Direktlänk till inlägg 15 mars 2012

Många skäms över Stockholms fåniga slogan


Svenska Dagbladet skriver idag :


Att Stockholm kallar sig ’The Capital of Scandinavia’ retade upp delegater från övriga skandinaviska huvudstäder vid en mässa i Cannes i veckan. Särskilt de norska delegaterna var upprörda: ’Detta är typiskt svenskt storhetsvansinne’, kommenterade Erling Fossen i den norska montern. Övervägande del av SvD:s läsare stämmer in i kritiken och kallar tilltaget ’pinsamt’, några försvarar staden, medan övriga tycker att uppståndelsen i sig är löjlig.”


Språkförsvaret anmälde som bekant denna slogan till JO för två år sedan – se JO-anmälan av Stockholms stad 19/7 2009.


Man kan gå in och rösta i anslutning till artikeln i Svenska Dagbladet.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hillo Nordström

16 mars 2012 10:14

Som auktoriserad Stockholmsguide var jag en av de första att 2005 stifta bekantskap med denna slogan. Vi guider fick exakt samma motivering som kommunikationschefen Monica Ewert framför, fast den gången av dåvarande chefen för Stockholm Visitors Board (en annan patetisk engelsk benämning)...

Jag har själv aldrig på allvar marknadsfört vår vackra stad med denna benämning, men ibland med en blinkning "They want us to call Stockholm the capital of Scandinavia, haha" el dyl.

Sen är det ju en pikant ingrediens att norrmännen tog 7 år på sig att ilskna till. Det skulle nog en och annan skämtare kunna göra en Norgehistoria av. Oslos turistchef tycker att "Beauty on Water" skulle passa bättre för att Stockholm "... är en vacker stad som ligger vid vattnet." Det som utmärker Stockholm jämfört med Oslo och Köpenhamn är att vår huvudstad inte bara ligger vid utan PÅ vattnet (närmare bestämt på 14 öar), en icke oväsentlig skillnad, som bidrar till den alldeles speciella skönhet Stockholm uppvisar. En stad som till en tredjedel består av vatten, en tredjedel grönområden och bara en tredjedel bebyggelse är ju någonting mycket ovanligt på våra breddgrader. Att det sedan inte motiverar en slogan som Capital of Scandinavia är en annan historia.

Och varför bråkar inte danskarna? Anser de sig kanske mer kontinentala än skandinaviska?

 
Ingen bild

Susanne L-A

16 mars 2012 11:19

Vad svarade JO på anmälan? Antar att man inte gav anmälaren rätt, eftersom denna larviga slogan fortfarande används.

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

17 mars 2012 11:55

Både norrmän och danskar var kritiska mot denna slogan från första början - se Jan Ohlins artikel i Arbetaren 2007 http://arbetaren.se/artiklar/hej-stormakt-igen/. JO avslog Språkförsvarets anmälan mot bl.a "Stockholm - the Capital of Scandinavia" - se http://www.jo.se/Page.aspx?MenuId=106&MainMenuId=106&Language=sv&ObjectClass=DynamX_SFS_Decision&Id=4600

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 maj 19:17

Anonyma språkfilosofer har nyligen firat att gruppen har funnits i ett år på Facebook. Här är det senaste inlägget av Mats Mobärg:   ”Att sätta upp ’mål’ och vara ’målrelaterad’ är populärt nu för tiden, men det är i...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 24 maj 17:53

  Tyskakurs med Stefan Löfven!   Har han månne bytt sitt "första EU-språk" nu när Theresa May med landsmän/landsmanninor är på väg ut ur EU. ;-)   Också språkförsvarare   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 23 maj 20:09

Se ”Elgiganten förbjöd anställda att tala hemspråk”. Man talar det språk som de flesta förstår och det är (fortfarande) svenska i Sverige.   Vad får man för sammanhållning på arbetsplatsen om alla sitter och pratar på sitt eget språk?...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 22 maj 11:28

Klimatet i Norden kan vara lite bistert och naturen är på sina ställen ganska karg. En del svenskar tycks överföra detta till språken som talas här och tror att dessa är ordfattiga och osköna. Det är naturligtvis helt fel. Hur kan då språken i Norden...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 21 maj 15:00

Igår intervjuades Björn Ranelid i Dagens Nyheter med anledning av att han idag fyller 70 år. Under åren har Björn Ranelid fått många priser: Augustpriset, Aftonbladets kulturpris, Region Skånes stora kulturpris, Malmö fotbollförenings kulturpris, Has...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se