inte ordet som så etablerat att man skrev in det.

Nu är det så etablerat att det står med i ordlistan med tre varierande stavningar och gäller som både interjektion och adjektiv. Vad som överraskade mig var att det faktiskt finns ett verb också - okeja, med tillägget vardagligt.

Den som ondgör sig över språkbruk, som "sjukt bra", bör nog skärskåda sitt eget språkbruk. Det vimlar av uttryck som strikt grammatiskt är motsägelsefulla. Hemskt vacker, mycket lite, lite mycket, gôrgôtt och så vidare.

När det gäller "hen" är det mera sättet "hennorna" försöker lansera det på än ordet i sig, som irriterar mig. Under min levnad kan jag inte minnas att man försökt lansera ett ord för sin egen skull, så som man försöker med "hen". Grönköpings Veckoblad tolkade det på sitt speciella sätt. Där fattade man ett beslut i kommunfullmäktige om införande av ett tredje kön vid sidan av han och hon.

Jag önskar ofta att jag inte vore så uppmärksam som jag är på överdrivet bruk av vilket ord det vara må. "Helt" är ett sådant ord. I nio fall av tio skulle både det skrivna och det talade språket vinna på att stryka "helt" - eller som en "heltmissbrukare" skulle uttrycka det - stryka "helt helt",

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 11 dec 08:00

”Det svenska språket har stor betydelse för hur sången låter. David Lundblad har disputerat på en avhandling om svensk körklang som visar att särskilt vokalerna har stor betydelse.   David Lundblad är dirigent för Falu kammarkör och husdiri...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 10 dec 08:00

 Det görs, oavsett partitillhörighet, knappt ett politiskt uttalande – eller skrivs en debattartikel  – nuförtiden, utan att vikten av att behärska svenska påtalas.   Ändå tillåter majoriteten av våra politiker i dagsläget att kolonia...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 9 dec 12:23


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 8 dec 16:10


  Ursprungligen publicerad i Dagens Nyheter den 4/12 och hämtad från Språkförsvarets vänner på Facebook.    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 dec 17:00

(Texten – lätt redigerad  – är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Språkrådet vid Isof presenterade igår resultatet av två olika undersökningar, båda med stark koppling till språklagen, som i år firar 10 år. ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se