Direktlänk till inlägg 15 mars 2012

Många skäms över Stockholms fåniga slogan


Svenska Dagbladet skriver idag :


Att Stockholm kallar sig ’The Capital of Scandinavia’ retade upp delegater från övriga skandinaviska huvudstäder vid en mässa i Cannes i veckan. Särskilt de norska delegaterna var upprörda: ’Detta är typiskt svenskt storhetsvansinne’, kommenterade Erling Fossen i den norska montern. Övervägande del av SvD:s läsare stämmer in i kritiken och kallar tilltaget ’pinsamt’, några försvarar staden, medan övriga tycker att uppståndelsen i sig är löjlig.”


Språkförsvaret anmälde som bekant denna slogan till JO för två år sedan – se JO-anmälan av Stockholms stad 19/7 2009.


Man kan gå in och rösta i anslutning till artikeln i Svenska Dagbladet.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hillo Nordström

16 mars 2012 10:14

Som auktoriserad Stockholmsguide var jag en av de första att 2005 stifta bekantskap med denna slogan. Vi guider fick exakt samma motivering som kommunikationschefen Monica Ewert framför, fast den gången av dåvarande chefen för Stockholm Visitors Board (en annan patetisk engelsk benämning)...

Jag har själv aldrig på allvar marknadsfört vår vackra stad med denna benämning, men ibland med en blinkning "They want us to call Stockholm the capital of Scandinavia, haha" el dyl.

Sen är det ju en pikant ingrediens att norrmännen tog 7 år på sig att ilskna till. Det skulle nog en och annan skämtare kunna göra en Norgehistoria av. Oslos turistchef tycker att "Beauty on Water" skulle passa bättre för att Stockholm "... är en vacker stad som ligger vid vattnet." Det som utmärker Stockholm jämfört med Oslo och Köpenhamn är att vår huvudstad inte bara ligger vid utan PÅ vattnet (närmare bestämt på 14 öar), en icke oväsentlig skillnad, som bidrar till den alldeles speciella skönhet Stockholm uppvisar. En stad som till en tredjedel består av vatten, en tredjedel grönområden och bara en tredjedel bebyggelse är ju någonting mycket ovanligt på våra breddgrader. Att det sedan inte motiverar en slogan som Capital of Scandinavia är en annan historia.

Och varför bråkar inte danskarna? Anser de sig kanske mer kontinentala än skandinaviska?

 
Ingen bild

Susanne L-A

16 mars 2012 11:19

Vad svarade JO på anmälan? Antar att man inte gav anmälaren rätt, eftersom denna larviga slogan fortfarande används.

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

17 mars 2012 11:55

Både norrmän och danskar var kritiska mot denna slogan från första början - se Jan Ohlins artikel i Arbetaren 2007 http://arbetaren.se/artiklar/hej-stormakt-igen/. JO avslog Språkförsvarets anmälan mot bl.a "Stockholm - the Capital of Scandinavia" - se http://www.jo.se/Page.aspx?MenuId=106&MainMenuId=106&Language=sv&ObjectClass=DynamX_SFS_Decision&Id=4600

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 12:00

Skolinspektionen har beslutat att överlämna Språkförsvarets anmälan den 30 juni mot Nordic International School till skolans huvudman för utredning och eventuella åtgärder   Språkförsvarets anmälan finns här!   (Denna nätdagbok är knuten till...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Povel Ramel - Ta av dig skorna   Söndagens svenskspråkiga dikt   Skor längtar ut   Nyss åskade det. Nu har det upphört. Hund håller jag inte. Men träskor: De står vid dörren  och skäller.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 juli 16:47


  Vad hände här? frågar Gunnar Larsson på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se