Alla inlägg under april 2011

(Från Utbildningsradions presentation)


Om Sannfinländarna vinner valet vill de ta bort svenskan som officiellt språk i Finland. Ambassadör Markus Lyra menar att svenskan är en del av den finska kulturen, andra att språket bara kostar onödiga pengar. Dessutom diskuterar vi Rwandas övergång från franska till engelska som officiellt språk och träffar Susanne Altenberg, en av tusentals tolkar i Europaparlamentet.


Ett lands officiella språk är inte bara ett praktiskt redskap för kommunikation. Det har också ett stort symboliskt värde kopplat till politik och identitet. I Finland finns än så länge två officiella språk, men om de svenskfientliga Sannfinländarna vinner nästa val vill de ta bort svenskan som officiellt språk. Markus Lyra, fram till nyligen ambassadör i Sverige, menar att svenskan är en del av den finska kulturen och folksjälen. Andra menar att svenskan bara kostar onödiga pengar. Hur det går avgörs i valet den 17 april.


Programmet sänds i morgon kl. 21.00 - för repristider se webbplatsen.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Så här skrev signaturen Kansainvälinen i Nya Wermlands-Tidningen torsdagen den 6/4: 


"Skippa P4:s finska radioprogram klockan 18-19 och ersätt det med internationella och lokala nyheter på engelska! Det är ett otroligt ineffektivt nyttjande av radiotid för ett ytterligt fåtal individer som det är nu.

 

Med tanke på turism och näringsliv måste det vara mycket värdefullare att ge mångfalt fler en insikt om världsläget. Flertalet av de infödda Värmlänningarna behöver också få fler chanser till att öva sig i att förstå engelska.

 

Nyheterna kan lämpligen varvas med musik från olika länders  topplistor för ökat kulturutbud i radioutbudet."


Så här svarade Gunnar Lund, medlem i Språkförsvaret, dagen därpå i samma tidning:


Du tycker att P4 ska lägga ner sitt finska program klockan 18-19, och ersätta det med något på engelska. Skälen skulle vara att så få talar finska och att turisterna förstår engelska så mycket bättre. Skitsnack! Eller du kanske föredrar tjurskit…?

 

Finska är ett av vårt lands officiella minoritetsspråk och det mest talade språket i Sverige efter svenskan. Ungefär 300 000 har det som modersmål, att jämföra med de cirka 45 000 som har engelska som modersmål. Det blir med andra ord mer än sex gånger så många som vuxit upp som finsktalande än som engelsktalande. Mot denna bakgrund vore det onaturligt om P4 inte hade ett heltimmesprogram på finska.

 

Om man läser programtablåerna över vad som kan ses på teve och höras på radio får man lätt intrycket att nära hälften av Sveriges befolkning har engelska som modersmål. Men så är det alltså inte. Det vore önskvärt om den amerikanska kulturimperialismen skars ner. Den brittiska är inte lika påträngande. De enda engelska program som borde beredas mer plats är de om engelsk fonetik.

 

Många svenskar vill gärna tro att de är så duktiga på engelska, trots att de inte ens behärskar ett korrekt uttal av så enkla ord som is, has och does.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)




Av Nätverket Språkförsvaret - 8 april 2011 19:47

(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats)


Konferensen Språk – så mycket mer än ord ägde rum i Korpilombolo 8–10 december 2010. Konferensarrangörer var Korpilombolo kulturförening, Svenska tornedalingars riksförbund – Tornionlaaksolaiset, stiftelsen Meän Akateemi och Institutet för språk och folkminnen.


De flesta av föredragen kommer att sändas under vecka 15 genom UR Samtiden i Kunskapskanalen. Sändningstiderna är 12–14 april kl. 16–19 och 15 april kl. 16–17.05.

Sändningarna kommer även att vara tillgängliga via UR Play.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 april 2011 19:17


Debatt i Radio Vega 6/4 2011 - ur programpresentationen:


Har vi orsak att oroa oss för ett hätskare klimat mot svenskan i Finland. I ”Slaget efter tolv” deltar Päivi Storgård som tog initiativet till demonstrationen för skolsvenska på torsdagen, Laura Kolbe som är professor i Europas historia och Peter Stadius som är lektor i nordenstudier; båda vid Helsingfors universitet. Debatten leds av Patrik Schauman.”


Man kan lyssna på debatten  i ytterligare 30 dagar. Debatten tar avstamp  i Finskhetsförbundets demonstration mot den s.k tvångssvenskan utanför riksdagshuset i Helsingfors den 31/3.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 april 2011 14:22


Det bli etter min mening feil å sammenligne svensk med russisk i Finland. Svensk er tross alt et av to nasjonalspråk i Finland. Russisk er ikke det. Men jeg kan forstå at finner er negative til at de må lære svensk i skolen hvis de kun får nytte av det i kontakt med svensker. Et argument som brukes for å argumentere for svensk som skolefag i Finland er nettopp at man dersom man kan svensk så kan man klare seg over hele Norden.


