Direktlänk till inlägg 11 augusti 2012

Ny webbomröstning

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 augusti 2012 16:56

Frågan lyder: Regeringen utreder just nu hur cyklandet i tättbebyggda områden ska uppmuntras. Det som övervägs är bl.a bredare väg för cyklister i stadsmiljö och med företräde vid trafikljus om cykelns hastighet överskrider 20 km/tim. Vad borde denna nya företeelse kallas?


Det finns plats för ytterligare alternativ i omröstningen. Föreslå i så fall ett sådant i anslutning till detta inlägg eller skriv till sprakforsvaret (snabel-a) yahoo.se.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Administratör

12 augusti 2012 18:58

Sedan omröstningen startades har cykelgräddfil, cykelfil, cyklostrada, pedalled, pedalväg och fartcykelväg lagts till. Tyvärr går det inte upprätthålla någon alfabetisk ordning.

 
Ingen bild

Michaël Stenberg

12 augusti 2012 19:54

Reagerade genast när jag häromdagen läste "cykelmotorvägar" på SVT:s text-tv. Absurt att kalla det motorväg när det handlar om cykling. Ringde upp text-tv-redaktören, som fattade vad jag menade bara jag nämnde ordet cykelmotorväg. Inspirationen till företeelsen tycks komma bl.a från Köpenhamn, och på text-tv-sidan stod också "supercykelstier". Trots detta tycks någon tanklös svensk journalist ha börjat använda ordet cykelmotorväg, som jag också har mött i SR:s sändningar (Ekot?), och kanske även i tidningar. Jag tycker man skulle kunna säga supercykelbanor (cykelbana är ju ett vedertaget begrepp), eller supercykelvägar, däremot inte -- som någon här föreslagit -- "cykelsuperväg", för superväg har jag aldrig hört talas om. Kanske kan någon komma på något ännu bättre, så att vi kan komma ifrån "super"? Bara "cykelväg" verkar inte bra. Sådana finns ju sedan länge, men här handlar det väl om något mera avancerat, kanske med åtskilda banor för de olika färdriktningarna?

Tycker att Språkförsvaret sätta saken under debatt innan "cykelmotorväg" hinner bita sig fast. Tyvärr tycks det ofta vara så att journalister med dåliga språkkunskaper/bristande språkkänsla utan eftertanke myntar tokiga ord och uttryck som sedan snabbt sprider sig, inte minst genom det ständiga repriserandet av nyhetssändningar, många gånger redigerade och upplästa av rena nybörjare.

Vad hjälper det att SR/SVT/UR:s språkvårdare gör sitt bästa när personalen inte gitter rådfråga dem?

Ett annat exempel på detta, som Språkförsvaret borde ta upp är "samkönade äktenskap". Låter helt galet, enligt min uppfattning; det borde ju innebära heteroäktenskap. Jämför med samskola. Enkönade eller likakönade äktenskap borde det kallas, tycker jag. Språkrådet yttrade sig om detta redan för ett par år sedan: http://www.sprakradet.se/5637 , men medierna bara fortsätter med "samkönade".

 
Ingen bild

Bama väg för led

12 augusti 2012 21:43

Efter Svenska Dagbladets artikel mejlade jag till reportern och bad henne att vidareförmedla vad jag tyckte till den eller dem hon talat med om saken.

Jag röstade för cykelled i omröstningen, men om de flesta tycker cykelväg är bättre, så inte mig emot.

Kontakta dem du tycker bör påverkas, så undviker vi krystade benämningar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 okt 16:00

Så motiverar Susanne Blomberg, marknads- och försäljningschef på SSM namnvalen Täby Market och Platform West. Hon intervjuas i Mitt i Stockholm:   ”Och så var det det här med namnet – Platform West. För att reda ut uppkomsten till nam...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 22 okt 16:51

Det verkar tyvärr finnas en ambition att förvandla Sverige till ”Lilla USA”, både från affärslivets och utbildningsväsendets sida. Politiker från alla partier förefaller dessvärre ha hoppat på detta tåg, åtminstone är inte försvaret av sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 okt 18:27

Dagens Nyheter har lagt ut orddelen i höstens högskoleprov. 27 procent av de som hittills gjort orddelen på DN:s webbsida har haft 20 rätt av 20 möjliga. Det verkar alltså vara en relativt lätt orddel.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 okt 16:00


(Texten är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats )   Vad skiljer ekenssnacket från överklasstugget och hur har stockholmskan utvecklats med tiden? Det är temat för en öppen föreläsning i Uppsala tisdagen den 23 oktober.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 okt 15:55


  Trevligt och sympatiskt initiativ! Namn såsom "Rullis" och "Tuff-Tuff" med flera florerar. De stackars anglofilerna sörjer nu kanske att namnen inte är översatta. Hur ska turisterna klara av denna pärs?   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är...

Presentation

Omröstning

Antag att du besöker en dam- eller herrklädesbutik i ett köpcentrum någonstans i Sverige och det visar sig att personalen enbart är engelsktalande (fallet utgår från verkliga exempel). Den kan inte, eller vägrar att, kommunicera på svenska. Vad gör du?
 Jag vänder på klacken och går
 Jag tar reda på varför den inte kan, eller vill, kommunicera på svenska
 Jag kritiserar denna brist på service och går
 Jag protesterar skarpt och går
 Jag bryr mig inte, talar engelska och fokuserar på mitt köp
 Jag anser att butiken bestämmer över sitt eget försäljningsspråk
 Jag anser att det är ett lovvärt initiativ
 Jag ser det som ett uttryck för att butiken verkligen är internationell
 Jag fullföljer ett köp bara om jag verkligen behöver varan
 Jag fortsätter att tala svenska och köper/eventuellt/ det jag behöver.

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se