Alla inlägg under april 2012

Den firade svenske regissören Lasse Hallström intervjuades i TV:s Rapport om sina båda nya filmer. En av dessa är en Hollywood-produkt och den andra, som kommer i höst, spelas just nu in i Sverige.


På frågan om hur han ser på att filma i hemlandet menade Hallström att det känns mycket bra, bl a därför att hans anvisningar når fram till skådespelarna på ett annat sätt än i USA. Han uttryckte det ungefär så här:

"Gesterna överensstämmer med orden. Det är inte samma sak med amerikanskan. Jag når inte fram, tror jag, som jag gör på det här underbart bekanta språket". Den sista meningen återger jag ordagrant; den stannade i huvudet för den fantastiskt positiva laddningen den innehöll.

Kan det sägas bättre?!

Hillo Nordström

 (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 april 2012 12:01

Bror Kajsajuntti recenserar "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" i FIB-Kulturfront den 22/3. Han skriver bl.a.:


"Alla språk har ett egenvärde. Så enkelt och så självklart. Jag läser långsamt för att ta till mig den kritik som Språkförsvaret fört fram i kampen om skolreformer, språklag, underkastelsen till EU och anpassningen till engelskan. Själv har jag egna exempel, som när Ishotellet i Jukkasjärvi döptes till Ice Hotel m.m Jag läser och blir upprörd, får insikt i vad som pågår och kämpar i motvind när jag försöker få folk att använda svenska ord och begrepp. På så sätt blir boken en handbok för den som vill ta strid."


Samtliga recensioner och omnämnanden av antologin ligger i denna sektion.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards