Direktlänk till inlägg 26 juli 2012

Victoriahyllning på engelska


Varje år på födelsedagen den 14 juli (för övrigt den franska nationaldagen) hyllas vår svenska kronprinsessa Victoria, som sig bör, på Öland. Gratulationsprogrammet visas i tv.


En insändarskribent i DN, Nils Eriksson i Halmstad, har reagerat mot att sångtexterna är på engelska. Nils skriver ”att det är förunderligt att svensk tv vid firande av Sveriges tronföljare med svenska artister på en svensk ö inte kan åstadkomma ett svenskt program på svenska språket utan måste bjuda på engelska texter.


Det är rent löjligt.

Om det är så att man vill vara internationell — och det vore inte alls fel — då borde man bjuda in artister som sjunger på ryska, mandarin, japanska, tyska, arabiska, spanska, serbiska, hindi med flera språk.


Låt inte engelskan utrota vårt svenska språk!


Nils Eriksson har så rätt. Jag instämmer av hela mitt hjärta! Själv har jag för flera år sedan slutat se födelseprogrammet från Borgholm, just på grund av den så kallade sångunderhållningen. Jag har också slutat se Allsång på Skansen och undviker en del av sångerna på nationaldagen: nationalsång och kungssång är förstås rätt liksom andra nationella sånger — men övriga ”sånger” … !


Björn I Ohlson
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Gunnar Lund

27 juli 2012 01:20

Jag rekommenderar fler att mejla till Tittarservice på Sveriges Television. ts@svt.se. Någon effekt borde det ge. Vad jag skrev ser ni brevarkivet.

 
Ingen bild

Ulf

28 juli 2012 16:27

SVENSKAN: UTDÖENDE

Varför går yngre svenskar och svenskor över till att i allt högre grad uttrycka sig helt och hållet på engelska? Vem har lärt dem, att svenska språket är fult, mindervärdigt och bör undvikas om man vill framstå som cool, streetsmart och okej?

Jag kastade t.ex några blickar på blogg.se:s bloggar. T.ex den här (se rubrikerna):

http://malinsundin.blogg.se/

Bland blogg.se:s tjugo mest besökta, svenska bloggar hittar vi t.ex MrMadhawk.se, Beauty in a jar, Your First And Biggest Swedish One Direction Site, Caty-swag!, Your number one Swedish, Kandylandy, Nevnarien Artwork Writing, One Direction Sweden, Always fabulous.

Kan någon förklara?

 
Ingen bild

Observatör

28 juli 2012 19:23

Förmodligen kan dessa bloggare bara ett språk förutom svenska - engelska. Men det kan inte engelska tillräckligt bra för att skriva en hel text på engelska. Därför blir det bara rubriken som skrivs på engelska.

Deras vurmande för engelskan är ett uttryck för deras bristande kunskaper i andra främmande språk och allmän obildning. De tror att engelskan har några magiska egenskaper i motsats till alla andra språk (som de inte känner till).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 23 feb 11:35


Var med ett av barnen på hamburgerrestaurang i igår eftermiddag:    Denna gång bestämde jag mig för att vi skulle prova på den norrländska kedjan "Frasses" som sedan några år finns representerad centralt i stan, vid Odenplan.   Till min glädj...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 22:46

Fråga: Vilken hälsningsfras använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?   Hej Hej + förnamn Hej + förnamn + efternamn Bästa/bäste + förnamn Bästa/bäste + förnamn + efternamn Käre/kära + förnamn Käre...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 22:25

Följande fråga ställdes: Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?   Omröstningsresultat:   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 15:42

Peter Letmark bevakar skolfrågor, speciellt engelskspråkiga friskolor, på ett förtjänstfullt sätt i Dagens Nyheter. Det heter i ingressen till hans senaste artikel:   ”Engelska skolan fortsätter att expandera. På torsdagen presenterade bola...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se