Direktlänk till inlägg 26 augusti 2012

Kodspråk

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 augusti 2012 21:00

För några dagar sedan läste jag en näringslivsartikel i Svenska Dagbladet om Annika Åman-Goodwille, gift med en engelsman och mor till fyra söner. Hon hjälper nordiska bolag att etablera sig i Storbritannien. Jag saxar lite ur artikeln.


Hon har en fråga som hon brukar ställa till företagarna. Du talar flytande engelska, men förstår du vad som sägs? Hon anser att svenska företagare ofta är dåligt förberedda när de kommer till Storbritannien. De anser att de kan språket och att de därför förstår landet.


Men affärer missas därför att de inte har förstått hur kodad engelskan är. Engelsmän säger högst ogärna no och ett ord som interesting kan betyda allt från intressant till förfärligt. Annika själv måste ibland fråga sin man om hon fattat rätt.


Hon säger att hon känner sig svensk i utlandet och engelsk när hon är i Sverige. Ändå är det inget alternativ att bli kvar i London för gott. Skälet därtill visar sig vara en iakttagelse om gamla svenskars situation i London.


Svenska kyrkan går hem till de äldre svenskarna som inte kan tala engelska längre. De har glömt språket samtidigt som barnen inte talar svenska.


Det sista får mig att tänka på den Berlinfödda skådespelerskan och sångerskan Marlene Dietrich, som levde 1901-1992. Hon blev erkänd i sitt hemland innan hon några år innan nazisternas maktövertagande blev framgångsrik i Hollywood. Hon var rabiat motståndare till nazismen och trots sitt tyska ursprung var hon firad stjärna inom underhållningsdetaljen bland de amerikanska trupperna under kriget.


Senare gjorde hon världsturnéer som sångerska och bosatte sig i Paris. I mina öron lät hennes engelska och franska så nära perfektion man kan begära av någon, som har ett annat modersmål. De sista cirka tjugo åren isolerade hon sig i sin lägenhet och talade i stort sett endast franska med omvärlden. Men den allra sista tiden var de främmande språkkunskaperna borta och hon talade endast tyska. Efter sin död hyllades hon ståtligt av parisarna för att slutligen forslas hem till sin födelseort Berlin för jordfästning.


Det är tragiskt med dessa gamlingar i främmande länder som, som ett förebud om döden, endast behåller sitt modersmål.


NåN


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 20 sept 11:11


    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 20 sept 08:00


  ...som förpliktigar!   Per-Owe   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 19 sept 15:00

Danmarks Biblioteker och Danmarks Radio (DR) har genomfört en omröstning om danskarnas älsklingscitat. Nedanstående citat fick hela 63 procent av totalt 28 623 röster.   ”- Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers e...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 19 sept 11:34

(Pressmeddelande)En ny ideell förening för terminologi och fackspråk har bildats: Terminologifrämjandet[1]. Terminologicentrum TNC lades officiellt ned den sista december 2018 och Terminologifrämjandet vill i någon mån fortsätta hålla terminologifana...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 18 sept 22:24

… i Finland, menar Kjell Skoglund i Hufvudstadsbladet:   ”Det finns en språklig dimension i utbytet mellan de nordiska länderna. Ju mer de övriga engagerar sig i frågor som berör Finland och ju fler kontakter som uppstår mellan lände...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se