Direktlänk till inlägg 5 september 2012

Konstverk eller skylt det är frågan?

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 september 2012 12:53

I förra veckan invigdes konstverket Nobody puts Baby in a corner vid Karlstads universitet. Jag har valt att kalla det skylt. Och har man sett, fler och tyngre instanser har samma synsätt. Här kommer några urklipp ur gårdagens artikel (som inte finns i nätupplagan) i Nya Wermlands.Tidningen


Inte nog med att konstverket är omstritt. Det kan till och med vara frågan om ett svartbygge!


Även om det ligger i betraktarens ögon att avgöra vad som är konst, krävs det enligt plan- och bygglagen en exakt definition för att kunna avgöra om konstverket/skylten är bygglovspliktigt eller inte. Något bygglov finns inte. Är det ett konstverk spelar det ingen roll. Men om det är en skylt måste universitetet har bygglov.


Visar det sig vara en skylt har universitetet två vägar att välja mellan: Att ta ner konstverket, det vill säga skylten, eller söka bygglov i efterhand och betala förhöjd bygglovsavgift.


Nog ser jag fram emot besked om vad texten ska anses som.


Gunnar Lund


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Moa Krestesen

5 september 2012 21:43

Ni verkar aldrig ge er så det är väll bäst att svara: en skylt kan vara ett konstverk och tvärtom. Jag tycker att ni ska upplysa era läsare att det skett ett "misstag" och att gestaltningen självklart har bygglov. Ansökan om bygglov lämnades in i april. Den 4 maj blev det beviljat.

 
Ingen bild

Gunnar Lund

6 september 2012 07:23

Redan dagen efter skriver samma tidning, att det visar sig att universitetet sökt och fått byggnadslov redan i maj. Därmed har man själva avgjort definitionsfrågan.

Konstverket är inget konstverk, det är en skylt. Språkligt sett är det egalt vilket. Men för mig som en av de starkaste kritikerna är beskedet som gefundes Fressen. Aldrig att jag kommer att tala om devisen som annat än skylten. Det ska präntas in även i universitetsledningen och de ansvariga inom kommunen.

 
Ingen bild

Tilda Nylen

6 september 2012 23:26

"Ett konstverk är en produkt av en konstnärlig verksamhet. I allmänhet avses med "konstverk" i första hand någon form av bildkonst, inklusive textilkonst, skulptur och installation, men begreppet inkluderar även verk inom konstarterna arkitektur, musik och litteratur och kan, i dagligt språkbruk, avse begåvade prestationer i allmänhet. Denna artikel begränsar sig till konstverk i betydelsen bildkonst.
En beskrivning av ett konstverk brukar i första hand ta fasta på de fysiska egenskaperna hos ett konstobjekt, dess relation till verkligheten, dess motiv eller bildrum, dess budskap eller innehåll, dess kulturella eller sociala kontext samt den tradition som det relaterar sig till.
Skolor tar fasta på olika sådana egenskaper och beskrivningen av konstverket kan sålunda variera.
En tavla är en skiva, platta, duk eller dylikt som pryds med något och sätts upp på en vägg.[1] Vanligtvis pryds den med en målad bild[1], men en tavla är inte nödvändigtvis ett konstverk.[2] Många tavlor är inramade[1] och en del är inglasade. Fram till 1900-talet kunde tavla även syfta på illustrationer i böcker och tidningar.[1] Tavla ingår i sammansatta ord som anslagstavla och griffeltavla. Tavla kan även betyda misstag/blunder."
citat/ http://sv.wikipedia.org/wiki/Konstverk

 
Ingen bild

Gunnar Lund

9 september 2012 12:42

Enligt SAOB fanns ordet konst med redan i fornsvenskan och är en avledning av kunna. Konstverk är utförande av något som kräver stor konstfärdighet, konstskicklighet eller sinnrikhet. Med den definitionen är det mesta vi ser omkring oss konstverk, eftersom det mesta som produceras kräver specialkunnande. Då blir vi alla konstnärer.

Efter ett helt vuxenliv tillsammans med en kvinna, som dels vinner priser och utmärkelser för sin konstfärdighet och dels författat mängder av konstrecensioner, har jag haft anledning att försöka definiera konst även jag. Det följande är mitt försök till tolkning.

Konst är något producerat av någon som betraktas av någon annan för sin egen skull.

Den definitionen ska jag hävda tills någon på ett övertygande sätt förklarar att den inte håller.

 
Niclas Flink

Niclas Flink

21 februari 2014 09:25

Gunnar, jag gillar din definition av konst. Kanske att jag skulle föredra upplevs istället för betraktas men i sin grund är det en utmärkt definition.

http://www.lj.se/hemslojd

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 17 sept 08:00


    Men var kan man köpa denna glass?   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 16 sept 17:38

 "Att resa kapital"! Svengelska för det engelska uttrycket "rise capital" - inte ens en direktöversättning utan ljudhärmande.   Finns det ens på riktigt? När det man menar, heter väl på riktig svenska ”skaffa kapital” eller "kapitalan...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 16 sept 16:10


    Men oj då, var är "engelska-flaggan-symbolen"?   Ärligt talat: Det är bara bra att alla språkgrupper får öva på svenskan i sin vardag. Det dör de inte av, i synnerhet inte engelsktalande.   Anhängare   (Denna nätdagbok är knuten ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 16 sept 08:00


  Martin Andersson skriver på Språkförsvarets vänner  på Facebook:   "Staten använder våra gemensamma resurser för att åsidosätta det svenska språket. Hur motiveras det?"   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 15 sept 16:21

Återigen! Ulf Kristersson talar om vikten av att invandrare lär sig svenska:   1. Samtidigt vill han lösa lärarbristen med utländska lärare - som inte ska behöva kunna svenska!   2. Dessutom: I likhet med de andra partiledarna nämner Kristers...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se