Direktlänk till inlägg 20 september 2011

Mera om uttalet av euro

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 september 2011 13:39

Harald Henrysson berättade i ett tidigare inlägg i denna nätdagbok om en diskussion och en omröstning i P3 om uttalet av euro. Språkrådet har också kommenterat denna händelse:


"Brunchrapporten i P3 ordnade nyligen en omröstning om uttalet av ordet euro.

I samband med en diskussion om uttalet av euro ringde Brunchrapportens programledare upp Språktidningens chefredaktör Patrik Hadenius. Han ombads förklara varför det finns så många uttal, om det är tillåtet att säga /jorå/ och varför man säger /evrå/ när man inte säger /evråpa/.


Trots att Patrik Hadenius förklarade att man får säga hur man vill eftersom det inte finns några uttalspoliser i Sverige, drog Brunchrapporten slutsatsen att det rätta uttalet måste vara det som Språkrådets chef Lena Ekberg använder, nämligen /evrå/. Men lyssnarna höll inte med; i en omröstning på programmets webbplats röstade 59 procent av deltagarna på utalet /jorå/.


Läs Språkrådets rekommendation i Frågelådan, lyssna på intervjun med Patrik Hadenius i Brunchrapporten, eller diskutera frågan på vår Facebooksida."


Varför så många röstade på "jorå"-alternativet i P3-omröstningen, kanske hänger samman med att P3 har en ungdomlig lyssnarskara. Många av dem kanske tror att engelsmännen uppfann det där med euron eller så tycker de alltid att ett engelskt uttal låter "finare".


Språkförsvaret har för övrigt initierat en egen omröstning i denna uttalsfråga - se högerspalten.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 22 okt 08:00


Öhhh... med tanke på "Roffes" kommentar angående inlägget om "Sekten", känner jag mig nödgad att presentera ett axplock av Gröna Lunds attraktioner som "nästan bara har svenska namn".   I år var även "Snake" på besök som tillfällig attraktion och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 okt 12:19

Här är i varje fall en länk. Lycka till!   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 okt 08:00

(Brev till Helsingborgs Dagblad 20/10 2019) På 60-talet köpte jag en LP med jazzpianisten Dick Katz som hette ”Serendipity”. Det blev till att ta fram lexikon. Termen beskriver ju mycket av det som är typiskt för jazzens improvisation....

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 20 okt 08:00

 I USA finns ett tjugotal orter med namnet Stockholm, t ex i Wisconsin, vid stranden av Mississippifloden, på gränsen till Minnesota. Av vad jag vet finns det inte något ”Haymarket Hotel” i någon av dessa engelskspråkiga orter. Det finns ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 19 okt 08:00

Vi saxar:   ”Sverige är ett av de 70 länder som ska få döpa sin ”egen” exoplanet och dess tillhörande värdstjärna och allmänheten ska hjälpa till.”…   ”Exoplaneten HD 102956 b   Sverige har tilldelats ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se