Direktlänk till inlägg 17 mars 2012

”Skandinaviens huvudstad ” i blåsväder

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 mars 2012 18:12

Språkförsvaret har länge haft ett ont öga till Stockholms stads kärlek till engelska uttryck och särskilt till ”Stadens varumärke”, det inte helt blygsamma ”Capital of Scandinavia!”. Kärleken till engelskan har fått smittoeffekter i andra kommuner, exempelvis Sigtuna. med ”… where Sweden begins”


Nyligen kunde  vi ta del av en längre artikel i norska Aftenposten, som inleddes med fraser som


"Vi klippet bort reklamen til de kakse-svenskene"

Stockholms slagord skaper omdømmekrangel

Høy temperatur da de skandinaviske storbyene møttes i Cannes. …”

 

Noteras kan att staden skickade en stor delegation politiker om tvåhundra personer. ”Den svenske reisetroppen skal ifølge avisen Dagens Industri ha kostet 25 000 kroner pr. hode – til sammen fem millioner – bare i kost og losji. I tillegg svidde søta bror av syv millioner i rene messeutgifter.”


I en krönika, ”Konsten att sälja en byhåla”, i Helsingborgs Dagblad från 2008 berättade Bengt Göransson, tidigare bland annat kulturminister, att Stockholms slogan behandlats av Marknadsetiska Rådet, som dock friade Stockholm med en lysande motivering, vars innebörd var att påståendet var så dumt att ingen kunde ta det på allvar!


Även svenska tidningar har hakat på i flera dagar och citerat såväl de norska reaktionerna som de svenska – se  Svenska Dagbladet den 17 mars.


Kanske kan man hoppas att frågan börjar röra sig i såväl Stockholm som andra kommuner. Det verkar som om inte ens stockholmarna själva uppskattar stadens slagord/varumärke.


Björn I Ohlson


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 maj 12:00


...människor i olika typer av sammanslutningar har vett att använda sig av svenska här i landet!       Jämför med fjanterier som "Missing People Sweden", "Cold Case Sverige" och "X-Cons", för att nämna några exempel. Den hemmasnickrade och o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 maj 08:00

(Brevväxling med Utbildningsradion om programmet ”Balkans metropoler”)   Från: Kundtjänst <Kundtjanst@ur.se> Skickat: den 26 maj 2020 15:05 Till: Ola Nilsson Ämne: Sv: Fråga om Balkans metropoler   Hej Ola, Jag har full f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 20:13

Efter många turer och namn genom åren så återuppstod koncernnamnet Gränges år 2013! Synnerligen trevligt med ett svenskspråkigt namn (och som till och med innehåller en "inhemsk bokstav") i dessa anglifierade tider.   Per-Owe Albinsson    (De...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 11:27

(Inslaget sändes i TV4 fredag den 22/5 kl. 18.06 – längd på klippet 7:16)   "Flockimmunitet, coronaavstånd och coronahälsning. Covid-19 har lett till en utveckling av språket, där nya begrepp på kort tid blivit allmänt vedertagna. Anders Sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 maj 12:00

Internationella Engelska Skolan kommer att öppna en ny skola i Staffanstorp. Varför tillåter Sverige, som enda land i världen, denna galenskap?   Politiker måste uppvaktas och väckas ur sin törnrosasömn!   Uppmärksam    (Denna nätdagbok ä...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se