Alla inlägg under september 2011

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 september 2011 01:55


I en understreckare i gårdagens Svenska Dagbladet tar Dick Harrison upp den selektiva glömskan i Sverige vad gäller Östsverige, som leder till att den egna historien amputeras. Han skriver bl.a.:


"Den svenska okunskapen om historia är sällan lika kusligt omfattande som när man vänder blicken mot den egna östhistorien. Hur många svenskar vet att estlandssvenskarna, de män och kvinnor som sedan äldre medeltid  har levt i Estland men haft svenska som modersmål, är nästan lika många som samerna? Hur mycket uppmärksammas de svenskspråkiga invånarna i Finland i dagens svenska medier? Nästan inte alls, och de hot som framförs från finska organisationer om att ’utplåna’ (sic!) svenskheten i vårt östra broderland ringaktas nästan fullständigt i Sverige. När jag i våras kommenterade hätska uttalanden från finska opinionsbildare, vilka här hade kunnat föranleda åtal för hets mot folkgrupp, blev resultat ett par månaders finländsk mediestorm och hatisk mejlbombning. Men i Sverige idel tystnad.”


Språkförsvaret har dock konsekvent följt språkdebatten i Finland sedan 2005 – se vårt arkiv - och vi gjorde också ett uppmärksammat utspel fjorton dagar före det finländska riksdagsvalet i våras.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 september 2011 15:03

Jag åkte igår tunnelbana på väg till mitt arbete då min bil var på reparation. I den relativt välfyllda vagn jag färdades i hörde jag spanska, arabiska, finska, polska, persiska samt tre ytterligare, för mig okända, språk talas. Dessutom en grupp ungdomar som var på väg till sin skola och som talade engelska med varandra.


Mitt ”varma tack” till de skolor vars inriktning bidrar till ett begynnande huvudspråksbyte i Sverige. Läs från svenska till engelska. Jag vill dessutom tacka de svenska politiker som har möjliggjort att skattemedel går till att finansiera detta språkbyte. Sist men inte minst vill jag tacka ansvariga politiker för en i övrigt genomtänkt språkpolitik där det exempelvis är möjligt att bli svensk medborgare utan att kunna svenska. Gärna språkkunskaper men aldrig på bekostnad av svenska som är det naturliga gemensamma språket i Sverige!


Just det: Jag höll på att glömma de två damerna i 80-årsåldern som talade svenska med varandra i tunnelbanevagnen.


Per-Owe Albinsson, medlem i Nätverket Språkförsvaret       


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)               

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 september 2011 14:50

Mattias Åkerberg  har sammanställt både en fyllelista och en bakislista, d.v.s uttryck som betecknar olika grader av berusning och former av baksmälla. Han slås av synonymrikedomen och konstaterar:


”Det svenska språket är fullständigt fantastiskt. Tänk bara att det finns ett uttryck som att vara på pickalurven. Känn på den. Pickalurven. Det låter som något hämtat ur en gammal pilsnerfilm, och inte vet jag vad en pickalurv är för någonting, men jag vet bestämt att det betyder att vara onykter.”


Man kan naturligtvis inte dra den slutsatsen att svenskan har fler ord än andra språk vad gäller fylla eller baksmälla. Inte heller att det säger något om den svenska folksjälen. Däremot behöver en svensktalande inte sakna målande beskrivningar av dessa fenomen.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 september 2011 15:01


Olika varianter av ordet öka är det vanligaste innehållsordet i börsbolagen vd-ord för högkonjunktursåret 2010. Jämfört med under lågkonjunkturen 2009 förekom ordet öka nästan dubbelt så många gånger i 2010 års vd-ord. Det visar en ny sammanställning som språkföretaget Semantix har gjort.  Läs mera här!

 

Under 2010 var varianter av ordet öka sju gånger vanligare än varianter på ordet minska. Den stora frågan är om denna tendens kommer att hålla i sig under 2011 och 2012!

