Direktlänk till inlägg 8 oktober 2012

Jag am så proud att be swedensk

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 oktober 2012 19:38

Guldfågeln är ett av de företag som ingår i branschorganisationen Svensk fågel. Man framhåller det svenska, men tycks tvivla på svensheten själva. Det föranledde ett mejl från mig till dem:


Följande text står att läsa på er webbsida:


Vi på Guldfågeln är måna om att vår kyckling håller en god kvalitet och lever upp till de kvalitetskrav som finns. Framförallt är vi stolta att försäkra våra konsumenter om att vår kyckling är garanterat svensk. Vilket betyder att de är kläckta, uppfödda, slaktade och förädlade i Sverige. Svenska uppfödare står för en god djurhållning, god miljö och god livsmedelshygien och kan garantera att den mat de producerar är säker.


Om ni nu är så stolta över det helsvenska, då är det skräp att ni inte kan sälja kycklingar på svenska till svensktalande konsumenter på den svenska marknaden. Chicken Drumsticks och barbecuekryddade istället för etablerade svenska ord som Kycklingklubbor och grillkryddade, ord svenska konsumenter förstår mycket väl.


Antingen byter ni namn på produkterna till svenska eller så raderar ni stolthetstexten  på webbsidan. Ni motsäger er själva annars. Är ni stolta över er svenskhet då ska ni också tala svenska med era svensktalande kunder.


Gunnar Lund


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket språkförsvaret)







 
 
Ingen bild

TJ

8 oktober 2012 22:01

Helt rätt!

 
Ingen bild

Stefan

9 oktober 2012 08:01

Själv bojkottar jag produkter med engelska namn, åtminstone när det finns fullgoda alternativ med svenska namn. Det är något andra också bör göra -och framföra det till företag vars produkter man väljer bort. I det nämnda fallet finns exempelvis Guldfågels kycklingklubbor, som har namnet kycklingklubbor, som bra alternativ att välja.

 
Ingen bild

Gunnar Lund

9 oktober 2012 14:41

Ja, Stefan!

De kycklingklubbor du nämner är säkert naturell utan kryddning eller liknande. Men så snart man vill skänka produkterna en nimbus av något mer slänger man till med engelska. Det värsta är att jag tycker om smaken på grillkryddade kycklingklubbor, trots att jag irriterar mig på språkbruket.

 
Ingen bild

Stefan

10 oktober 2012 21:20

Vad menar du nu Gunnar, att Kronfågels "chicken drumsticks"
är mycket godare än Guldfågelns kycklingklubbor? Av skäl nämnda i min första kommentar har jag inte smakat de förra men de senare är enligt mitt tycke faktiskt goda.

 
Ingen bild

Gunnar Lund

11 oktober 2012 19:00

Hej igen, Stefan!

Jag menar inget annat än att jag tycker om grillkryddade kycklingklubbor. Men ikväll ska jag prova någon annan kycklingrätt. Köttet lär ska vara magert, så det är inte skadligt för hälsan. Men det är noga med hygienen.

Namnet på produkten är så svenskt det kan vara.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 20:00

   Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards