Direktlänk till inlägg 22 maj 2012

Ska vi sjabbla bort vårt eget språk?

Vi är några av medlemmarna i en förening som anser att det måste till en ökad språklig medvetenhet bland allmänheten och en verklig vilja bland politikerna att stärka svenska språkets ställning. Anledningen är att engelskan enligt oss breder ut sig i onödan även om språket är bra i internationella sammanhang. Visserligen fick vi en språklag 2009 men den är i dagsläget en papperstiger. Att vi efter 18 år fortfarande inte kan kontakta vår egen regering via en svenskspråkig e-postadress säger det mesta om språkfrågans låga prioritet.


Det råder en anglofili som genomsyrar hela samhället. Några exempel: Ett ökande antal människor sätter sina barn i engelskspråkiga grund- och gymnasieskolor trots att ämnet redan är obligatoriskt. Situationen på högskolan ska vi inte tala om. Byggnader, bostadsområden, reklam och diverse företeelser benämns på engelska. Filmtitlar översätts inte till svenska och även filmer från icke-engelskspråkiga länder får engelska titlar i Sverige.


Det finns en stor övertro på engelskan och risken finns definitivt i dagsläget att vi schabblar bort vårt eget språk. Engelskan är inte gångbar överallt som många tycks tro. En verkligt globaliserad värld innebär mångspråkighet. Här utgör EU:s tolkningsorganisation ett gott exempel men svenska EU-företrädare är bland de sämsta på att utnyttja denna service.


Det är bara vi svenskspråkiga själva som kan stå upp för vårt språk. Om inte vi bryr oss om det hur ska vi då kunna förvänta oss att andra gör det? Något att tänka på för dem som klagar på invandrares svenskkunskaper och själva använder onödig engelska.


Mikael Albacke, Bromma
Per-Owe Albinsson, Enskede
Lars Fredriksson, Åkersberga
Tord Gyllenhammar, Göteborg
Ulf Parde, Umeå
Olof Pettersson, Skarpnäck
Fredrik Vrang, Malmö
Janviktor Wahlgren, Björkö


Samtliga medlemmar i Språkförsvaret


(Publicerad som insändare i Sydsvenska Dagbladet 16/5 2012 och under annan rubrik i Svenska Dagbladet 23/5 2012)

 
 
Ingen bild

Ulf

22 maj 2012 22:06


INVANDRARE LÄR SIG SVENSKA: JUNIOR PILOTS

Kvinnliga invandrarelever från Bergaskolan i Eslöv ska nu för andra året i rad lära sig bättre svenska via flyglektioner inom Eslövs flygklubb. Utbildningen hålls inom ramen för ett projekt, kallat JUNIOR PILOTS.

”WOW! tycker Faisa Mohamed om kursen så här långt.” (Skånskan 2012-05-10.)

Hm, det kanske inte är så konstigt att svenskundervisningen för utländska ungdomar inte ger så lyckade resultat, när eleverna får lära sig att ”unga piloter” på svenska heter ”junior pilots” och att t.ex ”häftigt!” heter ”wow”...

SFS-KURSER NÖDVÄNDIGA?

Hur utbildas dagens svensklärare (numera felaktigt kallade ”svenskalärare”)? Hur bedrivs modersmålsundervisningen i svenska skolor? Vid sidan av det vanliga skolväsendet finns sedan länge särskilda SFI-kurser, Svenska för invandrare. Behövs också en särskild SFS-utbildning: Svenska för svenskar. Frågan är befogad:

• SANNA RAYMAN (ledarskribent Sv.D.)
”Företaget finns inte, det är en fejk, sannolikt avsedd att fungera lite som dirty campaign mot rut-avdraget.” (Blogg 2012-01-30.)

• MARTIN A. (kommentator Newsmill)
”Och för den som inte fattat det så har vi passerat point of no return.” (2012-04-17.)

• CECILIA WASSAETHER (”Jag är grundare [av] och VD för Greatness PR.”)

”Idag lanserar vi ett nytt företag, ett nytt kontor och en ny verksamhet. GREATNESS PUBLIC RELATIONS Gotland. - - - Greatness PR Gotland är en fullservicebyrå inom Public Relations.” (Företagsblogg 2012-04-17.)

”Trots att det var påsklovvecka [= påsklovsvecka] förra veckan så var det en riktigt busy week. Inte lika många mail och inte lika många telefonsamtal. - - - Apropå Studio Samtid, ha du inte anmält dig ännu så gör det. Oj, vilken lineup vi har.” (Företagsblogg 2012-04-16.)

