Direktlänk till inlägg 23 juni 2012

Google ansluter sig till kampen för att bevara hotade språk


Google skriver i ett nyhetsmeddelande:


I en ständigt mer globaliserad värld hotas en lång rad språks och språkliga varieteters överlevnad.  Nu har Google gett språkintresserade människor, som önskar stödja kampen för språklig mångfald, deras eget högkvarter på nätet: The Endangered Language Project.


The Endangered Language Project är en webbsida för alla dem som är intresserade i att bevara språk och dialekter. Här kan man dela och få tillgång till forskning, ge varandra goda råd och inleda samarbeten. Precis som man kan lägga till dialekter, som man menar är hotade, och gärna vill dokumentera.

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hillo Nordström

23 juni 2012 21:05

"... intresserade av ..." heter det väl på svenska ...?

 
Ingen bild

Gunnar Lund

25 juni 2012 00:05

Ja Hillo, även aktiva språkförsvarare förlorar sig in i anglifieringar ibland.

Jag har bläddrar runt på The Endangered Language Project. Det språk som gäller där är engelska, tycks det. På ett ställe kunde man gå in på en svensk sida. Med tiden kanske den utvecklas.

Kartorna visar att fyra språk i Sverige är allvarligt hotade, men jag kunde inte få fram information om vilka de är. Av prickarna på kartan skulle jag gissa att det rör sig om olika samiska språk. Ett språk med pricken i Gävle är också hotat, men inte lika allvarligt. Vilket språk det rör sig om kunde jag inte lista ut.

 
Ingen bild

Observatör

25 juni 2012 12:29

Texten är en översättning från danskan. Det heter "interesseret i" på danska och det var den konstruktionen som följde med in i svenskan. Det är lätt hänt i samband med snabböversättningar från danskan och norskan att danismer och norvegismer smyger sig in, eftersom språken är så närbesläktade. Konstruktionen "intresserad i" förekommer även på svenska, men är naturligtvis betydligt mindre vanlig än "intresserad av".

 
Ingen bild

Hillo

25 juni 2012 14:41

Tack Gunnar och Observatör för era svar. Har under tiden läst mig till att uttrrycket "intresserad i" på svenska används för att "ha ekonomiska intressen i något" (SAOL).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 13 nov 08:00

 (Denna insändare publicerades i NST/HD den 12 oktober)   Med anledning av krönika om dansk tv av Kristian Nilsson med rubriken "Ta chansen att förstå danska(rna) lite bättre", införd den 6 oktober.    Jag håller helt och hållet med Kristian ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 12 nov 15:00

(Pressmeddelande) Läkaren och forskaren Hans Rosling (1948–2017) kunde trollbinda publiken med fantastiska fakta. Och – det vet vi nu – han skrev lika bra som han föreläste. I en artikel i Språktidningen 8/2018, som utkommer i v...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 12 nov 12:00

 Ulrik By berättade igår i DN om den vokabulär som florerar i träningslokalerna och de så kallade gymmen:   ”Trots att svetten rinner och pulsen bultar kan jag inte låta bli att le åt eländet. Under de tre decennier jag gjort olika typer av...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 12 nov 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 11 nov 08:00

(Detta är ett svar på Annette Brodin Rampes debattartikel ”Utländska lärare är en del av lösningen på lärarbristen” på DN Åsikt från den 29 oktober.)   Internationella Engelska Skolans VD svarar på det hon vill och finner lämpligt. Dä...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13
14
15 16 17
18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se