Direktlänk till inlägg 17 mars 2012

”Skandinaviens huvudstad ” i blåsväder

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 mars 2012 18:12

Språkförsvaret har länge haft ett ont öga till Stockholms stads kärlek till engelska uttryck och särskilt till ”Stadens varumärke”, det inte helt blygsamma ”Capital of Scandinavia!”. Kärleken till engelskan har fått smittoeffekter i andra kommuner, exempelvis Sigtuna. med ”… where Sweden begins”


Nyligen kunde  vi ta del av en längre artikel i norska Aftenposten, som inleddes med fraser som


"Vi klippet bort reklamen til de kakse-svenskene"

Stockholms slagord skaper omdømmekrangel

Høy temperatur da de skandinaviske storbyene møttes i Cannes. …”

 

Noteras kan att staden skickade en stor delegation politiker om tvåhundra personer. ”Den svenske reisetroppen skal ifølge avisen Dagens Industri ha kostet 25 000 kroner pr. hode – til sammen fem millioner – bare i kost og losji. I tillegg svidde søta bror av syv millioner i rene messeutgifter.”


I en krönika, ”Konsten att sälja en byhåla”, i Helsingborgs Dagblad från 2008 berättade Bengt Göransson, tidigare bland annat kulturminister, att Stockholms slogan behandlats av Marknadsetiska Rådet, som dock friade Stockholm med en lysande motivering, vars innebörd var att påståendet var så dumt att ingen kunde ta det på allvar!


Även svenska tidningar har hakat på i flera dagar och citerat såväl de norska reaktionerna som de svenska – se  Svenska Dagbladet den 17 mars.


Kanske kan man hoppas att frågan börjar röra sig i såväl Stockholm som andra kommuner. Det verkar som om inte ens stockholmarna själva uppskattar stadens slagord/varumärke.


Björn I Ohlson


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 17 okt 08:00


  Mikael Gaunitz skriver på ”Språkförsvarets vänner”:   ”Nix, jag blir ALDRIG en del av er Oatly. Jag vänder på Oatlys produkter varje gång jag är i matbutiken. – Då lägger man bättre märke till den fåniga och helt onö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 16 okt 19:16

Lotta Olsson berättar idag i Dagens Nyheter om ett besök:   ”Vi bestämde oss för att besöka Svenska blomkrukeverken, som DN:s mästerkåsör Red Top skrev om på 70-talet. Företaget visade sig numera heta Virtual Flowerpots.   Det är viktig...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 15 okt 14:12


  Tummen upp för Gröna lund som här begagnar Svea rikes tungomål vad gäller namngivningen av den nya attraktionen.   Annars har många tivolin fått sin beskärda del av "engelska sjukan".   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätve...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 14 okt 21:52


  finns både på svenska och finska!   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 13 okt 13:13

Det är inte bara i Älvdalen som Ulum Dalska och älvdalingarna kämpar för att rädda det unika och hotade språket älvdalska. Nyligen besökte en delegation från Älvdalen och Köpenhamn Stockholm där man argumenterade för att språket ska bli erkänt som et...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se