Dette er en sannhet med modifikasjoner. Mange finner i Norge og Danmark oppdager at det ikke er så lett å kommunisere med nordmenn og særlig dansker.


Det er derfor viktig at vi nordmenn og dansker faktisk har litt svenskopplæring i skolen. Denne opplæringen skal naturligvis ikke være omfattende, men noen svenske ord og uttrykk bør vi lære om i vår egen morsmålsundervisning. Dette vil vi uansett få nytte av. Det er nemlig mange svensker (og finner) som jobber og/eller ferierer i Norge og visa versa. Dette kan være med på å motivere finnene til lære svensk i skolen.


Dag Rune Dalen

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 april 2011 08:52

Jag anser att det är mycket svagt, för att inte säga uselt, att våra politiker inte stödjer de svensktalande i Finland bättre. De är inför kommande riksdagsval den 17 april hårt trängda.


Å andra sidan är jag inte överraskad. Det har ju bara tagit herrarna Carlsson, Bildt Persson, Reinfeldt och kompani sjutton år att ge oss svenskspråkiga e-postadresser till regeringen här i Sverige. Starkt jobbat! Det känns tryggt inför framtiden att ni prioriterar ert eget språk.


Per-Owe Albinsson, medlem i Nätverket Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 april 2011 16:00


Språkförsvarets öppna  brev, ”Svenskans sak i Finland är vår”, från den 3/4 har fått mycken publicitet, särskilt i Finland. Det har publicerats i sin helhet, länkats eller kommenterats i bl.a.:


Kenneth Myntti: Regeringsbrev om svenskan kan bidra till nordisk debatt – Vasabladet 6/4 2011

Sofia Holmlund: Nätverk i Sverige reagerar på språkstrid – Hufvudstadsbladet 5/4 2011

Eva-Maria Koskinen: ”Oroväckande att Sverige tvingas reagera - svenska.yle.fi 5/4 2011

Språknätverk oroat över svenskan i Finland - svenska.yle.fi 5/4 2011

Svenskans sak i Finland är vår – Magmas webbplats 4/4 2011

Henrik Stenbäck: Oro i Sverige för svenskan i Finland – Vasabladet 4/4 2011


Därutöver har det öppna brevet också kommenterats i olika diskussionsgrupper i Finland. Uppmärksamheten ledde till att Språkförsvarets webbplats och nätdagbok hade 850 besökare i går. 38 procent av webbplatsens besökare kom från Finland och i förrgår kom hela 52 procent från vårt östra grannland.


Svenska Folkpartiet och Svenska Finlands Folkting har redan anklagats för att ha beställt det öppna brevet från Sverige, en anklagelse som bemöts i föregående inlägg.


Språkklimatet i Finland inför riksdagsvalet den 17/4 har också uppmärksammats av Norrköpings Tidningar i en ledarartikel den 4/4 och av Niklas Lampi i Svenska Dagbladet idag.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 april 2011 14:25


Igår intervjuades jag av en representant för Finlands radio och fick frågan om inte vårt öppna brev om svenskans ställning var ett beställningsarbete från Finland. Jag förnekade naturligtvis detta, men sade också att jag var medveten om att den anklagelsen skulle komma. Jag har läst så många kommentarer till de finlandssvenska tidningarnas och mediernas språkartiklar så att jag vet hur tongångarna går.


Mycket riktigt – i kommentarfältet till denna nyhetsartikel på svenska.yle dyker sådana anklagelser upp lika säkert som amen i kyrkan:


1.”Men Anna-Maja, visst visste du om Språkförsvaret? Att ljuga är ju fult!, lärde vi i folkskolan. Små lögner är lika fula som stora lögner.

 

2. Sfp tar till alla medel inför valet, beställer stöd från Sverige. Jag har varit många gånger i Sverige har många släktingar där, majoriteten där vet inte att det talas svenska i Finland.”


Däremot har vi naturligtvis mycket goda kontakter med en del finlandssvenska skribenter och språkaktivister, men absolut inte med något parti, exempelvis Svenska Folkpartiet, inte ens med Svenska Folktinget. Faktum är att Språkförsvaret heller inte har genomfört bilaterala möten med svenska riksdagspartier. Vid två tillfällen har företrädare för olika riksdagspartier i Sverige föreslagit separata möten med oss, men Språkförsvaret har aldrig gått vidare med dessa möten.


Språkförsvaret är ett partipolitiskt obundet nätverk och det är avgörande för vår genomslagskraft att vi inte kan associeras med något politiskt parti. Medlemmarna finns också utspridda på hela vänster-och-högerskalan. Språkförsvaret kritiserar – och berömmer – de politiska partierna utifrån vår egen språkpolitiska plattform och vår strävan är att samarbeta med de politiska partierna på våra villkor. När det gäller Finland, medger vi gärna också att vi är den enda rikssvenska organisation, som systematiskt följer språkdebatten i Finland - se vårt arkiv.


Men anklagelserna är symptomatiska för språkklimatet i Finland.


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards