Direktlänk till inlägg 20 september 2012

On Swedish television tonight…

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 september 2012 12:48

Ett exempel på en inte helt ovanlig afton på vanliga svenska tv-kanaler (exemplet är från fredag kväll den 14/9):


SVT1: American drama

SVT2: American drama

TV3: American action

TV4: American action comedy

TV4 Sport: American tv series

TV4 Fakta: American documentary

Kanal 5: American drama

TV6: American tv series

Sjuan: British tv series

TV8: British tv series

Kanal 9: American thriller

TV10: British documentary


Många tv-kanaler gör att vi får ett brett kulturutbud sägs det. Man kan undra om ett "brett kulturutbud" betyder att det är OLIKA amerikanska filmer i tv-kanalerna?


Hur påverkas vi av att år ut och år in matas med anglosaxiska tv-program? Hur påverkas vårt språk? Hur påverkas vår kultur? Varför får nästan aldrig våra europeiska grannar i Europa komma till tals i de svenska tv-kanalerna? Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien har tillsammans runt en kvarts miljard människor. Är det verkligen så att dessa länder inte producerar något som är värt att visa i de svenska tv-kanalerna?


Jonas Borelius

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Stefan

20 september 2012 15:00

Det är något jag också tänkt på. Hur kommer det sig att det inte längre finns några svenska TV-serier? För bara ungefär ett decennium så fanns det flera stycken som Rederiet, Vita lögner, Skilda världar med flera, men nu finns det inga alls, utan istället är det bara olika amerikanska och brittiska serier. Hur kommer det sig, varför vill ingen producera någon svensk TV-serie längre? Då den totala dominansen av engelskspråkiga TV-serier är en viktig orsak till anglifieringen av svenska språket borde Språkförsvaret undersöka frågan och föreslå åtgärder för att ändra på det.

 
Ingen bild

H2O

20 september 2012 20:38

Visst såg även jag fram emot ett utökat teveutbud utöver de två kanaler vi hade då. Efter några decenniers erfarenhet av ett dussintal kanaler har jag kommit fram till att det mesta som visas är skräp. Så blir det naturligtvis när själva programmen egentligen är ett alibi för att kunna dra in så mycket pengar som möjligt på reklamen. För att hålla kostnaderna nere gäller det att köpa så billiga produktioner som möjligt. Det är väl den viktigaste förklaringen till allt amerikanskt.

En annan viktig förklaring är att publik såväl i Sverige som i andra europeiska länder har tillvants det amerikanska. Vi konsumerar hellre kulturens motsvarighet till Coca-Cola och Pepsi-Cola än andra nyttigare drycker. Först fordras en insikt om vad som är nyttigt för hälsan och sedan att leva därefter.

Jodå, mycket både nyttigt och onyttigt produceras i Europa och andra delar av världen utanför USA. Haken är att de produktionerna är dyrare. Tror jag! För den som är riktigt intresserad finns möjligheten att tillfälligt eller för en längre tid hyra tillgång till kanaler på andra språk. Men det innebär förstås en ytterligare kostnad för tevetittandet. Hur man bär sig åt för att tillfälligt få tillgång till en betalkanal via datorn har jag inte lärt mig än och vet inte om det låter sig göras.

Slutligen har jan nu kommit ner i endast sex kanaler, vilket är två för många. Sveriges Television 1, 2, 24 med Kunskapskanalen och Barnkanalen räcker gott och har faktiskt ett ganska hyfsta utbud.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 22 okt 16:51

Det verkar tyvärr finnas en ambition att förvandla Sverige till ”Lilla USA”, både från affärslivets och utbildningsväsendets sida. Politiker från alla partier förefaller dessvärre ha hoppat på detta tåg, åtminstone är inte försvaret av sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 okt 18:27

Dagens Nyheter har lagt ut orddelen i höstens högskoleprov. 27 procent av de som hittills gjort orddelen på DN:s webbsida har haft 20 rätt av 20 möjliga. Det verkar alltså vara en relativt lätt orddel.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 okt 16:00


(Texten är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats )   Vad skiljer ekenssnacket från överklasstugget och hur har stockholmskan utvecklats med tiden? Det är temat för en öppen föreläsning i Uppsala tisdagen den 23 oktober.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 okt 15:55


  Trevligt och sympatiskt initiativ! Namn såsom "Rullis" och "Tuff-Tuff" med flera florerar. De stackars anglofilerna sörjer nu kanske att namnen inte är översatta. Hur ska turisterna klara av denna pärs?   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 okt 18:28


  Nationalmuseum tycks tro att deras annonskampanj är originell och fyndig. Är det verkligen så?   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Antag att du besöker en dam- eller herrklädesbutik i ett köpcentrum någonstans i Sverige och det visar sig att personalen enbart är engelsktalande (fallet utgår från verkliga exempel). Den kan inte, eller vägrar att, kommunicera på svenska. Vad gör du?
 Jag vänder på klacken och går
 Jag tar reda på varför den inte kan, eller vill, kommunicera på svenska
 Jag kritiserar denna brist på service och går
 Jag protesterar skarpt och går
 Jag bryr mig inte, talar engelska och fokuserar på mitt köp
 Jag anser att butiken bestämmer över sitt eget försäljningsspråk
 Jag anser att det är ett lovvärt initiativ
 Jag ser det som ett uttryck för att butiken verkligen är internationell
 Jag fullföljer ett köp bara om jag verkligen behöver varan
 Jag fortsätter att tala svenska och köper/eventuellt/ det jag behöver.

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se