Direktlänk till inlägg 31 juli 2012

Utvecklingen har vänt för baskiskan

Av Nätverket Språkförsvaret - 31 juli 2012 15:31

(Texten är hämtad från ett nyhetsmeddelande från Eurolang – lätt redigerad)


Den baskiska regeringen presenterade sin Femte sociolingvistiska undersökning om baskiska i Euskal Herria (d.v.s i det traditionellt baskisktalande området på båda sidor om den spansk-franska gränsen) den 16/7 med relativt goda nyheter för språket. Tvåspråkigheten har ökat i Euskadi (starkt) och Nafarroa (lätt). Men i Iparralde (under fransk jurisdiktion) fortsätter språket att gå tillbaka, trots att “antalet och andelen tvåspråkiga har ökat bland unga människor”, sade Lurdes Auzmendi, minister för språkpolitik. Hon tillade att "bland invånare fr.o.m 16 års ålder, finns det 185600 fler tvåspråkiga 2011 än 1991 (27%)”. Enligt Auzemendi “har inte bara kunskaperna i euskara (baskiska) ökat, utan även dess användning, särskilt i formella sammanhang. Den ökade användningen av euskara är särskilt tydlig bland unga människor. Beviset för det är att antalet människor under 35 som idag använder euskara för att kommunicera är större än för tjugo år sedan i de tre territorierna, speciellt i Euskadi." Totalt talar 710000 människor euskara.


****


Baskiska har talats mycket länge i detta hörn av Biscayabukten, långt före spanskan, franskan och andra romanska språk i området ens var påtänkta.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 27 feb 15:33


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 16:00

Gunnar Wetterberg, också känd från ”På spåret”, skriver i Expressen:   ”Sedan dess har den masspridda skrivkulturen blivit viktigare och viktigare, till en början med böcker, broschyrer och flygblad, från 1800-talets slut också ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 11:29

Den förre tillförordnade skolchefen i Vallentuna, Jonas Hård, som var aktiv i det misslyckade försöket att få Internationella Engelska Skolan till Vallentuna, har fått en anställning som "principal" på  –  Internationella Engelska Skolan!   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 25 feb 11:54


  Ur dagens DN.   Edith Piaf var fransyska! Jag tror att hon bara hade haft en sak att säga om dessa anglofila men faktiskt även oförskämda svenskar: "Merde!"   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se