Alla inlägg under oktober 2011

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 oktober 2011 18:57


Norge bör använda ordförandeskapet i  Nordisk ministerrådet under 2012 till att stärka det nordiska språksamarbetet. Det är en av slutsatserna i Språkrådets rapport Språkstatus 2011.


Språkstatus 2011 är den andra språkpolitiska statusrapporten från Språkrådet. Rapporten är en del av uppföljningen av stortingsbetänkandet Mål og meining. Ein heilskapleg norsk språkpolitikk, som Stortinget behandlade 2009. Kulturdepartementet skall vart fjärde år lägga fram en rapport om språk inför Stortinget, som skall bygga på Språkrådets  årlige rapporter.  



Språkstatus 2011 visar bland annat detta:


  • Vitenskapelig publisering på norsk øker i absolutte tall, men taper relativt sett terreng sammenliknet med publisering på engelsk.
  • Nynorskbruken går tilbake i fem av sju NRK-kanaler.
  • Wikipedia på norsk får stadig flere artikler på både bokmål og nynorsk, men nynorsken står relativt sett svakere nå enn før.
  • Halvparten av kommunene med nynorsk som målvedtak får sjelden eller aldri skriv fra staten på nynorsk.

Läs vidare här eller ladda ner hela rapporten!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 oktober 2011 11:21

I ett språkbrev från Språkonsulterna idag uppmanas till firande áv klarspråksdagen:


"I dag är det inte vilken dag som helst för oss som arbetar med begriplighet och klarspråk: det är internationella klarspråksdagen!

Om du undrar varför du inte har hört talas om den förut, kan jag lugna dig med att det är premiär i år. Jag kan också berätta att det är ett amerikanskt initiativ – i dag är det nämligen på pricken ett år sedan president Obama skrev under den amerikanska klarspråkslagen The Plain Language Act. Kanske hittade han inspiration i vår svenska språklag, som ju kom 2009. Det var hur som helst en stor händelse för amerikanska klarspråksarbetare."


Läs vidare i språkbrevet!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 oktober 2011 16:07

Följande brev skickade Petter Björk nyligen till Swedavia, Arlanda.


Hej!


Jag har sett på Arlandas reklam i teve, kanal 4, på senare tid. ”Flyg till och från Stockholm Arlanda Airport” säger den kvinnliga rösten, och så står det också i rutan. Då jag kom till era webbsidor står det ”airport” också där.


Låt mig, som är svensk, och som besöker Arlanda då och då, fråga: hur tänkte ni då ni uppenbarligen gick över till att kalla flygplatsen för ”airport”? Här i Finland där jag bor talar man obehindrat om ”Turun lentoasema – Åbo Flygplats – Turku Airport”, ”Helsinki-Vantaa lentoasema – Helsingfors-Vanda flygplats – Helsinki-Vantaa Airport”, och detta både i tal och i skrift, och ofta förekommer alla tre språk samtidigt exempelvis på en skylt (i flygbussarna står det exempelvis ”Lentoasema/ Flygplats/Airport” alternerande, byter med någon sekunds mellanrum).


Det låter styltat, fånigt, ”wannabee”, slentrianmässigt och på alla sätt onaturligt att i Sverige, på svenska, med och för svenskar, tala om ”airport” bara, rätt och slätt. Varför?


”Det är för våra internationella kunder” brukar svaret vara, ”i dessa tider går så mycket på engelska”. Ja, sant (eller, nåja...). Men språken finns ju där båda två. Man kan tala om flygplats på svenska och airport på engelska, det ena ordet behöver inte slå ut det andra på det andra språket. Och reklam på svenska i svensk teve är väl ändå inte avsedd för alla dessa massor av internationella kunder?


”Stockholm Arlanda Airport”, på svenska, låter ungefär som ”Stockholm, landets capital”. Bara ytterst märkvärdigt.


Med vänlig hälsning

Petter Björk


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 oktober 2011 15:53

(Texten är hämtad från Gård & Torps webbplats)


Var rädd om svenska språket!


För oss som älskar gamla hus och hantverk ligger det nära till hands att också värna om det svenska språket. Nu finns en nyutkommen bok som handlar om svenskans ställning.


Vårt språk är vår största naturtillgång. Språket gör oss till vilka vi är och vilka vi blir. Men det är en naturtillgång som vi inte kan ta för given.  
 
Tyvärr ser vi starka tendenser till att det svenska språket håller på att ersättas. Det handlar inte bara om språkhistorisk utveckling - som att det alltid kommer nya uttryck och att språket måste få utvecklas - utan om att hela domäner inom utbildning och forskning håller på att gå förlorade.


Men det är ingen ödesbestämd utveckling. I många fall handlar det om slentrian, aningslöshet och vanans makt som gör oss passiva. Den våg som sköljer över oss går att bromsa, förhindra eller styra.


Språkförsvaret har nyligen givit ut antologin ”Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva”.  Här kan du läsa artiklar som handlar om hur vi kan försvara vårt språk och stärka svenskans ställning.  När allt kommer omkring är vi enskilda människor som bestämmer språkutvecklingen.


