Direktlänk till inlägg 29 maj 2011

USA och Storbritannien är två länder som åtskiljs av ett gemensamt språk


Andres Lokko avrundar sin krönika ”Klasskamp och språkförbistring” i Svenska Dagbladet idag genom att anspela på ett citat:


De har en poäng. Det är som om Oscar Wildes klassiska citat om hur USA och Storbritannien har allting gemensamt utom just språket till slut besannades.”


Nu undrar jag om han inte tänker på den här kvickheten: ”USA and Great Britain are two countries separated by a common language.” I så fall är det George Bernhard Shaw, som har fällt den.


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Anders Lotsson

29 maj 2011 22:47

Det är oklart. Oscar Wilde skrev något liknande i Spöket på Canterville. George Bernard Shaw tillskrivs senare uttalandet, ordagrant, men jag kan inte hitta uppgift om var och när.

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

30 maj 2011 22:57

Shaw tillskrivs också detta yttrande på "The Quotations Pages" http://www.quotationspage.com/quote/897.html som sin tur bygger på Michael Moncur's (Cynical) Quotations. Yttrande är något annorlunda formulerat:"England and America are two countries separated by a common language." Jag hade i och för sig en annan källa ursprungligen, nämligen bloggen "separated by a common language" http://separatedbyacommonlanguage.blogspot.com/, men Shaw som upphovsman stämde överens med min minnesbild. Både Oxford Dictionary of Quotations och Treasury of Humorous Quotations (Esar & Bentley 1951) tillskriver Shaw yttrandet. Men Wilde är också kandidat, som du säger. I "Canterville Ghost" (1887), skrev han: ‘We have really everything in common with America nowadays except, of course, language."

Andra har varit inne på liknande tankegångar. Bertrand Russell skrev i Saturday Evening Post 3/6 1944): "It is a misfortune for Anglo-American friendship that the two countries are supposed to have a common language", och i ett förberett radiotal av Dylan Thomas strax före hans död (och efteråt publicerat i The Listener, april 1954) sade han att europeiska skribenter och lärda i Amerika var, "up against the barrier of a common language". Andra kandidater tycks vara Winston Churchhill och Mark Twain.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 feb 11:50

Tyvärr kan bara ingressen återges. Artikeln ligger bakom en betalmur på Hufvudstadsbladet:   ” Affärsspråket för ett finskt företag som vill göra affärer i Sverige är självklart svenska, inte engelska. Det säger personer med erfarenhet av a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 feb 12:28

Idag publicerade Oatly – tillverkare av en havredryck – en annons på ett helt mittuppslag i Dagens Nyheter. Annonsen bär rubriken ”Bonde söker bönder”. Oatly har tidigare gjort sig känt för att publicera infantil annonstext på...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 feb 08:00


(Texten är hämtad från Förenta Nationernas regionala informationskontor (UNRIC) för Västeuropas webbplats)       30.1.2019 – Det finns nästan 7000 olika språk i världen. Av dem anses över 2600 vara hotade, och många av de hotade språke...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 feb 08:00


Detta lägenhetshotell blev klart för ca två år sedan. Dessa två år har  parkeringsreglerna endast angivits på engelska. Det har alltså inte funnits någon information på svenska.   Vid språkliga övertramp som dessa brukar jag ingripa men detta...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 feb 17:11


Det är dessvärre inte bara Nationalmuseum som gör reklam på engelska bland Sveriges museer. Här är Tekniska museets reklamskylt med texten ”Explore and experiment with us”.   Hälsningar Christina   (Denna nätdagbok är knuten...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

117 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13 14
15
16 17
18
19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se