Direktlänk till inlägg 15 mars 2012

Många skäms över Stockholms fåniga slogan


Svenska Dagbladet skriver idag :


Att Stockholm kallar sig ’The Capital of Scandinavia’ retade upp delegater från övriga skandinaviska huvudstäder vid en mässa i Cannes i veckan. Särskilt de norska delegaterna var upprörda: ’Detta är typiskt svenskt storhetsvansinne’, kommenterade Erling Fossen i den norska montern. Övervägande del av SvD:s läsare stämmer in i kritiken och kallar tilltaget ’pinsamt’, några försvarar staden, medan övriga tycker att uppståndelsen i sig är löjlig.”


Språkförsvaret anmälde som bekant denna slogan till JO för två år sedan – se JO-anmälan av Stockholms stad 19/7 2009.


Man kan gå in och rösta i anslutning till artikeln i Svenska Dagbladet.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hillo Nordström

16 mars 2012 10:14

Som auktoriserad Stockholmsguide var jag en av de första att 2005 stifta bekantskap med denna slogan. Vi guider fick exakt samma motivering som kommunikationschefen Monica Ewert framför, fast den gången av dåvarande chefen för Stockholm Visitors Board (en annan patetisk engelsk benämning)...

Jag har själv aldrig på allvar marknadsfört vår vackra stad med denna benämning, men ibland med en blinkning "They want us to call Stockholm the capital of Scandinavia, haha" el dyl.

Sen är det ju en pikant ingrediens att norrmännen tog 7 år på sig att ilskna till. Det skulle nog en och annan skämtare kunna göra en Norgehistoria av. Oslos turistchef tycker att "Beauty on Water" skulle passa bättre för att Stockholm "... är en vacker stad som ligger vid vattnet." Det som utmärker Stockholm jämfört med Oslo och Köpenhamn är att vår huvudstad inte bara ligger vid utan PÅ vattnet (närmare bestämt på 14 öar), en icke oväsentlig skillnad, som bidrar till den alldeles speciella skönhet Stockholm uppvisar. En stad som till en tredjedel består av vatten, en tredjedel grönområden och bara en tredjedel bebyggelse är ju någonting mycket ovanligt på våra breddgrader. Att det sedan inte motiverar en slogan som Capital of Scandinavia är en annan historia.

Och varför bråkar inte danskarna? Anser de sig kanske mer kontinentala än skandinaviska?

 
Ingen bild

Susanne L-A

16 mars 2012 11:19

Vad svarade JO på anmälan? Antar att man inte gav anmälaren rätt, eftersom denna larviga slogan fortfarande används.

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

17 mars 2012 11:55

Både norrmän och danskar var kritiska mot denna slogan från första början - se Jan Ohlins artikel i Arbetaren 2007 http://arbetaren.se/artiklar/hej-stormakt-igen/. JO avslog Språkförsvarets anmälan mot bl.a "Stockholm - the Capital of Scandinavia" - se http://www.jo.se/Page.aspx?MenuId=106&MainMenuId=106&Language=sv&ObjectClass=DynamX_SFS_Decision&Id=4600

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 20 mars 20:46


    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 mars 08:00

I en artikel nyligen i Svenska Dagbladet intervjuar Anders Q Björkman Bengt Jangfeldt, litteraturforskare och översättare, som har ett speciellt förhållande till ryskan:   ”Det är Bengt Jangfeldts stora språkintresse, och framför allt då fö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 mars 16:09

Anders Q Björkman har skrivit en mycket läsvärd artikel i dagens Svenska Dagbladet. Det är naturligtvis inte så att alla kapitulerar inför engelskans expansion. Han skriver:   ”Denna idiomatiska batalj verkar dock svår att vinna och i mindr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 mars 08:00

(Texten är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Fredag 26 april är det dags för Språkrådets årliga konferens Språkrådsdagen. Temat för i år är "språkliga rättigheter". Anmäl dig nu!    Språkrådsdagen är till för dig i...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 mars 08:00

Språkförsvarets webbplats länkade den 11/3 2019 till en essä av George Orwell, mest känd kanske för framtidsromanen ”1984”, från 1946. Essän innehåller många godbitar, eftersom den riktar sig mot bludderspråk, ett språk som syftar till at...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se