Boken är inbunden och på 153 sidor. Antologin kommer att finnas hos nätbokhandlare och välsorterade bokhandlare.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 10 oktober 2011 14:05

Frågan löd: Hur ska valutan euron uttalas? Resultatet blev följande:


Den bör uttalas som "evrå", analogt med nevrolog, eftersom betoningen ligger på första stavelsen - 51,9 %

Den bör uttalas som "eurå" med hörbart svenskt-norskt "u", analogt med

Europa - 25,2 %

Den bör uttalas som "jorå", d.v.s med engelskt uttal - 13,7 %

Den bör uttalas som "eorå" som finlandssvenskarna gör - 5,3 %

Den bör uttalas som "åjrå" på tyskt vis - 3,1 %

Den bör uttalas som "erå", d.v.s det andra fonemet hörs inte - 0,8 %

Jag har ingen bestämd uppfattning - 0 %


Totalt röstade 131 personer. Omröstningen startade den 12/9 2011 och avslutades den 10/10 2011.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 oktober 2011 18:18


Bemanningsföretagens tävling "Vi kallar oss" är nu avslutad. 200 förslag inkom och över tusen personer röstade. Vann gjorde Konsult, följt av Kaosonaut och på tredje plats kom Bemannolog. Läs mera här.


Personligen tycker jag det hela slutade i ett stort Jaså. Ett antiklimax. Mycket väsen för ingenting. Om man hade väntat sig något spännande, finurligt, nyskapat ord fick man tji. Dessutom kan jag meddela att min chef på Proffice, där jag jobbade redan på 1980-talet när branschen var ny och det bara var kontorspersonal som hyrdes in, sa till oss: "Ni är konsulter. Kontorskonsulter." Det lät något det. Men inte för att vi fick konsultarvoden precis... och inte lär väl dagens "bemanningskonsulter" få något sådant heller.


Tittar man längre ner på listan med förslag, som finns i länken ovan, finns det förstås mer fantasifulla namn. Kaosonaut kom ju tvåa, men är krångligt och svåruttalat. Och bemannolog tycker jag för tankarna till något akademiskt yrke. Rent spontant tyckte jag att "Bemannare" på plats 8 lät bra, men tänker man efter är det nog inte så lyckat rent semantiskt, eftersom en bemannare väl snarare skulle vara en som ser till att en arbetsplats blir bemannad...


Så kontentan blir att inget är nytt under solen, och att det kan vara känsligt att hitta på nya ord när det handlar om jobb. En del förslag blev ju censurerade för att de var "kränkande". (Se detta inlägg.) Men ska man vara krass tycker jag flera av dem beskrev bra vad det handlar om. "Daglönare" t ex. Enligt min åsikt beskriver det ordet bättre vad inhyrd personal är än vad "Konsult" gör. Fast ska man vara noga borde det förstås heta "Timlönare".


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till Nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 oktober 2011 15:40

Newsmill publicerade den 3/10 en artikel med denna rubrik av Anders Björnsson. Han summerar:


"Min förhoppning är att motståndet mot svengelskan redan håller på att organiseras, och med viss framgång. Påtryckargruppen Språkförsvaret existerar. Statsvetarprofessor Leif Lewin (som talar en ypperlig och välvårdad engelska) har framträtt mot disciplinens tilltagande anglifiering. Anglifieringen innebär inte att något tillförs, utan att massor av intressanta saker (på andra språk, som främst unga forskare inte behärskar, de är i hög grad endast tvåspråkiga) förbises. Det leder till utarmning.


Invalet av Tomas Riad i Svenska Akademien kan bli ett symboliskt stöd i detta arbete som är ett språkligt motståndsarbete. Det borde åtföljas av andra symboliskt - och praktiskt - angelägna inval: av forskare och författare som är det svenska språkets och den svenska tankens prydnader, en Ronny Ambjörnsson eller Sven-Eric Liedman, en Per Olof Enquist eller Lars Gustafsson, en Yvonne Hirdman eller Eva Österberg. "

Men läs hela artikeln!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 oktober 2011 14:50

Plats: Foajén, Årsta Folkets hus, Årsta centrum, Stockholm

Tid: Onsdag 19/10 kl. 18.00 - 21.00


 

Språkförsvaret har nyligen utgivit antologin ”Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva” (ISBN 978-91-633-9292-4). Den finns hos nätbokhandlare som AdLibris, Aniara, Bokia, Bokus och Ord & Bok m.fl och kommer förhoppningsvis också att finnas hos välsorterade bokhandlare. Ur förordet:


Denna antologi, som innehåller dokument fr.o.m 2004, vänder sig inte enbart till en akademisk publik. Språkförsvarets ambition är att förankra försvaret av det svenska språket hos den breda allmänheten. Antologin speglar därför alla uttrycksmedel som Språkförsvaret har använt i sin opinionsbildande verksamhet – från vetenskapliga artiklar till insändare och brev, som rentav anför emotionella argument.”


Boken är inbunden och på 153 sidor. På boksläppet kan antologin köpas till mycket förmånligt pris. Skicka helst förhandsanmälan till sprakforsvaret@yahoo.se.


Välkomna!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards