Direktlänk till inlägg 8 oktober 2011

Engelskans expansion försämrar tänkandet

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 oktober 2011 15:40

Newsmill publicerade den 3/10 en artikel med denna rubrik av Anders Björnsson. Han summerar:


"Min förhoppning är att motståndet mot svengelskan redan håller på att organiseras, och med viss framgång. Påtryckargruppen Språkförsvaret existerar. Statsvetarprofessor Leif Lewin (som talar en ypperlig och välvårdad engelska) har framträtt mot disciplinens tilltagande anglifiering. Anglifieringen innebär inte att något tillförs, utan att massor av intressanta saker (på andra språk, som främst unga forskare inte behärskar, de är i hög grad endast tvåspråkiga) förbises. Det leder till utarmning.


Invalet av Tomas Riad i Svenska Akademien kan bli ett symboliskt stöd i detta arbete som är ett språkligt motståndsarbete. Det borde åtföljas av andra symboliskt - och praktiskt - angelägna inval: av forskare och författare som är det svenska språkets och den svenska tankens prydnader, en Ronny Ambjörnsson eller Sven-Eric Liedman, en Per Olof Enquist eller Lars Gustafsson, en Yvonne Hirdman eller Eva Österberg. "

Men läs hela artikeln!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

 
 
Ingen bild

Pedro

12 oktober 2011 15:53

Den 10 oktober, i Argentina firade vi dagen av kulturell mångfald.
Jag tycker att även i det fall att engelska kan användas för akademiska skäl, betyder det inte att svenska talare bör låta engelska råda. Kulturell kolonisation har också att göra med användningen av språket. I Argentina (och även i Latinamerika) är främmande språk studeras för universitet, handel, vetenskap och det finns en god undervisning för språk. Ändå finns det någon form av samvete för den dagliga användningen av spanska som huvudspråk för allt. Frånsett några speciella grupper av människor, ljud användning av ett främmande språk i våra spansktalande samhälle ibland löjlig eller snobb, eftersom vi vanligtvis adressen till varandra på spanska!. Så vitt jag kunde uppfattar, fanns det vissa försök på 90-talet att införa "Spanglish", särskilt i Buenos Aires genom några radio / TV-program, men även i det fallet antog huvudpersoner en komisk roll. Låt inte svenska tona ut. Du, svenskar, har ett bra och rikt språk och en kultur som fortfarande har att vara mer inflytande till hela världen. Med vänliga hälsningar. Pedro (Argentina)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se