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 september 2011 14:42


På sin blogg berättade Peter Englund, Svenska akademiens ständige sekreterare, nyligen helt kort att SAOL, d.v.s Svenska Akademiens ordlista, kommer att släppas som app för smarta mobiler. Detta resulterade i flera frågor och kommentarer, varpå Peter Englund svarade så här om appen och annat vad gäller Akademiens mediala framtoning:


"Allt jag vill berätta om appen just nu är att den kommer finnas både för Iphone och för Android. (Det är ej omöjligt att det även kommer andra varianter längre fram.) Men mer information med skärmdumpar med mera kommer så småningom.

Dessutom kan jag meddela att vi faktiskt arbetar på en renovering, ja totalrenovering av webbsidorna för SAOL och SAOB. Något helt nytt är att vänta, så småningom. Citius, altius, fortius etc.


Högtidssammankomsten har sedan länge sänts i radio. Vi har fått förfrågan från TV, och tackat ja. Svårare än så är det ej."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 4 september 2011 22:52

Sven Grahn sköter en blogg, som heter "Fåniga anglicismer". I sin korta programförklaring deklarerar han:


"Många anglicismer är bra och berikar det svenska språket, men många är bara resultatet av slapphet. Jag tänkte ägna den här bloggen att peka på exempel på fåniga anglicismer som jag stöter på i media. Missförstå mig inte, jag är inte felfri utan ägnar mig också åt denna ovana, så detta är en slags hjälp till självhjälp!"


Den är väl värd ett besök!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 september 2011 18:37

I senaste numret av nyhetsbrevet ”Språksamt” publiceras en artikel av Anders Lotsson, där han diskuterar hur man egentligen ska beskriva en dator eller ett dataprogram, som räknar snabbare och har större minneskapacitet än en människa. Intelligent? Smart?


Minns du elektronhjärnorna? Ordet bannlystes och försvann. Men fram till början av 1960-talet kallades datorer ofta för elektronhjärnor.


Allmänheten och journalister var imponerade av maskinerna som kunde räkna både rätt och fort.


Teknikerna, däremot, var klara över att datorernas intellektuella kapacitet var blygsam, för att inte säga obefintlig.


Så efter påstötningar avskaffade massmedierna ordet elektronhjärna. Det fick heta datamaskin tills Börje Langefors uppfann ordet dator.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 september 2011 12:54


Språkförsvarets kärngrupp JO-anmälde den 23/2 2010 tre högskolor i Sverige för att de hade krävt att anställningsansökningar skulle vara skrivna på engelska liksom att befordringsärenden också skulle vara skrivna på detta språk. Det gällde bl.a Göteborgs universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Se följande inlagor:


Brev till SLU angående krav på engelska i samband med anställningsansökningar med mera – 3/12 2009

Svar till Sveriges Lantbruksuniversitet gällande krav på engelska i samband med anställningsansökningar – 12/1 2010

Anmälan till JO angående krav på engelska i samband med universitetens anställningsansökningar och befordringsärenden

Kommentar till tre högskolors yttrande


JO fattade beslut den 31/8 2011 och gav Språkförsvaret rätt (beslutstexten finns utlagd på Språkförsvarets webbplats idag). Enligt den nuvarande språklagen ska det vara möjligt att skriva anställningsansökningar respektive driva befordringsärenden på svenska. Det är fel att ställa kravet att det måste ske på engelska.


Språkförsvarets kärngrupp, sedermera styrelse, räknade faktiskt med att Språkförsvaret skulle få rätt i denna fråga, eftersom det finns ett parallellfall i fråga om forskningsansökningar. Dessutom korrigerade KTH omedelbart praxis i anslutning till vår JO-anmälan.


Samtidigt står det klart att vissa krafter inom det svenska högskoleväsendet inte delar Språkförsvarets uppfattning och verkar för att skapa kryphål.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards