Direktlänk till inlägg 8 oktober 2012

Inte ens Coca-Cola använder engelska överallt i reklamen

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 oktober 2012 15:19

Inte ens Coca-Cola, världens ledande varumärke [1], använder engelska överallt i reklamen. På senare år har Coca-Cola börjat anpassa sin marknadsstrategi [2]till de olika lokala marknaderna. I Kina, snart världens största nationella marknad, har Coca-Cola t.o.m tvingats anpassa utformningen av sitt varumärke. Coca-Cola återges med fyra tecken [3], som vardera motsvarar en stavelse i Coca-Cola. Uttalet ligger nära Coca-Cola. Det exakta uttalet är jag inte riktigt klar över än. Dessa fyra tecken kan genom ett ”lyckligt” sammanträffande betyda ”smaklig läskedryck” eller ”smaklig och lycklig”.


Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


[1] Störst i värde, strax före IBM och Apple, enligt Dagens Nyheter idag
[3] Branding in Chinese, the Coca-Cola Story http://www.csymbol.com/chinese/chinese_branding.html

 
ANNONS
 
Ingen bild

Olof

8 oktober 2012 15:49

Lite grand om uttalet om du är nyfiken…

Coca-cola heter 可口可乐 med förenklade tecken, pinyin Kěkǒukělè, uttalas ungefär [kʰə˧˥.kʰoʊ˨˩˦.kʰə˧˥.lə˩˧], där ”pinnarna” betecknar toner, ordet börjar alltså i medialt tonläge och går upp och sen fallande+stigande sedan stigande och sen ner lågt och slutar i mitten, ungefär, d.vs ton 3, ton 3, ton 3, ton 4.

Kinesiska väljer ofta bland olika transkriberingar för att matcha betydelsen så bra som möjligt, så kallad ”phono-semantic matching”. IKEA betyder också ”passande hem”, och Beatles har orden ”fyra” och ”hår” i sig. Eftersom varje stavelse kan ha 4-5 betydelseskiljande toner så kan man välja den tonen med den mest ”passande” definitionen.

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

8 oktober 2012 20:23

Mycket intressant information. Om du känner till någon webbsida, där man kan lyssna på uttalet, vore jag mycket tacksam.

 
Ingen bild

inga johanson

8 oktober 2012 22:48

wikipedia förser oss med koka-kola varianter på många språk
t.ex
http://am.wikipedia.org/wiki/%E1%8A%AE%E1%8A%AB_%E1%8A%AE%E1%88%8B
tyvärr fixar inte min dator främmande alfabet vilket gör att länken inte går att skriva ut.
Men sök först på engelska och leta upp de andra språken.

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

9 oktober 2012 11:55

Jag har fått tips om följande sida: http://www.hantrainerpro.com/dictionary/chinese-english/translation-kekoukele_cocacola.htm Tyvärr fungerade inte ljudet, men jag kommer att göra fler försök.

 
Ingen bild

Surkarten

9 oktober 2012 18:16

Det nämns en del positivt om Coca-Cola nu. Det visar sig att vissa juicer, vitamindrycker och sportdrycker fräter mer på tänderna än Coca-Cola, som alltid har fått leva med att var värstingen. Frätskador på barnens tänder är vanligare idag än karies. Detta har inte ett dugg med språkfrågor att göra, men frestelsen att skriva några rader blev för stor. Läs mer på

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/juice-farligare-for-tanderna-an-cola_7564516.svd

 
Ingen bild

Nyfiken

10 oktober 2012 11:36

Här finns ytterligare en uttalssida: http://www.yellowbridge.com/chinese/wordsearch.php?searchMode=P&dialect=M&word=kekoukele&search=Go

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 23 feb 11:35


Var med ett av barnen på hamburgerrestaurang i igår eftermiddag:    Denna gång bestämde jag mig för att vi skulle prova på den norrländska kedjan "Frasses" som sedan några år finns representerad centralt i stan, vid Odenplan.   Till min glädj...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 22:46

Fråga: Vilken hälsningsfras använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?   Hej Hej + förnamn Hej + förnamn + efternamn Bästa/bäste + förnamn Bästa/bäste + förnamn + efternamn Käre/kära + förnamn Käre...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 22:25

Följande fråga ställdes: Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?   Omröstningsresultat:   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 15:42

Peter Letmark bevakar skolfrågor, speciellt engelskspråkiga friskolor, på ett förtjänstfullt sätt i Dagens Nyheter. Det heter i ingressen till hans senaste artikel:   ”Engelska skolan fortsätter att expandera. På torsdagen presenterade bola...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se