• MARIANNE LINDBERG DE GEER (konstnär och kulturskribent)
”Kulturministern meddelar helt enkelt hur hon ser på konstnärens villkor och tricket att få det att gå runt. Bad conditions? Go eat yourself!” (Expressen 2012-04-17.)

• GUNNAR CLAESSON (kommentator Newsmill)
”Lägg på detta lite avsiktliga misstolkningar av statistik, en gnutta cherrypicking”. (2011-10-03.)

• LADIDA (barnprodukter, Eksjö, Småland)
”Vår affärsidé att till ett tillgängligt pris ta fram olika typer av sitt- och lekprodukter så som babysitters, barnstolar och babygym - - -. Nu kan du tjäna pengar på sajt genom vårt affiliateprogram hos Double.net. Alla som driver egen webbplats kan enkelt ansluta sig som publisher.”

Liggstolar för spädbarn: Babysitter Fruit Paradise Bouncer, Babysitter Monkey Fishing Bouncer, Babyrocker Musical Portable Swing – en babyrocker för både lek och vila.

• CARINA-FINA (bloggerska)
”Låter som en väldigt kinky porrfilm, men det som förbryllar är kulturministerns usla situation-awareness. - - - Kulturministerns bad-tårtdag-på-jobbet får hon klara ut själv” (2012-04-18.)

• KRISTINA LUNDELL (krönikör Sv.D.)
”För den som älskar Brottet är det givetvis en extra twist att få ha Sarah Lunds variant av superhjältemanteln hängande i garderoben.” (2012-04-19.)

 
Översättare franska

Översättare franska

24 maj 2012 11:21

Bör vi då skapa något som motsvarar den franska "språkpolisen" som säkrar att alla (oftast) amerikanska ord som sköljer in över gränsen översätts till eller rättare sagt ersätts med ett franskt ord.

http://www.the-business-translator.se

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

24 maj 2012 11:51

Det finns ett antal institutioner, grupper och privatpersoner, som arbetar med att hitta ersättningsord till engelska låneord. Problemet är att hinna med. Språkförsvaret håller på att bygga upp sektionen "Säg hellre" på webbplatsen. Om vår principiella hållning i fråga om låneord - se fråga 26 i "Vanliga frågor".

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 okt 16:00

Så motiverar Susanne Blomberg, marknads- och försäljningschef på SSM namnvalen Täby Market och Platform West. Hon intervjuas i Mitt i Stockholm:   ”Och så var det det här med namnet – Platform West. För att reda ut uppkomsten till nam...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 22 okt 16:51

Det verkar tyvärr finnas en ambition att förvandla Sverige till ”Lilla USA”, både från affärslivets och utbildningsväsendets sida. Politiker från alla partier förefaller dessvärre ha hoppat på detta tåg, åtminstone är inte försvaret av sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 okt 18:27

Dagens Nyheter har lagt ut orddelen i höstens högskoleprov. 27 procent av de som hittills gjort orddelen på DN:s webbsida har haft 20 rätt av 20 möjliga. Det verkar alltså vara en relativt lätt orddel.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 okt 16:00


(Texten är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats )   Vad skiljer ekenssnacket från överklasstugget och hur har stockholmskan utvecklats med tiden? Det är temat för en öppen föreläsning i Uppsala tisdagen den 23 oktober.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 okt 15:55


  Trevligt och sympatiskt initiativ! Namn såsom "Rullis" och "Tuff-Tuff" med flera florerar. De stackars anglofilerna sörjer nu kanske att namnen inte är översatta. Hur ska turisterna klara av denna pärs?   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är...

Presentation

Omröstning

Antag att du besöker en dam- eller herrklädesbutik i ett köpcentrum någonstans i Sverige och det visar sig att personalen enbart är engelsktalande (fallet utgår från verkliga exempel). Den kan inte, eller vägrar att, kommunicera på svenska. Vad gör du?
 Jag vänder på klacken och går
 Jag tar reda på varför den inte kan, eller vill, kommunicera på svenska
 Jag kritiserar denna brist på service och går
 Jag protesterar skarpt och går
 Jag bryr mig inte, talar engelska och fokuserar på mitt köp
 Jag anser att butiken bestämmer över sitt eget försäljningsspråk
 Jag anser att det är ett lovvärt initiativ
 Jag ser det som ett uttryck för att butiken verkligen är internationell
 Jag fullföljer ett köp bara om jag verkligen behöver varan
 Jag fortsätter att tala svenska och köper/eventuellt/ det jag behöver.

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5
6
7 8
9
10 11
12
13
14 15 16
17
18 19
20
21 22 23 24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se