Direktlänk till inlägg 19 augusti 2012

Karlstads universitetet: “Nobody puts Baby in a corner"

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 augusti 2012 22:56


Karlstads universitetet installerade ett konstverk, som egentligen är ett citat hämtad från filmen ”Dirty Dancing”, ovanför universitetsbiblioteket i tisdags. Väl på plats hade konstverket kostat 170000 kronor.


Både Nya Wermlands-Tidningen  och Svenska Dagbladet har uppmärksammat händelsen. På Karlstads universitetets webbplats redogörs också för konstinstallationen. Konstverket har också utlöst en debatt på universitetets Facebook-sida  (77 kommentarer).


Rektor Åsa Bergenheim förklarar på webbplatsen budskapet för dem som inte förstår det:


’Låt ingen sätta sig på dig! Tro inte på signaler om att du inte duger, att du inte är tillräckligt bra!’ Det är ett budskap som riktar sig till alla människor - inte minst till våra studenter och vår personal. Men det kan också handla om Karlstads universitet, Karlstad som stad, Värmland och Sverige. Det signalerar att vi ska sträcka på ryggen och ge järnet - för att vi är bra. Det ger råg i ryggen, åtminstone till mig. Förhoppningsvis väcker det också skratt, vilket är bra.


Förklaringen verkar mycket långsökt. Glömde inte rektorn också Europa och världen i sin uppräkning?


Jag har visserligen sett ”Dirty Dancing”, men filmen etsade sig aldrig fast i mitt minne och därför har jag varit tvungen att gå in på Wikipedia för att uppdatera mig. Citatet är en replik, som fälls av den manlige huvudpersonen, Johny Castle (som spelas av Patrik Swayze), när han hämtar Frances ”Baby” Houseman (spelad av Jennifer Grey) vid ett undanskymt bord i hörnet av en lokal (se YouTube-klippet).


Citatet “Nobody puts Baby in a corner” är alltså kopplat till en film från 1987. För att citatet överhuvudtaget ska ge några associationer, måste man alltså ha sett filmen och komma ihåg repliken. Men på vilket sätt har repliken någon allmängiltig innebörd, som går utöver den konkreta? ”Baby” är ju för övrigt ett smeknamn. Dessutom fälls den av den manlige huvudpersonen, som framträder som ”den vite riddaren”, damernas riddare. ”Baby” trotsar sina föräldrar genom att följa med honom till dansgolvet, men det är han som tar initiativet.


Svenska Dagbladet konstaterar i sin kommentar att universitetsledningen inte gick till universitetsbiblioteket för att leta efter kända citat. Det skulle inte ha varit så svårt att hitta allmängiltiga eller tänkvärda citat från tänkare, som verkligen har betytt något i stället för att slänga upp en filmreplik på husfasaden.


Men Karlstads universitetet kanske vill positionera sig som populärkulturens högborg i Sverige?


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Susanne L-A

22 augusti 2012 12:31

Ett passande motto för Karlstads universitet vore "Att tänka fritt är stort, att tänka amerikansk film är större" för att göra en travesti på en känd överskrift ovanför ett annat universitet...

 
Ingen bild

Gunnar Lund

22 augusti 2012 19:45

Två frågor har jag ställt mig efter att ha läst både Per-Åkes inlägg, Svenska Dagbladets och Nya Wermlands-Tidningens artiklar.

Hur har upphandlingen gått till? Normalt ska ju ett upphandlingsförfarande ske, men det låter sig inte göra med konst på samma sätt som mycket annat. I det här fallet har man fått en donation särskilt avsedd för ändamålet.

Av artiklarna får man uppfattningen att rektorn gått självsvåldigt fram och bestämt efter eget huvud. Det är lätt att få för sig med tanke på hennes koppling till Umeå där konstnärsparet bor. Så är det inte får jag veta av en av representanterna för universitetets interna konstråd. Diskussionerna har tydligen varit livliga med många inblandade, en del emot och tydligen en större del för.

