Direktlänk till inlägg 20 september 2012

On Swedish television tonight…

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 september 2012 12:48

Ett exempel på en inte helt ovanlig afton på vanliga svenska tv-kanaler (exemplet är från fredag kväll den 14/9):


SVT1: American drama

SVT2: American drama

TV3: American action

TV4: American action comedy

TV4 Sport: American tv series

TV4 Fakta: American documentary

Kanal 5: American drama

TV6: American tv series

Sjuan: British tv series

TV8: British tv series

Kanal 9: American thriller

TV10: British documentary


Många tv-kanaler gör att vi får ett brett kulturutbud sägs det. Man kan undra om ett "brett kulturutbud" betyder att det är OLIKA amerikanska filmer i tv-kanalerna?


Hur påverkas vi av att år ut och år in matas med anglosaxiska tv-program? Hur påverkas vårt språk? Hur påverkas vår kultur? Varför får nästan aldrig våra europeiska grannar i Europa komma till tals i de svenska tv-kanalerna? Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien har tillsammans runt en kvarts miljard människor. Är det verkligen så att dessa länder inte producerar något som är värt att visa i de svenska tv-kanalerna?


Jonas Borelius

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Stefan

20 september 2012 15:00

Det är något jag också tänkt på. Hur kommer det sig att det inte längre finns några svenska TV-serier? För bara ungefär ett decennium så fanns det flera stycken som Rederiet, Vita lögner, Skilda världar med flera, men nu finns det inga alls, utan istället är det bara olika amerikanska och brittiska serier. Hur kommer det sig, varför vill ingen producera någon svensk TV-serie längre? Då den totala dominansen av engelskspråkiga TV-serier är en viktig orsak till anglifieringen av svenska språket borde Språkförsvaret undersöka frågan och föreslå åtgärder för att ändra på det.

 
Ingen bild

H2O

20 september 2012 20:38

Visst såg även jag fram emot ett utökat teveutbud utöver de två kanaler vi hade då. Efter några decenniers erfarenhet av ett dussintal kanaler har jag kommit fram till att det mesta som visas är skräp. Så blir det naturligtvis när själva programmen egentligen är ett alibi för att kunna dra in så mycket pengar som möjligt på reklamen. För att hålla kostnaderna nere gäller det att köpa så billiga produktioner som möjligt. Det är väl den viktigaste förklaringen till allt amerikanskt.

En annan viktig förklaring är att publik såväl i Sverige som i andra europeiska länder har tillvants det amerikanska. Vi konsumerar hellre kulturens motsvarighet till Coca-Cola och Pepsi-Cola än andra nyttigare drycker. Först fordras en insikt om vad som är nyttigt för hälsan och sedan att leva därefter.

Jodå, mycket både nyttigt och onyttigt produceras i Europa och andra delar av världen utanför USA. Haken är att de produktionerna är dyrare. Tror jag! För den som är riktigt intresserad finns möjligheten att tillfälligt eller för en längre tid hyra tillgång till kanaler på andra språk. Men det innebär förstås en ytterligare kostnad för tevetittandet. Hur man bär sig åt för att tillfälligt få tillgång till en betalkanal via datorn har jag inte lärt mig än och vet inte om det låter sig göras.

Slutligen har jan nu kommit ner i endast sex kanaler, vilket är två för många. Sveriges Television 1, 2, 24 med Kunskapskanalen och Barnkanalen räcker gott och har faktiskt ett ganska hyfsta utbud.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 19 dec 12:00

I en krönika nyligen i Sydsvenska Dagbladet skrev Kalle Lind:   ”Jag kom in på mitt stamfik. Ett nytt biträde stod bakom disken. Innan jag öppnat munnen sa hon: ’Sorry, I don’t speak Swedish!’ Jag svarade instinktivt: &rsq...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 19 dec 08:00


  Frågan är ockå om den svenska texten är optimalt klart uttryckt och om den inte lider av vissa andra skönhetsfläckar.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 18 dec 08:00

PressmeddelandeSnart är 2018 års nyordslista från Språktidningen och Språkrådet här! Klockan 7 den 27 december skickas listan ut till medierna tillsammans med ett pressmeddelande. Hela nyordslistan publiceras samtidigt på Språktidningens respektive S...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 17 dec 21:27

Vi gjorde nyligen ett besök i den kungliga huvudstaden, Stockholm. Visserligen har vi här nere i Skåne också mängder av engelska-amerikanska ("svengelska") reklamtexter, men frågan är om inte Stockholm ändå tar priset. Överallt kunde jag läsa reklamt...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 16 dec 20:45


  Tröjan går att beställa från sprakforsvaret@yahoo.se.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se