Direktlänk till inlägg 11 augusti 2012

Ny webbomröstning

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 augusti 2012 16:56

Frågan lyder: Regeringen utreder just nu hur cyklandet i tättbebyggda områden ska uppmuntras. Det som övervägs är bl.a bredare väg för cyklister i stadsmiljö och med företräde vid trafikljus om cykelns hastighet överskrider 20 km/tim. Vad borde denna nya företeelse kallas?


Det finns plats för ytterligare alternativ i omröstningen. Föreslå i så fall ett sådant i anslutning till detta inlägg eller skriv till sprakforsvaret (snabel-a) yahoo.se.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Administratör

12 augusti 2012 18:58

Sedan omröstningen startades har cykelgräddfil, cykelfil, cyklostrada, pedalled, pedalväg och fartcykelväg lagts till. Tyvärr går det inte upprätthålla någon alfabetisk ordning.

 
Ingen bild

Michaël Stenberg

12 augusti 2012 19:54

Reagerade genast när jag häromdagen läste "cykelmotorvägar" på SVT:s text-tv. Absurt att kalla det motorväg när det handlar om cykling. Ringde upp text-tv-redaktören, som fattade vad jag menade bara jag nämnde ordet cykelmotorväg. Inspirationen till företeelsen tycks komma bl.a från Köpenhamn, och på text-tv-sidan stod också "supercykelstier". Trots detta tycks någon tanklös svensk journalist ha börjat använda ordet cykelmotorväg, som jag också har mött i SR:s sändningar (Ekot?), och kanske även i tidningar. Jag tycker man skulle kunna säga supercykelbanor (cykelbana är ju ett vedertaget begrepp), eller supercykelvägar, däremot inte -- som någon här föreslagit -- "cykelsuperväg", för superväg har jag aldrig hört talas om. Kanske kan någon komma på något ännu bättre, så att vi kan komma ifrån "super"? Bara "cykelväg" verkar inte bra. Sådana finns ju sedan länge, men här handlar det väl om något mera avancerat, kanske med åtskilda banor för de olika färdriktningarna?

Tycker att Språkförsvaret sätta saken under debatt innan "cykelmotorväg" hinner bita sig fast. Tyvärr tycks det ofta vara så att journalister med dåliga språkkunskaper/bristande språkkänsla utan eftertanke myntar tokiga ord och uttryck som sedan snabbt sprider sig, inte minst genom det ständiga repriserandet av nyhetssändningar, många gånger redigerade och upplästa av rena nybörjare.

Vad hjälper det att SR/SVT/UR:s språkvårdare gör sitt bästa när personalen inte gitter rådfråga dem?

Ett annat exempel på detta, som Språkförsvaret borde ta upp är "samkönade äktenskap". Låter helt galet, enligt min uppfattning; det borde ju innebära heteroäktenskap. Jämför med samskola. Enkönade eller likakönade äktenskap borde det kallas, tycker jag. Språkrådet yttrade sig om detta redan för ett par år sedan: http://www.sprakradet.se/5637 , men medierna bara fortsätter med "samkönade".

 
Ingen bild

Bama väg för led

12 augusti 2012 21:43

Efter Svenska Dagbladets artikel mejlade jag till reportern och bad henne att vidareförmedla vad jag tyckte till den eller dem hon talat med om saken.

Jag röstade för cykelled i omröstningen, men om de flesta tycker cykelväg är bättre, så inte mig emot.

Kontakta dem du tycker bör påverkas, så undviker vi krystade benämningar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 21 aug 22:31

Hej,   På svenska skiljer vi på sina och deras. "De tog sina rockar och gick" har inte samma betydelse som "De tog deras rockar och gick".   På engelska finns inte denna skillnad och numera är det många i Sverige som blir påverkade av engelsk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 21 aug 12:00

      Tröjan kan beställas från Per-Owe Albinsson; enklast via e-post: friskus07 (snabel-a) hotmail.com. Den kostar 80 kr styck, exklusive frakt. Tröjan skickas mot faktura.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 21 aug 08:00

Hej!   Tack för era frågor till Kristdemokraterna. Här kommer våra svar.   1. En enhällig riksdag antog 2009 en språklag, som reglerar svenska språkets ställning. Hur ser ert parti på språklagen? Har språklagen motsvarat förväntningarna? Elle...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 20 aug 16:51

(Denna text är hämtad från ett informationsblad)   Karin Ulvesons bok Svenska för främlingar. En utforskning har fått flera fördelaktiga recensioner och blivit mycket omtalad på sociala medier. Som samhällsdebattören Sven Hofman konstaterar är de...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 20 aug 12:32

Hej Språkförsvaret, och stort tack för era frågor!    Miljöpartiet har inte politiska förslag inom alla de delfrågor ni tar upp i er enkät. Vi väljer därför att svara samlat, och hoppas att ni genom vår redogörelse får en tydligare bild av hur vi...

Presentation

Omröstning

Antag att du besöker en dam- eller herrklädesbutik i ett köpcentrum någonstans i Sverige och det visar sig att personalen enbart är engelsktalande (fallet utgår från verkliga exempel). Den kan inte, eller vägrar att, kommunicera på svenska. Vad gör du?
 Jag vänder på klacken och går
 Jag tar reda på varför den inte kan, eller vill, kommunicera på svenska
 Jag kritiserar denna brist på service och går
 Jag protesterar skarpt och går
 Jag bryr mig inte, talar engelska och fokuserar på mitt köp
 Jag anser att butiken bestämmer över sitt eget försäljningsspråk
 Jag anser att det är ett lovvärt initiativ
 Jag ser det som ett uttryck för att butiken verkligen är internationell
 Jag fullföljer ett köp bara om jag verkligen behöver varan

Fråga mig

109 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se