Men trots att allt enligt representanten har gått rätt till, kan jag inte förstå hur man har kunnat fastna för ett banalt citat ur en dansfilm, som dagens studenter knappast kan ha sett.

Samma representant säger också att önskemål har framförts om ytterligare filmcitat på andra ställen i universitetet. Är det verkligen sant undrar jag hur lågt intresset för bildning och kultur är i första hand vid Karlstads universitet men även vid andra universitet.

Vad som gör mig ännu mera förbryllad är att Statens Konstråd gett sitt gillande. Jag ser ingen annan råd än att skicka över ett exemplar av språklagen både till Karlstad universitet och Statens Konstråd. Om inte annat kanske det hjälper mot fler dumheter av det här slaget.

 
Ingen bild

Elise

22 augusti 2012 20:54

Jag är definitivt inte överförtjust i valet av citat. Men jag måste ändå påpeka att det i den här filmen inte är den manlige huvudkaraktären som är den vite riddaren, utan det är Baby som är hjälten. Ser man filmen i sin helhet så blir det mycket tydligt. I slutscenen förklarar Johnny dessutom inför alla närvarande att Baby är den sortens person han själv skulle vilja vara. En insiktsfull sammanfattning av filmen finns här: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2009/sep/16/patrick-swayze-dirty-dancing-feminism

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

22 augusti 2012 21:37

Elise,

jag har som sagt var filmens handling i svagt minne och var tvungen att friska upp minnet genom att titta på YouTube-klippet. Jag har läst artikeln i Guardian, men har ändå svårt att förstå varför den skulle ha så stor betydelse för svenska flickor. I min uppväxtmiljö var föräktenskapliga förbindelser normala; ingen - med undantag för ett fåtal frireligiösa - såg ner på vare sig flickor eller pojkar, som hade sådana. Redan på 1800-talet klagade en ärkebiskop vid en visitation i Delsbo kyrka på att hälften av brudarna var gravida. Min farmor tog med sig en "oäkta" son i sitt äktenskap med min farfar,som behandlade denne som om det var hans eget barn. Vi har nog olika referensramar helt enkelt.

 
Ingen bild

Söta bror

23 augusti 2012 08:16

För många år sedan såg jag filmen på tv. Den gjorde inget större intryck. De enda den gjorde intryck på var nog 1987 års fjortisar och andra småflickor, som nu är mellan trettio och fyrtio år. t ex de båda konstnärssystrarna.

Ju mer jag läser om ärendet desto tydligare framgår att allt handlar om feminism, något som är som att slå in öppna dörrar på Karlstads universitet, där kvinnorna är i majoritet.

Nu fattas bara en devis över toalettdörrarna, som med orden "You ain't nothing but a hound-dog" vänder sig mot de manliga studenterna. På den nivån tycks tänkandet på Karlstads universitet befinna sig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 20 feb 12:38


    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 19 feb 11:41

Göran Lund skriver på Språkförsvarets vänner idag:   ”SVT-nyheterna i morse, angående tillfälligt minskad import från Kina (skönt att slippa mer skit från Wish, tycker jag): -’Vad skulle kunna vara ett worst case scenario?’ ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 18 feb 16:27

Maria Ludvigsson skriver i dagens SvD:   "Sverige som land, Sverige som hem eller Sverige som en mental gemenskap klarar sig utan ett eget flygbolag. Även utan en gemensamt antagen och fastslagen definition av vad som är svenskt och inte. Men uta...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 17 feb 19:48


The Language Nerds skriver på sin webbplats:   ”Den tid det tar att lära sig ett språk är något som alla studerande tar hänsyn till innan de beslutar sig för att lära sig ett visst språk. För att hjälpa dig att fatta ett tidseffektivt beslu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 16 feb 21:16

Karin Pihl skriver i Göteborgs-Posten:   ”Den där SAS-reklamen, som hävdar att skandinaver inte har någon kultur, var ju fånig. Varför skulle alla andra länder och regioner ha en kultur men inte vi? Så unika är vi trots allt inte. Men rekla...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se