Direktlänk till inlägg 1 april 2012

Visdomsord från uppburen regissör

Den firade svenske regissören Lasse Hallström intervjuades i TV:s Rapport om sina båda nya filmer. En av dessa är en Hollywood-produkt och den andra, som kommer i höst, spelas just nu in i Sverige.


På frågan om hur han ser på att filma i hemlandet menade Hallström att det känns mycket bra, bl a därför att hans anvisningar når fram till skådespelarna på ett annat sätt än i USA. Han uttryckte det ungefär så här:

"Gesterna överensstämmer med orden. Det är inte samma sak med amerikanskan. Jag når inte fram, tror jag, som jag gör på det här underbart bekanta språket". Den sista meningen återger jag ordagrant; den stannade i huvudet för den fantastiskt positiva laddningen den innehöll.

Kan det sägas bättre?!

Hillo Nordström

 (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Bengt

13 april 2012 12:52

Ingmar Bergman berättar något liknande (i Laterna Magica) från Bayern, där han var regissör några år. Det påminner mig också om en intervju med Colin Nutley (Änglagård mfl svenska filmer) på TV nyligen. Frågorna varpå svenska, men han föredrog att svara på sitt modersmål.
Samma sak med en italiensk maffiabekämpare, som var med i "Skavlan". Han tog frågor på engelska men föredrog att svara på italienska. Och vad vackert det lät jämfört med den ansträngda och torftiga engelska man annars ofta tvingas lyssna på.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 1 juni 12:05

”Lysande lagom är en underhållande och allmänbildande podcast för alla språkintresserade, eller för den som är nyfiken på hur det är att lära sig svenska och komma till Sverige som vuxen. Du möter Emil Molander, lärare i svenska som andraspråk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 31 maj 15:38

Aftenposten den 12 maj skriver:   ”– I dag skriver vi språkhistorie, innledet kulturministeren tirsdag. For første gang skal Norge ha én enkelt lov som styrer det offentliges språkpolitikk. Det betyr blant annet en strengere linje f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 31 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Anni-Frid (”Frida”) Lyngstad (Abba) - Även en blomma   Söndagens svenskspråkiga dikt   Blomman   När sig våren åter föder,  Klar och ljuf,  Dagen ler och solen glöder, --  Vaknar du,  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 30 maj 12:40

I senaste numret av Språknytt presenterar Ingjerd T. Skaug Robin en uppdaterad analys av den franska språklagen:   ”Den franske språkloven er et viktig instrument for at fransk kultur og språk skal kunne hevde seg i konkurranse med engelsk,...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 30 maj 11:25

(Texten är hämtad härifrån)   Glæd jer til Sprogkræsen 7, som udkommer den 1. juni. Her kan I bl.a. læse om coronadansk, brugen af engelsk på butiksfacaderne i Holbæk, H.C. Ørsteds sammentænkning af natur- og sprogvidenskab og faste udtryk som...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se